Dizilere koronavirüs işlemiyor mu?

Dizilerde koronavirüse hiç dikkat çekilmediğini vurgulayan Psikiyatr Arzu Erkan Yüce “Sadece bilimciler, sağlıkçılar ve yöneticilerin değil toplumun her kesiminin sorumluluk alması gereken bir durum bu, pandemi. Ekran profesyonellerinin de kendilerine düşen rol model olma sorumluluklarını yerine getirmelerini beklerim. Hele de salgın kontrolden çıkmışken.” dedi.

Psikiyatr Arzu Erkan Yüce sosyal medyada yaptığı açıklamalarda pek televizyon izlemediğini ama gözüne çarptığı kadarıyla dizilerin kısıtlamasız oynamaya devam ettiğini belirterek “Nasıl korunuyorlar acaba? Saçma gelecek belki ama güncel senaryolarda pandemi olmamasını, oyuncuların mesafesiz ve maskesiz olmasını yadırgıyorum. Hiç yokmuş gibi olması, tuhaf değil mi?” sorusuna dikkat çekti.

“EKRAN PROFESYONELLERİ DE KENDİLERİNE DÜŞEN ROL MODEL OLMA SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ”

Ekranlarda sunulanların toplum davranışı yönlendirdiğinin bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Psikiyatr Arzu Erkan Yüce “Dizi ve programlarda, pandemi, maske, mesafe, hijyen vs yer alsa, insanlarımızın önlemleri daha ciddiye alacaklarını ve uygulayacaklarını düşünüyorum.

Sadece bilimciler, sağlıkçılar ve yöneticilerin değil toplumun her kesiminin sorumluluk alması gereken bir durum bu, pandemi. Ekran profesyonellerinin de kendilerine düşen rol model olma sorumluluklarını yerine getirmelerini beklerim. Hele de salgın kontrolden çıkmışken.” sözlerine vurgu yaptı.

“BU BİR PSİKOLOJİK İNKÂR YA DA BİLİNÇLİ YOK SAYMA DEĞİL DE NEDİR?”

“Hemen hepsinin ve TV programlarının hiç pandemi yokmuş gibi kurgulanması olağan mı?” sorusunun altını çizen Yüce şöyle devam etti:

“Birebir yansıtmak zorunda olmamak başka bir şey. Hemen hepsinin ve TV programlarının hiç pandemi yokmuş gibi kurgulanması olağan mı? Böyle bir toplumsal gerçeklik var, küresel infial var ve tek sahne yok. Sorumluluk ve misyonu geçtim, gündemden tamamen kopuk, esin bile olmuyor mu?

Dizilere, filmlere konu olan "yaşanmış" yangınlar, kasırgalar, tsunami, "verem", cüzzam, veba, savaşlar... Bunca gürültülü yaşanmaktayken nasıl olur da senaryolara girmez. Hele "doktor", hastane dizilerinde? Bu bir psikolojik inkâr ya da bilinçli yok sayma değil de nedir?

“ÇOCUK OYUNCULARIN BU SÜREÇTE NELER YAŞADIĞINI MERAK EDİYORUM”

Çocuk oyuncuların bu süreçte neler yaşadığını merak eden Psikiyatr Arzu Erkan Yüce şunları söyledi:

“Bazı dizilerde çocuk oyuncular yer alıyorlar. Onların bu süreçte neler yaşadıklarını merak ediyorum. Oyuncuların bu süreçte seçme şansları olup olmadığı, yapıldığı söylenen testlerin güvenilirliği ve alınan önlemlerin yeterliliği yine merak konusu."

“KAMU SPOTU OLABİLECEK BİLGİ KLİPLERİ HAZIRLANABİLİR”

Dizilerin kamera arkası görüntüler ile sette alınan önlemler ve kamu spotu olabilecek bilgi klipleri hazırlaması gerektiğini vurgulayan Yüce sözlerini şöyle noktaladı:

“Diziler kurgusal olarak pandemi ve önlemlere yer vermeseler de kamera arkası görüntüler ile sette alınan önlemler ve kamu spotu olabilecek bilgi klipleri hazırlanabilir. Bunlar dizilerden önce/sonra, haberlerde, sosyal medyada, magazin programlarında vs. sık sık yayınlanabilir.

 

 

 

 

 

MEDİKRİTİK/ DİDEM DÜZ

Etiketler
dizi setleri
covid-19
Psikiyatr Arzu Erkan Yüce
covid-19 önlemleri