‘Aspirin kullanıyorum kendimi Covid-19’dan koruyorum’ diyenler mutlaka okusun

Amerikalı bilim insanlarının yayınladığı yeni bir çalışma kan sulandırıcı etkisi bulunan aspirinin hastanede yatan Covid-19 hastalarının ölüm riskini yaklaşık yüzde 50 azalttığını ortaya koydu. Bu çalışma aspirin kullanımı artırdı. Peki, aspirin kullanımı Covid-19’dan koruyor mu? Dr. Sarper Yılmaz bu konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Dr. Sarper Yılmaz: “‘Aspirin kullanıyorum kendimi Covid-19’dan koruyorum’ bu cümle çok kişi tarafından dillendirilir oldu bu dönemde. Kocaman bir Hata, ağır sonuçlar doğurabilecek bir viraldir!”

Dr. Sarper Yılmaz sosyal medya hesabından aspirin ve Covid-19 ilişkisini şu şekilde açıkladı:

“Sahada ve hasta hikayelerinde; “Aspirin kullanıyorum kendimi Covid-19’dan koruyorum.”

Bu cümle çok kişi tarafından dillendirilir oldu bu dönemde. Kocaman bir hata, ağır sonuçlar doğurabilecek bir viraldir!

Neden mi?

Öncelikle şunu belirteyim;

-Aspirin’in Covid-19’dan koruyucu bir etkisi şuan yapılan hiçbir çalışmada kanıtlanamamıştır!

-Kendi başınıza başladığınız bu aspirinin doğru kullanımı hayat kurtarır evet ama yanlış kullanımı da ölümle sonuçlanacak tablolar yaratabilir.

Nasıl mı?

-Aspirin bir kan sulandırıcıdır. Özellikle kalp ve damar hastalıklarında hekiminiz tarafından kontrollü ve takipli şekilde başlanır. İnfluenza gribinde kullanırsanız Reye Sendromu gibi beyin, karaciğer ve diğer organları etkileyerek ölümle sonuçlanabilir.

Covid-19’un vücutta pıhtılaşma yapısını bozar ve damardan kan akışı bozarak hayati organlara kan dolayısı ile okjisen gitmesini engelleyebilir sonuçta; kalp krizleri, akciğer damarlarının tıkanması(pulmoner emboli), felç gibi durumlara neden olabilir. Damar içi pıhtılaşma olur.

Bu bilgiyi duyan “google doktoru” hastalarımız,

 -Ana sorun pıhtılaşma ise bende kanın akışkanlığını artıran aspirini kullanırım sorun kalmaz diyor. Bilgi kısmi doğru kısmi yanlıştır. Nasıl yani?

Şöyle;

 -Eğer PCR testi yaptırdın ve vücutta bu semptomlara sebep olan virüs Covid-19 ise evet bu mantık doğru.

-Ama vücuttaki virüs influenza ise eskiden çocuklarda gördüğümüz artık erişkinde de sık saptanmaya başlayan bir hastalık Reye Sendromu’na sebep olabilir.

Yani grip ile Covid-19’u şu anda sırf semptom yani şikayetten ayırmamız imkansız. Tat, koku kaybına kadar ikisi de yapabiliyor. Bu nedenle PCR testi ile Covid-19 testiniz pozitif çıkmadan kafanıza göre aspirin başlamayınız.

Bir adım daha ileri gideyim?

 - PCR testim yapıldı Covid-19 pozitifim. Peki, sonbahar, influenza dönemi aynı zamanda aspirin başlarsam yine korkulacak bir tablo olabilir mi?

İşte bu da benim kafamdaki ana problem. Covid-19 hastalarının ne kadarında influenza eşlik ediyor diyen çok çalışma yok. Çözüm ne?

-Hastaya aspirin başlanacaksa 2 PCR yaptırıp Covid-19 (+) İnfluenza (-) görmek gerektiği ortaya çıkıyor.

İlle de aspirin mi hocam?

 -Düşük molekül ağırlıklı heparin yani clexan, oksapar gibi cilt altına yapılan kan sulandırıcılar da aynı işi görüp damar içi pıhtılaşmayı engelliyor. Peki, Reye Sendromu yapar mı? Cevap Hayır!

Sonuç; bu ara sık “hekim kontrolsüz” aspirin kullanımına bağlı mide kanaması ve benzeri kanamalar görür olduk sahada. Hekiminizin görüş, öneri ve takibi olmadan kafanıza göre aspirin ve türevi kan sulandırıcılar kullanmayın!

Bu yüzden uzun süre aspirin kullanan hastalara rutin yıllık olarak grip aşısı yapılır ki influenzadan korumak için. Umarım anlatabilmişimdir. Hekiminizin önerisi dışında aspirin kullanımının risklerinden bahsettim öneriyle kullandıklarınızdan değil!”

 

 

 

 

 

DR. SARPER YILMAZ

Etiketler
Dr. Sarper Yılmaz
aspirin
covid-19