Hükümet sağlıkçıya zammı hekimin cebinden yaptı

Memur toplu sözleşmesi sağlıkçılar arasında huzursuzluğa neden oldu. Sağlık personeline yapılan zam hekimlerin cebinden çıkacak. Cumhuriyetçi Hekimler 2. Başkanı Hikmet Çevik, 'Bu zam hekimler dahil herkese yapılmalı. Aksi takdirde iş barışı bozulur' dedi.

“Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmesi” geçen günlerde hükümet ve yetkili sendika Memur-Sen tarafından imzalandı. Kamuoyuna “Tüm sağlık çalışanlarına yüzde 20 zam yapıldı” şeklinde yansıtılan sözleşme, ne yazık ki sanıldığı gibi her sağlık personeline fayda sağlamıyor.

MALİYENİN CEBİNDEN TEK KURUŞ ÇIKMADI

Normal şartlar altında sağlık çalışanları, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu mal ve diğer hizmetleri sağlamak amacıyla her ay düzenli ödenen Sabit Döner Sermaye'den aylık ücretlerini alıyor. Sabit sermayeden artan para ise çalışanlara Performans Döner Sermaye adı altında unvanlara bağlı oranda veriliyor. Son imzalanan sözleşmede ise Sabit Döner Sermaye'ye yüzde 20 zammın gelmesi, artan para miktarı olan Performans Döner Sermaye'yi azalttı. Bu yolla düşük ücret alan sağlık personellerinin maaşı artarken, hekimlerin Performans Döner Sermaye'den elde ettikleri gelir azalmış oldu. Kısacası maliyenin cebinden tek kuruş çıkmadı.

'İŞ BARIŞI BOZULUR'

Son alınan kararlarla beraber sağlık çalışanları arasında huzursuzluk ve iş barışında bozulma oluştu. Bu durumun çözümüne ilişkin gazetemize konuşan Uzm. Dr. İsmail Hikmet Çevik, “Mevcut düzenleme hekim ücretlerinin bir kısmının diğer çalışanlara aktarılması sayesinde diğer çalışanlara zam olmuştur. Bu çalışanlar arasına nifak sokmak demektir. Bu zam hekimler dahil herkese yapılmalı ve döner sermaye dışı bir kaynaktan karşılanmalıdır. Aksi takdirde iş barışını bozacaktır.” dedi.