Geçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Geçirgen bağırsak sendromu farklı nedenlerden dolayı birçok hastanın şikayetçi olduğu sindirim sorunlarından biridir. Hastalığın tedavisi için öncelikle bağırsak florasına zarar veren gıdalardan uzak durulması gerekir. Peki, geçirgen bağırsak sendromu nedir? Nasıl tedavi edilir?

Geçirgen bağırsak sendromunun kesin bir nedeni yoktur. Bireylerin genetik yatkınlığının yanı sıra yaşam tarzı ve yeme içme alışkanlıkları bağırsak geçirgenliği sendromunun ana sebeplerinden olabilir.

Sık alkol kullanımı, reçetesiz kullanılan ağrı kesiciler ve stres bağırsak dengesini olumsuz etkiler. Hastalığın tedavisinde öncelikle bağırsağa zarar veren gıdalardan ve stresten uzak durulması gerekiyor.

GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU NEDİR?

Sindirim sisteminizin en önemli parçası bağırsaklar, besinlerin sindirilmeye devam ettiği ve neredeyse tamamının emildiği noktadır.

Bitişik bir şekilde filtre gibi sıralanmış olan Bağırsak hücreleri, bu dizilim sırasında sıkı bağlantılar (tight junction) ile birbirine kenetlenmiş şekilde durmaktadır.

Bu sıkı bağlantılar bağırsaklardan kana sadece sindirilmiş besinlerin, sıvıların, vitamin ve mineral gibi küçük, zararsız maddelerin geçişine izin verir.

Geçirgen bağırsak sendromun bu sıkı bağlantıların bozulması sonucunda bağırsak duvarının geçirgenliğinin etkilenmesiyle ilişkilidir.

Eğer bağırsak hücreleri arasındaki sıkı bağlantı bozulursa kana zararlı organizmalar, toksinler gibi istenmeyen maddelerin geçmesi söz konusu olabilir.

İstenmeyen bu zararlı bileşenler vücudumuzda birçok farklı problemin yaşanmasına sebep olabilir.

GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU TEDAVİSİ

İlk olarak geçirgen bağırsak sendromuna sebep olan durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Bağırsak florasını bozan ve geçirgenliği arttıran besinlerin neredeyse tamamı şeker içermesi sebebiyle karbonhidrat tüketimi azaltılmalı.

Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi birçok besinde bulunan ve bağırsak duvarına zarar veren bir besinlerdir. Gluten hassasiyeti geçirgen bağırsak sendromunda önemli şekilde rol oynar. Dolayısıyla gluten hassasiyeti olanların bu ürünleri tüketmemesi tavsiye edilir.

Doğal beslenme geçirgen bağırsak sendromu tedavisinde oldukça önemli. Doğal olmayan besinler çok fazla tarım ilacı, ağır metal ve benzeri zararlı bileşene maruz kalırlar. Dolayısıyla doğal olmayan besinler bağırsak duvarına daha fazla zarar verme potansiyeline sahipler.

Kolajen ve hasarlı hücre duvarlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek amino asit, proline, glisin ve glutamine içeren kemik suyu, geçirgen bağırsak sendromunu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.

Bağırsakların iyileşmesine yardımcı olabilecek hem probiyotikleri hem de kısa zincirli yağ asitlerini barındıran Kefir ve ev yoğurdu gibi besinler, geçirgen bağırsak sendromuna karşı etkilidir.

Stres özellikle sürekli hale geldiği zaman geçirgen bağırsak sendromuna sebep olabilir. Basit nefes egzersizleri, meditasyon strese karşı etkili yöntemlerdendir. 

Bağırsak florasına zarar vermesi açısından reçetesiz ilaç kullanımı Geçirgen bağırsak sendromu için tehlike arz etmektedir. Bu sebeple ağrı kesiciler ve antibiyotikler kesinlikle doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.

 

Etiketler
Geçirgen bağırsak sendromu nedir
belirtileri nelerdir
nasıl tedavi edilir