Eczacılık camiasında ‘hocaların hocası’ olarak bilinen Prof. Dr. Kasım Cemal Güven hayatını kaybetti

Eczacılık camiasında ‘hocaların hocası’ olarak bilinen Prof. Dr. Kasım Cemal Güven’i Dünya Eczacılar Günü olan 25 Eylül 2020 günü kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm eczacılık camiasına baş sağlığı dileriz.

Sayın Prof. Dr. Kasım Cemal Güven, 1925 yılında Trabzon, Beşikdüzü’nde doğdu. Annesi Yobol, babası Zemberek köyündendir.1946 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitiren Güven, aynı fakültede Farmasötik Kimya Doktorası’nı (1953) tamamladı. 1965 yılında profesör olan Güven, 1965-1969 yılları arasında da İÜ Eczacılık Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü.

300’ün üzerinde yerli ve yabancı dergilerde basılmış yazıları vardır. Sayısız makaleye de imza atan Güven, Acta Pharmaceutica Sciencia ve Journal of the Black Sea and Mediterranean Environment isimli derginin kuruculuğunu ve editörlüğünü yapmıştır.

Sn. Prof. Dr. Kasım Cemal Güven TÜDAV’ın (Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı) kurucuları arasındadır. Uluslararası düzeyde Türkiye'nin yetiştirdiği önemli bir bilim adamıdır. Yürüttüğü bilimsel çalışmalar ABD ve bir çok Avrupa ülkesi dahil olmak üzere en önemli yayınevlerinde yer almıştır. Bundan dolayı eczacılık camiasında "hocaların hocası" şeklinde adından bahsedilmektedir.

Ayrıca eczacıların sıkça kullandığı;

  • Tıbbi Formüller/İlaç ansiklopedisi,
  • İlaç indeksi,
  • Tıbbi ve kozmetik formüller,
  • Eczacılık Teknolojisi eserlerinin sahibidir.

 

Etiketler
eczası
eczacılar camiası
‘hocaların hocası’ olarak Prof. Dr. Kasım Cemal Güven
Dünya Eczacılar Günü