Pandemi sürecinde güçlü bağışıklık için sağlıklı beslenme

Koronavirüsün bağışıklığı güçlü kişilerde daha hafif semptomlarla atlatıldığı görülmüştür. En ağır semptomlarla atlatanlarda ise zayıf bağışıklık ön plana çıkmıştır. Özellikle yaşlı bireyler, kronik hastalığı olanlar durumu daha zor atlatıldığı görülmüştür.

Bu süreçte sağlıklı beslenmenin önemi daha da artmıştır. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku, fiziksel aktivite ve stres durumumuzu iyi yönetme sağlığımız için en önemli 4 unsur olarak nitelendirilebilir ve bu 4 unsurun bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Bağışıklık sistemi tek bir besine, takviyeye bağlı olarak güçlenmemektedir.

Bu süreçte yeterli sağlıklı karbonhidrat alımı (tam tahıllılar, bulgur, meyve), lif (posa-meyveler, sebzeler, kuru baklagiller), protein (et, süt, tavuk), yeterli omega-3 alımı (haftalık 350 g balık), vitamin, mineral, antioksidanlardan zengin beslenmek önemlidir.

Bu süreçte günlük mevsimine uygun meyve ve sebze tüketilmelidir. Her öğüne mutlaka sebze eklenmelidir. Besin çeşitliliği arttırılmalıdır. (bol yeşillik, kırmızı pancar, mor lahana, kereviz, turp vs.)

Hafta da 2 kez kuru baklagil (mercimek, nohut,fasulye) tüketilmelidir. Hazır, işlenmiş, ambalajlı gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır.

Tuz alımı azaltılarak, baharatlar günlük beslenmede arttırılmalıdır. Zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızıbiber bağışıklıkta etkili baharatlardır. D vitamini, Çinko, Probiyotikler ve Prebiyotikler, Propolis yine güçlü bağışıklıkta öne çıkan en önemli faktörlerdir. Fakat bunları kullanırken mutlaka doktor, diyetisyen veya eczacınıza danışarak alınmalıdır.

Koronavirüsten hastaneye yatanlar ve daha ağır atlatanlarda D vitamini eksikliği görülmüştür. D vitamini mutlaka kan sonucunuza göre doktor önerisi ile kullanılmalıdır.  Probiyotikler dışarıdan takviye olarak kullanılabilir. Besinsel kaynakları yoğurt, kefir, tarhana gibi besinlerdir. Prebiyotikler olarak pırasa, soğan, sarımsak, kereviz, meyve, sebze karşımıza çıkmaktadır. Propolisi çocuklar 1 tatlı kaşığı, yetişkinler 2 tatlı kaşığı olarak günlük kullanabilir. Antioksidandan zengin beslenerek (çeşitli meyve, sebze) yine bağışıklığa önemli katkıda bulunabilirsiniz. En güçlü antioksidanlardan bir tanesi narı örnek verebiliriz.

Tüm bunları değerlendirdiğimizde güçlü bağışıklık için çok önemlidir.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ ALTIN SÜT

1 bardak sıcak süt

1/2 çay kaşığı toz zerdeçal

1/2çay kaşığı toz zencefil

½ çay kaşığı toz karabiber

1 çay kaşığı bal

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ SALATA

½ göbek marul

1/3 kırmızı pancar

1 adet rendelenmiş mor havuç

½ adet rendelenmiş turp

1 /2 demet doğranmış maydanoz

½ demet doğranmış dereotu

½ demet doğranmış roka

½ nar

1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım limon suyu

Çok az tuz.

 

 

DİYETİSYEN DAMLA YILDIZHAN KARTAL

Etiketler
pandemi döneminde sağlıklı beslenme
Pandemi
bağışıklık
güçlü bağışıklık
sağlıklı beslenme
omega-3
kuru bakliyat
d vitamini
meyve
sebze
balık