Selahattin Kıyan

Yazarın Yazıları

Glutatyon vücudumuzun en önemli radikal avcısıdır. Ben kendilerine vücudumuzun “cengaveri” diyorum. Cengaver kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Cengaver kelimesi Farsça kökenlidir. Cengaver kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamı; savaşta kahramanlık gösteren savaşçıdır. Peki, glutatyon neden cengaverdir?

Değerli okurlarım herkese merhaba. 2020 yılını geride bıraktık. Oldukça zorlu ve üzücü haberler ve olaylarla geçirdik 2020 yılını. Umarım 2021 yılı mutlu, huzurlu ve başarılarla dolu geçer. Geçtiğimiz hafta cuma gününü tembellik yaparak geçirdim. Malum koskoca bir yılı devirdiğimiz yılbaşı gününün ertesi günüydü.

Değerli okurlarımız bana ve ekibime prof fonksiyonel tıp danışmanlık portalımızla (http://www.proffonksiyoneltip.com/) ilgili çok soru geldiği için bu haftada online danışmanlık hizmetimiz hakkında kısa bilgilere devam edip prof fonksiyonel tıpla tedavi yazımızı sonlandırıyoruz.

Değerli okurlarımız,

Tek başına vitamin C almak mı; yoksa “antioksidan kardeşlerle” birlikte yola çıkmak mı?

Değerli okurlarım, geçen hafta:

Kadında hormon desteği nedir ve neden hormona ihtiyaç vardır?

Östrojen derken neden bahsediyoruz?

KADINDA HORMON DESTEĞİ NEDİR VE NEDEN HORMONA İHTİYAÇ VARDIR?

Erkeklere hormon destek tedavisi gerekliliğini geçen haftalarda konuştuk. Peki, aynı durum kadınlar için söz konusu mudur? Soruya yanıtımız kesinlikle evet. Kadınlar içinde hormon demek sadece cinsiyet davranışını belirleyen birkaç durumu içermez. Sadece genç, güzel ve seksi kalmakla da ilişkili değildir. Doğaya karşı mücadelede önemli bir destektir.

Testosteron kime, ne zaman, nasıl verilir? Yararları nelerdir? Zararı var mıdır?

Aşağıdaki sorulara yanıtınız evetse hormona ihtiyacınız var demektir. Eğer ki yaşınız kırkı geçmişse erkek hormonlarıyla tanışma zamanınız gelmiştir diyebiliriz. Sanırım doğa şöyle demektedir:

Ne yapsam kilo veremiyorum, su içsem yarıyor.

Hayat enerjim sıfıra yakın, çok çabuk yoruluyorum.

Sabah kalkarken çok zorlanıyorum, asfalta yapışmış ve kazınsam bile çıkmaz gibiyim.

Ciddi bir iddiayla başladık bugün. Tüm hastalıkların nedeni olan bir durum iddia ediyoruz. Olabilir mi? Olur. Tüm sistemleri etkiliyor ve tüm hastalıkların nedeniyse bunu beyinde aramak lazım. Yani beyin ve işleyişini etkileyen bir şeyler olmalı. Patronu etkileyen bir şeyler lazım, patron iptal işyeri iptal.

Mükemmel kelimesi Arapça kökenlidir. Türk dil kurumuna göre mükemmel kelimesi; “Kusursuz, tam, tamamlanmış, eksiksiz, olgunlaşmış, çok güzel, harikulade, şahane, yetkin, şahane bir biçimde.” anlamına gelmektedir. Bana göre mükemmel demek insan demektir. Milyonlarca yıldır gelişip adapte olmakta ve olgunlaşmaktadır.

Geçen hafta “yumuşacık, leziz ve sağlıklı etlerin antidot olan sebzelerle servis edildiği; kahkahaların, hoş sohbetlerin ve dostlarınızın sıcak gülüşlerinin iç içe geçtiği, keyifli nice mangallar yakmanız temenn

Ne az ne çok, her zaman, her şeyde önerdiğimiz gibi dengeli olmak protein alımı için de geçerlidir. Dengeli beslenme sağlıklı ve bütüncül bir hayatın kapısını sizlere açacaktır.

“İnsanın kendini fethetmesi zaferlerin en büyüğüdür.”-Platon

“İcatlar, başkalarıyla aynı şeye bakıp farklı düşünebilenler tarafından yapılır.” Biraz değiştirelim: Sağlık, başkalarıyla aynı yiyeceklere bakıp farklı yiyebilenler tarafından kazanılır.

“Karbonhidrat sağlıklı olabilir mi? O kadar hastalık karbonhidrat kullanımına bağlı oluşmuyor mu? Şeker yemek sağlıksız değil mi? Karbonhidrat kullanımı önemli mi? Az karbonhidratlı bir beslenmem var; yanlış mı yapıyorum? Tüm karbonhidratlar suçlu mu? Hangi karbonhidrat grubu sağlıklıdır? Meyve yemek zararlı mıdır?

Sağlıklı yağları soframızdan, mutfağımızdan eksik etmememiz gereklidir. Omega-3 ve fosfolipidler açısından zengin besinler (hamsi, sardalya gibi küçük ve kahverengi eti fazla olan deniz balıkları ve somonda çok ciddi oranda Omega-3 mevcuttur) tüketilmelidir. Yumurta haftada sekiz adete kadar tüketilmelidir.

5. Öykü: Sağlık da hastalık da yediklerinizdedir

4. Öykü: Fonksiyonel tıpla kendimi nasıl tedavi ettim?

3-Fonksiyonel tıpla “üstün iyilik hali”

3. Öykü: Fonksiyonel tıpla kendimi nasıl tedavi ettim

2 – Tedaviye bağırsakları düzeltmekle başla

2. Öykü: Fonksiyonel tıpla kendimi nasıl tedavi ettim.

1-Tedaviye başlamak kolay olmadı; önce kendimi eğittim.

Medikritik.com'da Prof. Dr. Selahattin Kıyan'ın yazdığı fonksiyonel tıpla hayata, insana ve sağlığa dair yazı dizisi başlıyor. Yazı dizisi 5 yazıdan oluşacak.