Türk Hemşireler Derneği'nden Bakan Koca’ya mektup

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabı üzerinden SKY NEWS’in Türkiye’deki sağlık sistemine ilişkin yaptığı haberi paylaşarak “Hekimlerimizle, sağlık sistemimizle gurur duyalım” ifadelerini kullandı. Başta hemşireler olmak üzere diğer sağlık çalışanları Koca’nın bu açıklamasına sosyal medyadan tepki gösterdi. Türk Hemşireler Derneği konuyla alakalı yazılı bir açıklama yayınladı. Türk Hemşireler Derneğinin imzasıyla yayınlanan açıklamanın tam metnini olduğu gibi yayımlıyoruz

 

Sayın Bakanım, 

Öncelikle adımızı andığınız ve bize de hitap eden paylaşımınız için teşekkür ederiz. 

Bahsi geçen cümlenizden dolayı hakkınızda başlatılan kampanyanın doğru olup olmaması bir yana, YAŞADIĞIMIZ KATİ DOĞRULARDAN bahsetmek isteriz. 

Sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğu ancak hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde ve diğer sağlık kurumlarında SAĞLIK BAKANLIĞININ "HEKİM BAKANLIĞI" OLARAK ANILDIĞI DOĞRUDUR! 

200.000’e yakın meslektaşımızın temsilcisi olarak, göreve geldiğiniz ilk günden başlayarak, defalarca randevu talep etmemize rağmen SİZDEN HALEN RANDEVU ALAMADIĞIMIZ DOĞRUDUR! 

Pandemi öncesinde de olduğu gibi, sürecin ilk günlerinden bu yana toplumumuza daha nitelikli bakım sunmak için bakanlığımıza yönelik iş birliği çağrılarımızın karşılıksız kaldığı DOĞRUDUR! 

Pandemi süreci boyunca, meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlara ve sağlık hizmet sunumunda yaşanan sıkıntılara yönelik 7 tane rapor hazırladığımız, bu raporu Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili mercilere sunduğumuz ancak bu RAPORLARIN HİÇBİRİNE YÖNELİK GERİ BİLDİRİM ALMADIĞIMIZ DOĞRUDUR! 

Bilimsel ve mesleki birikimimize, sistemdeki müdahalelerin pek çoğunun uygulayıcısı olmamıza rağmen PANDEMİ BİLİM KURULLARINDA YER ALMAYA YÖNELİK ÇABALARIMIZA HİÇBİR DÖNÜŞ OLMADIĞI DOĞRUDUR! 

Pandemi sürecinde sağlık sistemini sırtlamamıza rağmen hemşirelik günü dışında ADIMIZIN ANILMADIĞI DOĞRUDUR! 

Bel kemiğini oluşturduğumuz sağlık hizmet sunumunda, toplum sağlığına, bizlere ve uygulamalarımıza yönelik KARARLARIN BİZSİZ ALINDIĞI DOĞRUDUR! 

İş yerlerimizde YÖNETİM VE SENDİKA BASKISI ALTINDA EZİLDİĞİMİZ DOĞRUDUR! 

Biz istemeden verileceği açıklanan, ancak ne vaatleri ne de emeklerimizi karşılayan, halkımızın gözünde ek para aldığımız algısına yol açan adaletsiz EK ÖDEMELERİN, MOTİVASYONUMUZU YERLE BİR ETTİĞİ DOĞRUDUR! 

Pek çoğumuzun İŞ GÜVENCESİ OLMADAN, pek çok özlük hakkından mahrum SÜRESİZ SÖZLEŞMELİ ÇALIŞTIRILDIĞI DOĞRUDUR! 

MAAŞLARIMIZIN AÇLIK SINIRININ HEMEN ÜSTÜNDE YOKSULLUK SINIRININ OLDUKÇA ALTINDA OLDUĞU DOĞRUDUR! 

Üniversite hastanelerinde oldukça AĞIR KOŞULLARDA, DÜŞÜK ÜCRETLERE ÇALIŞTIĞIMIZ DOĞRUDUR! 

Aile sağlığı merkezlerinde, YÜKSEK RİSK ALTINDA ÇALIŞTIĞIMIZ ANCAK HİÇBİR HAKTAN FAYDALANAMADIĞIMIZ DOĞRUDUR! 

Okullarımıza meslek dışı, mesleğimizi bilmeyen yöneticiler, öğretim elemanları doldurulurken, görev yetki ve sorumluluklarımız sırf istihdam sorunları var diye, hizmetteki niteliği artıracağı iddiasıyla diğer sağlık çalışanlarına devredilirken, hemşirelik hizmetleri, hemşire olmayan, işi bilmeyen, ehil olmayan çalışanlar tarafından yönetilirken, "BİZ BU ŞARTLARDA HALKIMIZIN HAK ETTİĞİ NİTELİKTE BAKIM VEREMİYORUZ” FERYATLARIMIZIN SİZİN KULAĞINIZA ERİŞMEDİĞİ DOĞRUDUR! 

BU ÜLKEDE HEMŞİRELERİN MUTSUZ, UMUTSUZ OLDUĞU, ÖNEMSİZ, DEĞERSİZ, ÇARESİZ HİSSETTİĞİ DOĞRUDUR! 

Biz hemşireler, sizden özür beklemiyoruz. Bizler eğitim, uygulama, yönetim ve özlük haklarımıza yönelik sorunlarımıza çözüm istiyor, çözüm bekliyoruz. 

Her bir soruna yönelik tespitlerimiz ve çözüm önerilerimiz var, çözüm için çalışma isteğimiz ve gücümüz var. Bu sefer siz sordunuz, biz cevapladık dolayısıyla sesimizin yine boşlukta kaybolmayacağını umuyor, iş birliği teklifimizi yineliyoruz. 

Saygılarımızla... 

Türk Hemşireler Derneği 

Foto Galeri
Etiketler
Türk Hemşireler Derneği
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca