ASM'lerdeki aşı uygulaması hakkında İSTAHED'e sorular

İSTAHED'in ASM'lerde başlayan aşı uygulamasına dair yaptığı açıklamaya; Başkent Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Dr. Ümmühan Nihal Bilgili Aykut, konuyla ilgili sorularını yöneltti.

İstahed açıklaması üzerine Öğr. Gör. Dr. Ümmühan Nihal Bilgili Aykut'un soruları:

  1. Aşı uygulama merkezlerine personel nereden sağlanacak? Zaten görevli oldukları hastane, ASM, TSM, İlçe Sağlık Merkezleri'nden buralara personel çekilmesi gerekmeyecek mi? Bu durumda bazı aile hekimleri ve ASM'lerin  bu merkezlerde görevlendirilmesi konusunda İSTAHED ne düşünür?
  2. Sağlık hizmetlerinin bütünlüğü ve ertelenemez niteliği dikkate alındığında, ASM'lerde asgari düzeye indirilen poliklinik hizmetleri nasıl karşılanabilir?
  3. Hastanelerde aşı için ayrılan mekan ve personelin kullanımda olan alan ve personelin yeniden düzenlenmesi ile yapıldığı dikkate alındığında aynı şey ASM'lerde yapılamaz mı? 
  4. Rutin aşılama çalışmalarında zayi değil aşılamada kaçırılmış fırsat yaratmamak prensibiyle hareket edilir. Ancak mevcut durumda aşı teminindeki güçlük dikkate alındığında idarenin zayi takibi yapması (makul ölçüler içinde) gereklidir. Sistem oluşturmak ve takip etmek bir yönetim ilkesidir. Doğru uygulamalar insanların ferasetine bırakılmaz. 
  5. Aşı çalışması için gerekli sarf malzemesi nelerdir ve maliyeti nedir? Aile hekimlerine yapılan cari giderler ödemesini aşmakta mıdır?
  6. Aşılama kişiye yönelik koruyucu hizmet olduğuna göre bu neden ek yük olarak algılanmaktadır? Üstelik toplumun hemen her kesimi bu salgınla ilgili bir bedel ödemekteyken.