Filyasyon ekiplerinin güvenlik sorunu çözüm bekliyor

Ülkemizin Covid-19 mücadelesindeki öncü gücü olan filyasyon ekipleri gece gündüz çalışmaya devam ediyorlar. Gece geç saatlere kadar devam eden filyasyon çalışmaları; kapı kapı gezilerek koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların ilaçlarını vererek ve temaslı kişileri tespit ederek izole edilmelerini sağlanıyor.

Genellikle ilçe sağlık müdürlüklerinde ve toplum sağlığı merkezlerinden yönetilerek filyasyon hizmetleri sürdürülmeye çalışılmakta. Özellikle son günlerde büyük şehirlerde artan vaka ve temaslı sayısı filyasyon ekiplerinin de iş yükünü bir hayli arttırmış durumda. İstanbul’un bir ilçesinde görev yapan filyasyon ekiplerinden aldığımız bilgiler sahada ki son durumu gözler önüne serdi.

Üç aydır filyasyon’da görev yapan sağlık personeli İlçe Sağlık Müdürlüğü merkezinde herhangi beslenme, dinlenme, kıyafetlerini değiştirecekleri bir odanın olmaması nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını aktardı. Filyasyon, şahsi telefonlarına indirdikleri bir uygulama üzerinden yapılmakta. Uygulamadan kaynaklı problemler yüzünden şahsi telefonlarından hastaları aramak zorunda kaldıkları ve bu sorundan ötürü bireysel güvenlik sorunlarına neden olduğu sahadan bildirilmiştir.

Bir başka sağlık çalışanı ise gece 23’lere varan ve hiçbir güvenlik önlemi olmadan ıssız sokaklarda filyasyon yaptıklarını, sağlıksız ve güvenliksiz bir ortamda her nöbette başlarına bir şey gelir mi korkusu yaşadıklarını dile getirdiler.

İzmir ili filyasyon ekiplerinde görevli sağlık çalışanı ise koruyucu ekipman sıkıntısı yaşadıkları ve sorunların illere göre benzer olduğunu temel ihtiyaçları karşılamada ve gece geç saatlere uzayan mesailerde hiçbir güvenlik önlemi olmadan çalıştıklarını ifade etti.

 

 

HABER: MEDİKRİTİK.COM

Etiketler
sağlık çalışanları
artan iş yükü
filyasyon ekipleri
filyasyon sorunları
filyasyon ekiplerinin güvenlik sorunları