Üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin kronikleşmiş mağduriyeti

Yüksek Öğretim Kurumlarına bağlı Üniversite Hastanelerinde sözleşmeli hemşire olarak görev yapan, ancak sözleşmelerini yenilememe kararı alan hemşirelerin yeni takvim yılında sağlık bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda istihdam edilebilir mi?

Sağlık Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurumlarına bağlı üniversite hastanelerinde çalışan hemşireler aynı istihdam modeline göre istihdam ediliyorlar. KPSS puanı esas alınarak 657 4/A ve 4/B istihdam modellerine göre istihdam edilen hemşirelerden sağlık bakanlığına bağlı olarak çalışan hemşireler ile yükseköğretim kurumuna bağlı olarak üniversite hastanelerinde çalışan hemşireler arasında aynı kadro niteliğinde olmasına rağmen büyük farklar söz konusudur. Özlük hakları bakımından sağlık bakanlığı hastanelerinde çalışan hemşireler lehine olan özlük hakları, üniversite hastanelerinde çalışan hemşireleri ne yazık ki mağdur etmektedir. Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personelinin gerek özlük hakları gerek se tayin hakları gibi birçok konuda mağdur duruma düşmesi nedeniyle kurumlarında sözleşmelerini uzatmayıp sağlık bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlara atanmayı istemektedirler.

Konu hakkında mağduriyetlerini sıralayan üniversite çalışanı hemşire:

Üniversiteden mezun olduktan sonra yükseköğretim kurumu tarafından yapılan KPSS sınavı ile hala çalışmaya devam ettiğim üniversite hastanesinde 657 sayılı devlet memurluğu kanununun 4/B maddesine göre istihdam edildim. Yaklaşık iki yıldır üçüncü basamak hastanemde zor şartlar altında çalışmaktayım. Sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan sağlık personeline göre aynı istihdam modeli olmama rağmen; başta tayin hakkı olmak üzere özlük hakları itibari ile eşit haklara sahip değilim. Bu açıdan yıllardır çözülemeyen bu kronik sorunlar çalışma motivasyonumu ve geleceğe güvenle bakabilmemi engellemektedir. Bu açıdan sözleşmemin 31 Aralık’ta yenilememe kararı almış bulunmaktayım. Fakat hukuki açıdan sözleşmemi fesh etmeyip sözleşme süresini doldurup yenilemeyerek sağlık bakanlığının 2021 alımlarıyla kurumumu değiştirmek istiyorum. Konu ile ilgili sağlık bakanlığı ilgili birimleri ile yaptığım görüşmede ‘ sözleşmemi yenilemesem dahi bir yıl devlet memuru olamayacağımı’ tarafıma ifade ettiler. Hukuki olmayan bu durum ile ilgili ben dâhil birçok meslektaşım mağduriyet yaşamaktadır.

Üniversite hastanelerinde sözleşmesi yenilemeyen sağlık personeli Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarında yeniden istihdam edilebilir mi?

657 sayılı Kanunun "İstihdam şekilleri" başlıklı 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının B) bendinde, "…Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.

 Sözleşme süresi dolan ve sözleşmesini yenilememe kararı alan çalışanlar yönünden:

Bir yıl içinde istihdam edilememe koşulu çalışanın sözleşme dönemi içinde, yani sözleşme süresi sonlanmadan sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halini kapsamakta olup, sınırlayıcı bu hükmün sözleşme süresi dolan ancak sözleşmeyi yenilemeyeceğini çalıştığı kuruma beyan edenler yönünden uygulanamayacağı düşünülmektedir. Nitekim Devlet Personel Başkanlığının üniversite hastanelerinde çalışan sözleşmeli personellerin istihdamına ilişkin 25.10.2018 tarih ve 24547073-045.00-E.7013 sayı numaralı yazısında ;‘… sözleşmeli personel  pozisyonlarına yerleşen ancak üniversite hastaneleri bünyesinde 657 sayılı Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli personel olarak görev yaptıkları tespit edilen kişilerin, sözleşme sürelerinin bitiminde sözleşmelerini yenilemeyeceklerine ilişkin süresi içinde  yazılı olarak halen çalıştıkları kurumlara beyan etmeleri halinde, 2019 Ocak ayında Bakanlığınıza atamalarının yapılabileceği mütalaa edilmektedir…’’  şeklinde görüş bildirilmiştir. Bu anlamda 1 yıl istihdam edilememe sınırlamasının sözleşme süresi dolan ancak bunu kendi isteği ile yenilemeyen sözleşmeli çalışanlar yönünden uygulanamayacağı anlamına gelmektedir.

Hep-Sen Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Bircan: Devlet memurluğu kanununda düzenleme açık:

Üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin yıllardır kronikleşen sorunlarına hala çözüm bulunamamıştır. Yüksek öğretim kurumuna bağlı üniversite hastanelerinde çalışan ve  sağlık bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda 657 sayılı devlet memurları kanununun 4/B maddesine göre KPSS sınav puanı esaslı istihdam edilmelerine rağmen  özlük, maaş, tayin gibi konularda sağlık bakanlığına bağlı aynı istihdam türüne göre çalışan sağlık çalışanlarına nazaran bir çok konuda mağdur edilen sağlık çalışanlarının yıllardır sorunları çözülmemiştir. Devlet memurları kanununa aykırı olmadan sözleşmelerini yenilemeyen sağlık çalışanlarının; sözleşmelerini tek taraflı fesih etmiş gibi değerlendirilemeyeceği açık olup bu yönde sözleşme süreleri dolan sağlık çalışanlarının sağlık bakanlığı hastanelerine başvuru yapmasında sakınca yasal anlamda bulunmamaktadır. Söz konusu tarafımıza gelen başvurularda sözleşme sürelerini uzatmayan sağlık personelinin sözleşmelerini fesh etmiş gibi sayılacakları ve bir yıl devlet memuru olamayacakları yönünde ki görüşlerin hukuksuz olduğu açıktır. Sendikamızın kronikleşmiş bu soruna çözüm önerisi tüm kamu kurumlarında tek istihdam modeli ve eşit özlük hakları ile sağlık çalışanlarının mağdur edilmemesidir.

 

 

 

 

MEDİKRİTİK.COM

Etiketler
hemşire
üniversite hastaneleri
mağduriyet