50 milyon doz aşıyı yapmak için birinci basamak sağlık çalışanı sayımız yeterli mi?

Koronavirüs aşılarının birinci basamakta yapılması planlanıyor. Aile sağlığı merkezlerindeki personel eksikliğini her fırsatta dile getiren aile hekimleri ise bu konuda endişeli olduklarını söyleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor.

Türkiye bu denli büyük bir aşılama kampanyasını bu kadar kısa sürede ilk defa yapacak. Aile hekimleri ise bu denli büyük bir aşılama kampanyasında aile sağlığı merkezindeki çalışan eksiğinin giderilmesi gerektiğini vurguluyor.

“YIĞILMA BULAŞI ARTTIRACAK, YENİ ŞİDDET OLAYLARINA YOL AÇACAKTIR”

Aile hekimleri “Aşı geldiğinde, aşı yapacak aile sağlığı çalışanı olmazsa ve diğer angaryalar üzerimizden alınmazsa aile sağlığı merkezlerinde ciddi sorunlar yaşanacaktır. Yığılma bulaşı arttıracak, yeni şiddet olaylarına yol açacaktır. Farkında olun!” diyerek uyarıda bulunuyor.

“AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE KADRO AÇIĞINI KAPAMAK GEREK”

“Salgını bitirmek için umudumuz olan aşı geliyor.” diyen Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan “Peki ya eksik kadro, artmış iş yükü ile salgında tükenme noktasına gelen aile hekimliği çalışanlarının desteklenmesi için umut var mı?” sorusunun altını çizdi.

Aile sağlığı merkezlerindeki açığı kapatmak gerektiğini belirten Dr. Eryazğan şöyle devam etti: “Büyük bir aşı kampanyası dönemine giriyoruz. Birinci basamağı kuvvetlendirmek, aile sağlığı merkezlerinde kadro açığını kapamak gerek.”

“AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE HEMŞİRE YOK”

Aile hekimlerinin iş yüküne de dikkat çeken Dr. Yusuf Eryazğan “Gebe bebek aşı derken okul aşısı grip aşısı şimdide Covid aşısı bunu kim hangi zamanda yapacak? Aile sağlığı merkezinde hemşire yok!

Aşı ve koruyucu hekimlik bizim işimiz ama hem onca garabet raporla, angaryayla uğraşan aile hekimi yanında ekip arkadaşı (aile sağlığı çalışanı ebe/hemşire) olmadan o aşıları nasıl yapacak? Hayalperestlik güzel ama eksikler gerçek...

“Aşı hayat kurtarır.” diyen Dr. Eryazğan sözlerini söyle tamamladı: “Hayat kurtaracak sağlık çalışanlarının aile sağlığı merkezlerinde boş pozisyonlara alınmasını istiyoruz.”

“KORUYUCU CEPHE HATTININ GÜÇLENDİRİLMESİ ACİLEN SAĞLANMALIDIR”

Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) ise aile sağlığı merkezindeki personel eksikliğine dair önerilerde bulundu:

“Halk sağlığı için birinci basamakta:

-Güvenceli ve tek istihdam modelinin sağlanması,

-Hemşire, ebe, aile hekimi sayısının arttırılması, koruyucu cephe hattının güçlendirilmesi acilen sağlanmalıdır.”

AİLE HEKİMLERİ TEPKİLİ

Aile hekimleri, aile sağlığı merkezindeki personel eksikliğine vurgu yaparak “Bu kadar Covid aşısı geliyor üstüne birde okul aşılarını 1 ay içinde yapın diyorsunuz da bu aşıları kim yapacak sahadaki sorunlardan aile sağlığı çalışanı eksikliğinden haberiniz var mı?” sözleriyle tepkilerini ortaya koyuyor.

“SİSTEMİN AŞI UYGULAMASI İLE BAŞA ÇIKABİLMESİ İÇİN MUTLAKA İSTİHDAM YARATILMALI”

Bir başka aile hekimi ise “Aşı hayat kurtarır ama birinci basamakta, mevcut şartlarda aşı uygulaması ciddi sorunlara yol açma riski altında.” diyerek şöyle devam etti: “Aile sağlığı çalışanı açığı giderek büyüdü ve şu anda sistemin aşı uygulaması ile başa çıkabilmesi için mutlaka istihdam yaratılmalı.”

GELEN BİRKAÇ TEPKİ ŞU ŞEKİLDE:

 

 

MEDİKRİTİK.COM/ DİDEM DÜZ

Etiketler
aile hekimleri
sağlık çalışanları
Koronavirüs aşısı
aile sağlığı merkezi