Delta varyantı endişesi

Pandemide aşıların etkisiyle rahatlama beklenirken daha bulaşıcı olduğu belirtilen Delta varyantı endişe yaratıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, kısıtlamalar ve aşıların geliştirilip uygulanmaya başlaması ile yayılma hızını önemli ölçüde yitirdi. Tüm dünya genelinde Covid-19 vaka sayıları hızla düşerken, virüse bağlı ölümlerde de gözle görülür bir azalma kaydediliyor. Ancak tüm bu olumlu gelişmelere karşın; virüsün mutasyona uğrayan varyantları ilk formuna kıyasla çok daha bulaşıcı ve tehlikeli olabileceğinden uzmanlar temkinli olunması gerektiğini belirtiyorlar. Bilim insanları özellikle daha tehlikeli olduğu belirtilen Delta varyantına karşı dikkatli olunması çağrısında bulunuyorlar.  Delta varyantı daha çok gençleri etkiliyor gibi görünüyor. İngiltere’ de yapılan araştırmalar, 50 yaşın altındaki çocukların ve yetişkinlerin enfekte olma olasılığının 2,5 kat daha fazla olduğunu gösterir nitelikte. Ayrıca hastalığın belirtileri de daha şiddetli görünüyor. Yürütülen çalışmalarda Delta varyantla enfekte insanların hastaneye yatma olasılığı daha yüksek olduğu doğrultusunda veriler de mevcut.

SARS-CoV-2'nin ilk formundan daha bulaşıcı olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, "endişe verici" olarak sınıflandırılan Delta varyantı dünya genelinde hızla yayılıyor. İlk kez Hindistan'da tespit edilen ve şu an İngiltere’ de en sık rastlanan varyant; ülkemiz dahil çok sayıda ülkeye yayılmış durumda. Küresel izleme web sitesi GISAID verilerine göre, 14 Haziran'da başlayan hafta itibariyle İngiltere’ de 38.250, ABD' de 2.853, Almanya'da 747, İspanya'da 277 ve Danimarka'da 97 Delta varyantı tespit edilmiş durumda.

Elimizdeki mevcut veriler, iki doz Pfizer-BioNTech aşısının delta varyant enfeksiyonuna karşı %79 koruma sağladığını öne sürüyor. Kişinin enfekte olması durumunda da semptomlara karşı %88 etkili görünüyor. AstraZeneca aşısının iki dozu ise delta varyantı nedeniyle hastaneye yatışı durdurmada %92 oranında başarılı olarak görünüyor. Sinovac ve Sputnik V aşılarının Delta varyantına ne derece etkili olduklarına dair bir veri henüz mevcut değil.

 

ASIM EMRE BİÇER