Bakan Mustafa Varank: İlaç endüstrisi savunma sanayisi kadar önemli

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının yerli sentezi olan Favicovir'in tüm Türkiye'de hastalara verildiğini belirterek "İlaç endüstrisinin savunma sanayisi kadar önemli olduğuna inanıyoruz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Bakan Mustafa Varank, Covid-19’a karşı kısa bir sürede yerli imkanlarla sıfırdan sentezlenen ve tedavide kullanılmaya başlanan ilacın üretildiği Atabay Kimya'nın Gebze'deki fabrikasını ziyaret etti. 

Varank'a ziyaretinde Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Atabay Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Atabay Taşkent ile Fabrika Direktörü Şahin Gürsel eşlik etti.

ŞU ANDA İLAÇ TÜM TÜRKİYE'DE HASTALARIMIZA VERİLİYOR

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Varank, Covid-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir etken maddeli ilacın üretilmesiyle kamuoyunun gündemine gelen Atabay İlaç'ın Favicovir ismiyle bunu ruhsatlandırdığını ifade etti.

Covid-19 tedavisinde dünyada uygulanan birkaç yöntem olduğuna değinen Varank, şunları kaydetti:

"Favipiravir etken maddesi de bu hastalığın tedavisinde çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Biz bu ilacı Japonya ve Çin'den ithal ediyorduk. Covid-19 Türkiye Platformu'nda aşı geliştirme çalışmaları yapılırken bu ilacın Türkiye'de sıfırdan sentezlenmesi yani etken maddesinin ithalatına ihtiyaç duymadan sentezlenmesi gündeme gelmişti. Mustafa Güzel Hocamız, Zeynep Hanım ile bu ilacı sıfırdan sentezleyerek üretebileceklerini söylediler. Bilim insanlarımızın büyük gayretiyle bu ilaç sıfırdan sentezlendi. İlaç haline getirildi, Sağlık Bakanlığımız ruhsatlandırdı. Şu anda bu ilaç tüm Türkiye'de hastalarımıza veriliyor."

 

Etiketler
sanayi ve teknoloji bakanı mustafa varank
covid-19
ilaç endüstrisi
ilaç üretimi
ilaç