Fransa’da Covid-19 ile mücadelenin kahramanı sağlık çalışanlarına toplamda 8 milyar euro maaş zammı yapıldı

Covid-19 salgınıyla mücadelenin kahramanı sağlık çalışanlarının ücretlerine Fransa'da zam yapıldı. Toplamda 8 milyar euroyu bulan zam, sağlık çalışanlarının aylık maaşlarına ortalama 183 euro olarak yansıyacak. Karar, Fransa'da ulusal bayram olan Bastille Günü'nün hemen öncesinde duyuruldu.

Fransa’da hükümet ile sendikalar arasında 7 haftadır süren görüşmeler dün sonuçlandı ve sağlık çalışanlarına toplamda 8 milyar euroyu bulan maaş zammı yapılması kararı alındı. Anlaşmaya göre, sağlık çalışanlarının aylık maaşlarında ortalama 183 euro (1431 TL) artış olacak.

Tüm dünyada olduğu gibi Fransa’da da Covid-19 salgınıyla mücadeledeki rolleri nedeniyle sağlık çalışanları büyük takdir toplamıştı. Çalışanlar, sadece takdir değil ücretlerinde ve hastane bütçelerinde iyileştirme talep ediyordu.

Sendikalarının büyük kısmının imza attığı anlaşma için Fransa’nın yeni Başbakanı Jean Castex “Sağlık sistemimiz için tarihi bir an.” ifadelerini kullandı. Castex “Bu her şeyden önce salgınla ön saflarda mücadele etmiş olan çalışanların çabalarının hakkını vermektir.” dedi.

8 milyar euroluk zam paketinin büyük kısmı hemşire, bakıcı ve tıbbi görevlerde bulunmayan çalışanları kapsıyor. 450 milyon euroluk kısmı ise özellikle kamuda çalışan doktorlara dağıtılacak.

Avrupa’da salgından en kötü etkilenen ülkelerden olan Fransa’da 200 binden fazla kişide Covid-19 tespit edildi, 30 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

 

 

 

BBC

Etiketler
Fransa sağlık çalışanları zam