12 bin atama önemli ama yetersiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce alım yapılacağı açıklanan 12 bin sağlık personelinin 7 bininin hemşire, 1700'ünün ebe, 2 bin 864'ünün sağlık teknikeri/teknisyeni olacağını bildirdi. Türk Hemşireler Derneği Başkanı Sevilay Şenol Çelik, Covid-19 salgınında hemşire ihtiyacının daha da arttığını 7 bin atamanın iyi ama yetersiz olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Koca, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatı hizmet birimlerinde istihdam edilmek üzere, KPSS puanına göre ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme ile 12 bin sözleşmeli sağlık personeli alacaklarını duyurdu. Alım yapılacak personelin il ve sağlık tesisi dağılımının yer aldığı listelerin ÖSYM Başkanlığına teslim edildiğini belirten Koca "7 bini hemşire, 1700'ü ebe ve 2 bin 864'ü sağlık teknikeri/teknisyeni olmak üzere psikolog, sosyal çalışmacı, biyolog, odyolog, çocuk gelişimcisi, diyetisyen, fizyoterapist, iş ve uğraşı terapisti, dil ve konuşma terapisti, perfüzyonist ve sağlık fizikçisi unvanlarında alım yapılacak." dedi. 

Türk Hemşireler Derneği Başkanı Sevilay Şenol Çelik, dünyada genellikle bin kişiye 7-9 hemşire düştüğünü, Türkiye’de ise bu oranın binde 2 olduğunu söyledi. Çelik “Böyle bir kadro ilanının verilmesi olumlu ama yaraya merhem olmaz.” dedi. 100 bin hemşirenin atama beklediğini ifade eden Çelik sözlerine şöyle devam etti: 

“Yeni atanan hemşireler yoğun bakımlarda çalıştırılmayacaktır, öyle de olması gerekir. Yoğun bakım hemşiresinin iki üç yıl deneyimli olması ve yoğun bakımda da en az bir iki yıl çalışması gerekir. Hiç tecrübesi olmayan personel buraya alınamaz. Var olan hemşireleri ya da daha önce yoğun bakım tecrübesi olan hemşireleri yoğun bakımlara çekerek açığı kapatmaya çalışıyorlar. Türkiye çapında düşündüğünüzde 7 bin hemşire küçük bir sayı. Açığı kapatmaya yetmeyecektir. Kliniklerin açılması, Covid-19 mücadelesi için yeni yataklar ayrılması önemli, bunlar yapılmalı. Bunlar yapılırken personel sayısı da artmalı. Şehir hastaneleri açılıyor ama devlet hastanelerindeki hemşireler bölünüyor. Salgın bir yıldır devam ediyor. En başından ihtiyaç olan atama yapılabilseydi şimdi o hemşireler tecrübe kazanmış olacaklardı. Milletvekilleri ve bürokratlarla bu sorunu konuştuğumuzda, bütçeyi öne sürüyorlar.” 

Üniversite hastanelerinde sorunun daha ciddi boyutlarda olduğu biliniyor. Sevilay Şenol Çelik, “Devlet hastanelerine göre üniversite hastanelerinde daha düşük maaş veriliyor. Personel sayısı az olduğu için daha yoğun çalışılıyor.” dedi. 

MÜLAKAT OLMAYACAK  

12 bin atamayla ilgili duyurular Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve ÖSYM'nin internet adresinden takip edilebilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra tercih kılavuzu, ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden yayınlanacak ve adaylar tercihlerini bu kılavuzda belirtilen tarihler arasında yapabilecek. ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile yapılacak atamalarda mülakat olmayacak. Covid-19 salgınıyla mücadele ettiğimiz bu zor dönemde, bu atamaların bize güç katacağına ve vatandaşlarımıza daha nitelikli sağlık hizmeti sunulmasında önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum." dedi.

 

 

 

 

 

 

ÖZLEM KONUR USTA/AYDINLIK

Etiketler
sağlık çalışanları
atama
sağlık personel alımı