Pandemi döneminde gebeleri mi toplumdan yoksa toplumu mu gebelerden korumalıyız?

Dr. Sarper Yılmaz sosyal medya hesabından ‘Pandemi döneminde gebeleri mi toplumdan yoksa toplumu mu gebelerden korumalıyız?’ sorusunu açıklayarak cevapladı.

‘Pandemi döneminde gebeleri mi toplumdan yoksa toplumu mu gebelerden korumalıyız?’ sorusunun cevabını Dr. Sarper Yılmaz sosyal medya hesabından verdi.

GEBELERİN N95 VE ÜSTÜ MASKE TAKMASI YANLIŞTIR

 “Bazı gebelerin N95 ve üstü maske taktığını görüyorum. Bu büyük bir yanlış. Cerrahi maske yeterlidir. Sağlık çalışanı olan gebelerin üzerinde yapılan bir çalışmada uzun süre N95 takanlarda özellikle gebeliğin orta ve son döneminde fetüse zarar verebileceği vurgusu yapılmaktadır!”  sözlerine de vurgu yapan Dr. Sarper Yılmaz şu açıklamalarda bulundu:

“Pandemi döneminde gebeleri mi toplumdan yoksa toplumu mu gebelerden korumalıyız? Ne biçim soru bu diyenler? İzninizle açıklayayım. Gebeler, babalar, komşular, aklınızda olsun lütfen!

Pandeminin başında Türk Jinekoloji Derneği tüm gebelerin dikkatine diye bir duyuruda bulundu.

-Takipli olduğunuz merkezi önceden arayın ya da mail atın ve müsaitlik danışın,

-Zorunlu test ve aşılar dışında evde kalın dedi.

Durumun ciddiyetini çok net anlattılar takipçilerine!

Unutulmamalıdır ki;

-Bir pandemiyi iyi yönetmenin ana koşulu gebe, çocuk, yaşlı gibi savunmasız toplulukları korumaktır. Neden gebeler savunmasızdır?

-Çünkü Solunum yolu hastalıkları arttıkça Anne hastalığı ve ölüm sayısının arttığı tespit edilmiş!

Ama esas soru şu; Toplumu gebeden korumak ne demek?

 -Gebede vücutta hormonal etkiyle; boğaz ağrısı, kızarıklığı, burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı, göz akması, nefes darlığı gibi semptomlar.

 -Hiç enfeksiyon olmadan da olabilir.

Gebe bunun semptomların hafif ve uzun süreli olmasından dolayı önemsemeyebilir. Burada önemli bir nokta var! Bu şikayetler Covid-19’un şikayetleri de olabilir.

-Eğer bu şikayetler önemsenmese toplum teması ve kalabalık alanlara gidilirse bulaş artar diyor yabancı kaynaklar.

Fakat ülkemizde ise bunun tam tersi vardır uygulamalarda. Çünkü genelde bu şikayetlerin gebeliğin etkisinden olduğu bilinmez. Defalarca aynı şikâyetle acil servislere gelinilir. Acil sıraları, PCR sıraları, tetkik, sonuç derken şüpheliyken olur hasta Covid-19!

Oysa yapılan araştırmalarda gebe Covid-19 hastalarda en sık;

-Ateş %84

-Öksürük % 28

-Nefes darlığı %18

-Lenfosit miktarında düşme %22 görülüyor.

Sonuç olarak;

-Gebenin gebelik boyunca kalabalıktan uzak tutulması, yani İzolasyonu sağlanmalı.

 -Hastane başvurusu öncesi hekimiyle telefon iletişimi olmazsa olmaz.

-“Cerrahi” maskeyi mutlaka kullanmalılar.

Bazı gebelerin N95 ve üstü maske taktığını görüyorum. Bu büyük bir yanlış. Cerrahi maske yeterlidir. Sağlık çalışanı olan gebelerin üzerinde yapılan bir çalışmada uzun süre N95 takanlarda özellikle gebeliğin orta ve son döneminde fetüse zarar verebileceği vurgusu yapılmaktadır!

 

 

 

Etiketler
Pandemi
gebe
covid-19