“Kimse 'bir tahlil yaptırayım' diyerek sağlık kuruluşlarına gitmemeli”

Aile hekimleri, Aile Sağlığı Merkezlerinin yeni normal dönemde eski yoğun günlerine dönmesinin riskli olacağına dikkat çektiler. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, hastaların Aile Sağlığı Merkezlerine gelmeden önce mutlaka randevu almaları gerektiğini vurguladı.  
 

Normalleşmeyle birlikte gündelik hayat neredeyse eskiye döndü. Aile Hekimleri yeni normal dönemde, Aile Sağlığı Merkezlerinin eski yoğun günlerine dönmesinden endişeleniyorlar. Dr. Sezen “Hastalar, mutlaka MHRS ya da telefonla 182 yi arayarak randevu almalılar. Kimse 'bir tahlil yaptırayım' diyerek sağlık kuruluşlarına gitmemeli. Gerçekten hastaysa ve ihtiyacı varsa randevu almalı.” 

COVİD-19 BELİRTİLERİ OLAN KİŞİLER AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE DEĞİL HASTANEYE GİTMELİLER.

Dr. Sezen, Aile Sağlığı Merkezlerine gelirken uyulması gereken kuralları da değindi. “Yolda olabildiğince az kişiyle temas edilmeli. Mümkünse tek başına refakatçi, olmadan ve az eşya ile gidilmeli. Hasta, randevu saatinde giderek muayenesini hızlıca olup çıkabilir. İzlem ve aşılar için de Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarıyla görüşerek gün ve saat bilgisi alınmalı. Aşıları ertelemeye gerek yok. Hastalar, Covid-19 bulgusu olan ateş, solunum sıkıntısı, ishal, koku ve tat kaybı gibi bulguları olması halinde aile sağlığı merkezlerine değil hastanelere gitmeli.”

KALABALIK VE KAPALI ORTAMLARA GİRİLMEMELİ

Dr. Özlem Sezen “İzlediğimiz test yapılan ya da tomografi bulgusu olan vaka ve temaslı kişi sayısında artış başladı.” Dedi. Hekimlerin ikinci dalga endişesi taşıdıklarını söyleyen Dr. Sezen şöyle devam etti “Halkımıza korunmak için kişisel önlemler almalarını öneriyoruz. Kalabalık ve kapalı ortamlara girilmeli. El hijyenine dikkat edilmeli. Evden çıkmadan önce mutlaka maske takılmalı. Maske ağız ve burnu kapatılacak şekilde takılmalı ve çıkarırken de kenarlarındaki lastiklerden tutularak çıkarılmalı. Sonra bir poşete konularak atılmalı.”

VAKA SAYISI ARTARSA YENİ TEDBİRLER ALINIR

Günlük vaka sayısı önceki gün 29 Mayıs’tan bu yana ilk kez binin üzerine çıktı. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Levent Yamanel, yüzde 20 oranında artış olduğunu ve maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı önceki gün 41 bin 13 test yapıldığını ve bin 195 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Yoğun bakım ve entübe hasta sayısındaki artış, beklenen artışın sınırında olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca uyardı “Virüsün yayılımı hatalı iyimserlikten kaynaklanıyor. Maske, mesafe ve temizlik kuralına uyalım.”

İLLERE YÖNELİK ÖNLEMLER ALINABİLİR

Bilim Kurulu üyesi Levent Yamanel, önceki gün vaka sayısında yaşanan artışın önemli olduğunu söyledi. Yamanel “Ciddi bir artış olduğunu düşünmek için bunun sürekli olduğunu görmek gerekiyor. Bir hafta bu şekilde devam ederse yeni tedbirler alınması gerekir.” 

İllerdeki duruma göre il bazında önlemler de alınabileceğini söyleyen Yamanel sözlerine şöyle devam etti “Burada vatandaşlarımıza iş düşüyor. Yeni normal sürecini iyi anlamamız gerekiyor. Kurallara uymak durumundayız. Maske taktığımızda burun dışarıda oluyor. Burun dışarıda olmamalı ve ağızla birlikte kapatılmalı. Telli maske kullanıyorsak burnun üzerinden sıkmalıyız. Yalnızca maske kullanmak da yeterli değil. Sosyal mesafeyi korumak durumundayız. İnsanlar belki çok sıkıldılar. Ancak virüs çok bulaşıcı ve ne kadar öldürücü olduğunu da biliyoruz. Henüz elimizde aşı yok. Aşı bulunana kadar yeni normale devam etmeliyiz. Maske, mesafe ve el hijyen kurallarına uymak zorundayız.”

 

AYDINLIK

Etiketler
aile sağlığı merkezi