Brezilya’dan gelen Sinovac verilerini nasıl değerlendirmeliyiz?

Virolog Semih Tareen, sosyal medya hesabından “Brezilya’dan gelen Sinovac verilerini nasıl değerlendirmeliyiz?” sorusunu yanıtladı.

Virolog Semih Tareen “Brezilya’dan gelen Sinovac verilerini nasıl değerlendirmeliyiz? Neden önce %78 etkinliği olan aşıya şimdi %50 dendi?” diyerek şu açıklamalarda bulundu:

Hatırlatma: Türkiye’de %91, Endonezya’da %65, Brezilya’da önce %78 şimdi %50 olarak açıklanan Sinovac Covid-19 aşısı etkinlik rakamları duyduk.

Bu rakamlar Sinovac tarafından değil, ülkeler tarafından açıklandı.

Ülkeler arası farkın sebebi gönüllü sayısı ve Covid-19 vaka tanımı arasındaki farklar.

Türkiye’de toplam 1322 gönüllüde 29 Covid-19 vakası, Brezilya’da 9252 gönüllüde 252 Covid-19 vakası açıklandı.

Brezilya’da Covid-19 vakaları semptomlara göre 4 gruba ayrıldı:

Çok ciddi Covid-19 (hastanede yoğun bakım gerektiren) ve orta ciddi Covid-19 (hastanelik olan). Bu iki grupta toplam 7 vaka var ve hepsi plasebo grubunda, yani bu grupta aşı %100 etkin.

Hafif semptomlu grup eklenince yukarıdaki 2 grupla beraber %78 etkin (38 vakanın 31’i plasebo grubunda).

Çok hafif semptomlu grup da yukarıdaki 3 gruba eklenince aşının dört gruptaki etkinliği %50.38 olarak sunuldu (4 grupta 252 Covid-19 vakasının 167’si plasebo grubunda, 85’i aşı grubunda).

Peki, buradan neler öğrenebiliriz?

Brezilya rakamları değiştirmedi. Önceden açıkladığı %78 rakamını “primary endpoint” olarak değil, sadece belli bir grup için açıkladı. Bu grup da yukarıda bahsettiğim grup 1 ve 2.

Sinovac aşısının ciddi semptomlu vakaları azaltması iyi.

Bu değerlerin istatistiği çok önemli. İstatistiksel verileri anlamak için CI95 (güvence aralığına) bakmalıyız. Mesela: 3 grup ortalamasındaki %78 etkinlik değerinde CI95 değeri: %46-90 arasında. Bu ne demek? Daha çok verilere ihtiyacımız var, ama yine de sonuçlar olumlu demek.

Sinovac bir an önce bütün verilerin toplam analizini sunmalı. Sinovac bunu yapacağını ve bu yüzden beklediklerini açıklamıştı. Biz de sabırsızca sonuçları bekliyoruz.

 

 

MEDİKRİTİK.COM

Etiketler
Virolog Semih Tareen
sinovac
Sinovac verileri