10. günden sonra bulaştırıcılık olmadığı için test önerilmiyor

Prof. Dr. Ateş Kara Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada “Tüm dünyadaki uygulamalar gösterdi ki, Covid pozitif tespit edildikten sonra virüsün atılması 7 günler civarında. 10’ncu günden sonra virüsün bulaştırıcılığı kalmıyor.” dedi

Aydınlık’ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu önceki gün akşam saatlerinde toplandı. Toplantıda salgının seyri ve yeni önlemler konuşuldu. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara toplantının ardından yaptığı açıklamada “Aldığımız önlemler salgını durdurmak için yeterli olmadı. Kurallara uyumla ilgili zorlandığımız noktalar var. Daha ciddi önlemler gelecek.” dedi. 

Bilim Kurulu toplantısında özellikle salgının hızla yayıldığı iller masaya yatırıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından yaptığı açıklamada “Vaka artışında birincil etkenin insan hareketliliği ve toplu mekanlarda bulunma olduğuna dikkat çekilerek alınması gereken kısıtlayıcı tedbirler tüm detaylarıyla masaya yatırıldı. Hastalığın yayılmasını önleyici somut tedbirlerin hayata geçirilmesinin tavsiye edilmesi yönünde karar alındı.” dedi. 

Bilim Kurulu toplantısının ardından İstanbul başta olmak üzere kısıtlayıcı önlemlerin açıklanması bekleniyor. Bilim Kurulu mart, nisan aylarında haftada üç kez bazen de günlük olarak toplantılar düzenliyordu. Ateş Kara, vaka sayılarındaki artış nedeniyle daha sık sık toplandıklarını söyledi. Salgının seyriyle ilgili Ateş Kara şöyle konuştu:

 “Aldığımız önlemlerle salgını durduramıyoruz. Bazı önlemlere uyumla ilgili de sıkıntılar var. Özellikle bir araya gelme, kalabalık ortamlarla ilgi sorun yaşıyoruz. Yeni önlemler gelecek. Tam bir kapanma değil ama böyle devam ederse o noktaya doğru gidiyoruz. Biran evvel herkesin önlem alması gerekiyor. Artık ciddi kısıtlamalara doğru gidiyoruz.”

YENİ KADEMELER AÇILMAYACAK

Okullarda büyük oranda yüz yüze eğitim başladı. Yalnızca 6, 7, 9, 10 ve 11’nci sınıflar yüz yüze eğitim kapsamı dışında kaldı. Ara tatil devam ediyor, gelecek pazartesi okullar açılacak. Ateş Kara, yeni kademelerin yüz yüze eğitime başlamasının gündeme gelmediğini söyledi. Kara “Hastalık toplum içinde bu kadar yaygınken yeni kademelerin yüz yüze eğitime başlaması uygun olmaz.” diye konuştu. 

10’NCU GÜNDEN SONRA BULAŞMIYOR

Covid-19 geçiren sağlık çalışanlarına işe dönüşte test yapılmaması çok tartışıldı. Bu adımın virüsün yayılmasına hizmet edeceği öne sürüldü. Bilim Kurulu rehberliğinde atılan bu adımın gerekçesini de sorduk. Prof. Dr. Ateş Kara yanıtladı:

“Tüm dünyadaki uygulamalar gösterdi ki, Covid pozitif tespit edildikten sonra virüsün atılması 7 günler civarında. 10’ncu günden sonra virüsün bulaştırıcılığı kalmıyor. 10 gün sonra test yaptığınızda test, virüsten ziyade küçük parçalarını yakalıyor. Bunun için pozitif çıkabiliyor. Kurallara uyumu üst seviyede olabilecek, maske, temizlik önlemlerini alabilecek kişilerin 10’ncu günden itibaren normal yaşama dönmelerinde bir sakınca yok.”

6 YERLİ AŞI HAYVANLARDA OLUMLU SONUÇ VERDİ

Türkiye’de geliştirilen yerli aşılar arasında Erciyes Üniversitesi’nin hazırladığı aşının faz-1 çalışmaları devam ediyor. Ateş Kara, hayvanlarda olumlu sonuç veren 6 aşının insanlar üzerinde çalışılabilmesi için etik kurul onaylarının beklendiğini söyledi. 

Biotech tarafından Almanya’da geliştirilen Covid-19 aşısının -70 derecede saklanması gerekiyor. Ateş Kara’ya aşının onaylanması halinde Türkiye’de de uygulanacak aşıyla ilgili alt yapı sorununu da sorduk. Kara “Türkiye’nin oldukça gelişmiş bir lojistik sistemi var. İller bazında bir sorun yaşanmaz. Ancak uç noktalarda örneğin A hastanesine ya da bir aile hekimliğinde bu koşulları sağlamak zor. Sağlık Bakanlığı buna yönelik de hazırlık yapıyor.” dedi. 

Çin’in geliştirdiği aşılardan birinin faz çalışmalarının Türkiye’de de sürdüğünü söyleyen Kara sözlerine şöyle devam etti:

“Oldukça fazla sayıda gönüllüde bu aşı yapıldı. Türkiye’deki sonuçlar olumlu gelirse aralık ve ocak başında yüksek miktarda aşı temin edilecek. Yurt dışı çalışmaları da bir yandan takip ediliyor. İki ay içinde onay sürecine gelecektir. Çin bu aşıyı askerlere ve sağlık çalışanlarına uyguluyor.”

 

 

 

Etiketler
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara
covid-19
bulaşma riski