SMA hastaları çaresiz: ‘SMA ilaçlarını SGK karşılasın’

Spinal Musküler Atrofi olarak adlandırılan SMA, kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalıktır. SMA hastalığının tedavisi vardır fakat ilaçlar çok pahalı olduğu için maddi durumu el vermeyen hastalar ilaçları temin edemiyor. SMA hastalarının bu durumuna sosyal medya kullanıcıları sessiz kalmadı ve “#SMAilaçlarınıSGKkarşılasın” etiketiyle tepki göstererek SMA hastalarının sesini duyurmaya çalıştı.

Spinal Musküler Atrofi olarak adlandırılan SMA, kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalıktır. Vücutta yer alan pek çok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen hastalık, kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Bebeklerde en sık rastlanan ölüm nedeni olarak kabul edilir. Ülkemizde ise yaklaşık 6 bin ile 10 bin doğumda bir bebekte görülen genetik geçişli bir hastalıktır. SMA hareket hücreleri adı verilen motor nöronlardan kaynaklanan, kas kaybı ile karakterize ilerleyen bir hastalıktır.

SMA'nın tedavisi için şimdiye kadar geliştirilen ve onay alan üç tip ilaç var. Türkiye'de bu ilaçlardan sadece bir tanesi (Spinraza), SGK tarafından geri ödemeli olarak karşılanıyor. Diğer ilaçları ise ne yazık ki SGK karşılamıyor ve ilaçların fiyatları çok pahalı olduğu için maddi durumu el vermeyen hastalar tedavisiz kalıyor.

Bu duruma duyarsız kalmayan sosyal medya kullanıcıları Türkiye gündemine oturan “#SMAilaçlarınıSGKkarşılasın” etiketi ile “SMA hastalarının ilaçlarının SGK tarafından geri ödeme listesine alınmasını istiyoruz.” diyerek tepki gösterdi.

TEPKİLERDEN BİRKAÇI ŞU ŞEKİLDE:

Etiketler
SMA
SMA hastalığı nedir
SMA tedavisi
SMA ilaçları
SGK
geri ödeme listesi
SMA ilaçlarını SGK karşılasın