Bandırma Vapuru’nda üç hekim

Dr. Eren Fırat'ın Aydınlık Gazetesi'ndeki köşesinde "Bandırma Vapuru’nda üç hekim" başlıklı yazı kaleme aldı.

Dr. Eren Fırat'ın yazısı:

Bandırma vapurunda bulunan doktorlardan ikisi, Dr. İbrahim Tali ve Dr. Refik Saydam çoğu kaynakta geçtiği halde, Dr. Behçet’in ismi pek anılmaz. Dr. Behçet Bey Samsun’dan Havza’ya, Amasya’ya ve Sivas’a kadar Mustafa Kemal’in maiyetinde bulunmuştur.

Dr. Behçet Adil Feyzioğlu, 1887 yılında Kayseri’de doğmuş, ilk ve ortaöğrenimini İstanbul’da bitirmiş, 1903’te Haydarpaşa Askeri Tıbbiye İdadisi’ne girmiş ve 1912’de yüzbaşı rütbesiyle hekim olmuştur. Gülhane’de stajını bitirdikten sonra asistan olmuş; ancak aynı yıl içinde çıkan Balkan Harbi’nde 1. Kolordu baştabip muavinliği, sıhhiye bölüğü, Edirne harekatı ve Edirne Merkez Hastanesi tabipliği görevlerinde bulunmuştur. Birinci Cihan Harbi’nde Çanakkale Savaşı’nda 2. Ordu sıhhiye reis muavinliği yaptıktan sonra Diyarbakır Silvan, Çapakçur ve Kanal harekâtına katılmıştır. Halep’te kaldığı bir sene içinde Prof. Dr. Ziemann’ın idaresindeki Alman Hıfzısıhha kurumuna devam ederek bakteriyoloji stajını yapmıştır. Sivas, Kayseri, Maraş, Gaziantep, Adana ve Afyonkarahisar Askeri Hastaneleri bakteriyoloğu olarak çalışmıştır. 1924’te Şeyh Sait İsyanı’nı bastırmaya sevk edilen kuvvetlerde sıhhiye bölüğü başhekimi olarak bulunmuş, sonra Afyon’a dönmüş ve kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır. Dr. Behçet Feyzioğlu Kayseri Memleket Hastanesi’nde bir müddet çalıştıktan sonra bu görevinden ayrılarak Kayseri’de serbest hekim olarak çalışmış, bir süre Kayseri Tayyare Fabrikası Baştabipliği yapmış ve 1975 yılında ölmüştür. İstiklal Madalyası sahibidir.

MUSTAFA KEMAL İLE OMUZ OMUZA

Tabip yüzbaşı Behçet Adil (Feyzioğlu) yaşamının en önemli bölümlerini cepheden cepheye koşarak Mustafa Kemal’le birlikte harp meydanlarında geçirmiştir. Anafartalar muharebesinde Mustafa Kemal Paşa’nın karargâhına katılmış ulusal mücadelenin bitimine kadar onun yanında kalmıştır. Büyük kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal Paşa’yla birlikte Bandırma vapuruna binerek kendisi gibi ölümü göze alan, Dr. Behçet Adil (Feyzioğlu) Türk milletine istiklal mücadelesi kapılarını aralayan Samsun yolculuğunu yaşlılık yıllarında anılarında şöyle anlatıyor:

“Atatürk’ü Galata Rıhtımı’nda Fethi Okyar ile Rauf bey uğurlamışlardı. Kız kulesi önlerine gelmiştik. Bandırma durdu. Mustafa Kemal: Vapur neden durdu? Diye sordu. Durumu kaptandan öğrendik. Düveli ihtilafiye adı ile anılan Fransız, İngiliz ve İtalyan subayları geminin durması için işaret vermişlerdi. Nitekim çok geçmeden etrafı aramaya başladılar. Mustafa Kemal bir ara dikkatle bakıp, eliyle gemilerin toplarını göstererek: Bunlar cephane ve silah arıyorlar zannederim. Onlar Türk milletinin istiklâl aşkının, mücadele azminin derece ve şümulünü takdir edemezler. Bütün güvendikleri, işte bu maddi kuvvetlerdir. Biz, büyük idealimizin ve mutlak istiklalimizin tahakkuku için manevi kuvvetlerimizi kaçırıyoruz, dedi.”

SAMSUN’DA KARŞILAMA

“Belge Ve Tanıklarla Samsun’dan Ankara’ya” kitabının yazarı, tarihçi Baki Sarısakal; Samsun’daki karşılamayı Yüzbaşı Feyzioğlu’nun ağzından anlattı:

“Mustafa Kemal Paşa gayet güzel giyinmişti. Sahilden bir kayık geldi. Çifte kayık. İçinden bir binbaşı (Mahmut Ekrem Bey) vapurumuza, güverteye çıkarak geldi. Paşamızın önünde selam durdu. Paşamız da onun elini sıktı. Paşamızı aldı ve kıyıya, yine mahiyetinden bir iki şube müdürlerimizle beraber Samsun İskelesi’ne hareket ettiler.

“Samsun’da iskelede müzikle karşılandı Paşamız. Biz onu yalnız duyuyorduk, uzakta oldukları için göremiyorduk. Aradan bir zaman geçti. Bizim için de kayıklar geldi, biz de çıktık. Samsun caddeleri hınca hınç, adım atacak yer yok. Omuz omuza gidiyorlar.”

Feyzioğlu, yaşamının büyük bölümünü cepheden cepheye koşarak Mustafa Kemal ile birlikte harp meydanlarında geçirmiştir. Çalışma hayatına son noktayı koyduktan sonra ölümüne kadar Kayseri'nin Muammer Bey Mahallesi'ndeki evinde (Orduevi arkası- Eski Müselles Bahçenin karşısı) yaşayan Atatürk'ün doktoru Behçet Adil Feyzioğlu, 6 Nisan 1976 yılında İstanbul'da vefat etmiş ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir.

(*) Bu yazı Yüksel Kalkan’ın Kayseri Hakimiyet gazetesinde yazdığı yazıdan yola çıkılarak hazırlanmıştır.

 

KAYNAK:

https://kayserihakimiyet2000.com/yazi/kayserili-tabip-yuzbasi-behcet-adil-feyzioglu-1930.html

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Kemal%27in_Samsun%27a_%C3%A7%C4%B1k%C4%B1%C5%9F%C4%B1

https://tr-tr.facebook.com/behcetadilfeyzioglu/

http://www.astibder.org/bandirma-vapurunda-3-hekim/

https://www.recepakdur.com/media/1701/003-mayis-2019-bandirma-vapuru-2.pdf

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.