
Toplantıda konuşulanlar, açıklamalar (yorum katmadan ve tabi ki rakam vermeden):
-Sendikalar muhattabımız değil. Muhattabımız olacaksa o da Tabip Odaları'dır. Tabip Odaları da henüz o olgunluğa erişmiş değil. İşçi söylemleri ile hekimlerin hak araması doğru değil.
-Şu ana kadar yapılanın anlaşılması için sustuk ve suskunluğumuzu koruduk. Yaptıklarımız tam olarak uygulamaya geçene kadar da suskunluğumuzu korumaya devam edeceğiz.
-Ek ödeme ile ilgili yapılan değişiklikler 15 Ağustos'ta hissedilecek.
-Malpraktiste görevi kötüye kullanma, kasıt yoksa rücu edilmeyecek. Hekime rücu ettirilecek bir tazminat varsa da oranını kurul belirleyecek. Malpraktis kanunu hâlihazırda devam davalara da uygulanacak.
-Özel hastanelerde çalışan hekimlerin de malpraktis kararları Malpraktis Kurulu'nda verilecek ama tazminatları kendileri ödeyecekler.
-3 Basamak hastanelerden başlanarak hastane girişlerinde X-ray olacak.
-Asistan hekimlerin maaşı (SBA'lılar) pratisyen ve uzman hekim arasında olacak. Ek ödemelerinde de belirli bir miktar artış olacak.
-SBA kadrosunda uzmanlık eğitimi alanların eğitim süresi kadar mecburi hizmet zorunluluğu kaldırıldı.
-Hâli hazırda SBA kadrosunda eğitim alıp uzman hekim olup, mecburi hizmet zorunluluğu olanların eğitim süresi kadar mecburi hizmet zorunluluğu devam ediyor.
-Asistan hekimlere 8 nöbetten fazla nöbet tutturulmayacak. Buna uymayan klinikler olursa Tıpta Uzmanlı Kurulu devreye girerek kliniği değerlendirmeye alıp, gerekirse eğitimin kliniğini askıya alacak.
-Ek ödeme sistemi baştan aşağı değiştiriliyor. Yeni sistem sade, çalışanın hakkını alabileceği, riskli branşları önceliklendiren bir sistem olacak. Çalışan daha fazla kazanacak.
-Yıllık izin alındığında ek ödemeden kesinti olmayacak (Yıllık izinlerde bir seferde 5, toplamda 12 gün izin alınırsa ek ödemeden kesinti olmuyordu).
-Sağlık raporlarının da istismar edilmemesi için belirlenecek merkezlerden alınması koşulu ile kesinti olmayabilir.
-Nöbet ücretlerinde artış yok. Tüm memurların ücret sisteminin değişmesi gerektiği için şu aşamada mümkün değil.
-Ek ödemede katsayılar ile branşlar arasındaki farklar belirginleştirilecek. Yan dal uzman hekim ile uzman hekim aynı performansı yaptığında farklı ücretler alacak.
-Ek ödeme tavanı, mahsuplaşma oranı kadar artacak.
-Planlanan "ek" ek ödeme enflasyon zammına endekslenecek.
-Uzman hekimlerin en az yarısı ek ödeme alamıyor.
-Emeklilik maaşlarında 2008 öncesi/sonrası ayrımı kaldırılarak, profesörün bir altı kademede emekli maaşı alması sağlandı.
-SABİM'in kaldırılmasını ve hastanın yerinde çözüm bulacağı bir sistem istiyoruz.
-Sözleşmeli kadrolar ihtiyaç olunan herhangi bir dal ve şehirde, ihtiyaç varsa kullanılacak.
-İsteğim şu an olmasa bile tüm uzman hekimlerin sözleşmeli olarak çalışması.
-Yan dal uzmanları 3.basamak hastanelerde çalışacak. Öncelilkli DHY'si bitenler olmak üzere tüm yan dal uzmanlarının sözleşmeli çalışacak talepleri olması halinde.
-Yan dal uzmanlığını önemli kılacağız.
-Hem devlette çalışıp hem muayenehane açılması daha önce istismar edildiği için tam gün yasasına dönüş şu aşamada mümkün değil. Onun yerine çalışmak isteyenler için mesâi dışı çalışma özendirilecek.
-TUS'ta çan eğrisinin üst sınırı yükseltilerek daha fazla hekimin tercih yapabilmesi sağlanacak.
-Sonbahar TUS'unda da kontenjanlar benzer şekilde olacak.
-YDUS kadroları da TUS gibi artırılacak.
-DUS senede iki kez yapılacak.
-Asistan hekim eğitimlerinin ağırlıklı olarak Çapa, Cerrahpaşa gibi kâdim üniversitelerde olmasını istiyoruz.
-Sezaryen oranı düşürmek istiyoruz. Bu nedenle sezaryen oranı düşük olan Kadın Doğum uzmanı hekimlere pozitif ayrımcılık yapılacak.
MEDİHAVADİS
Yeni yorum ekle