Çapa olası depreme ne kadar hazır?

İstanbul'u sarsan depremler akılda soru işaretlerine yol açtı. Olası bir depremde vatandaşlara hizmet verecek hastaneler depreme ne kadar hazırlıklı?
Bu hastanelerin başında yıllardır binalarının onarımı konuşulan ama yapılmayan Çapa'daki İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi geliyor.

99 DEPREMİNDEN BERİ CİDDİ ONARILMADI

Ciddi bir onarım hala başlamış değil. Personel ve hastalar endişeli.

İstanbul Tıp ve Diş Fakültesi Hastaneleri'ne ait monoblok ve kliniklerinin bazılarının duvar ve kolonlarında depremden sonra çatlaklar oluştu.

Hekim, sağlık personeli ve hastalar tedirgin. ‘‘Deprem anında hastalar nasıl tahliye edilir, hastane bir sahra hastanesine nasıl çevrilir?’’ gibi soruların henüz cevabı yok.

Son depremde yatan hastalardan isteyenler kaldıkları binanın kapısına kadar hastane personeli tarafından dışarı çıkarıldı. Yürüyebilenler ise kendileri çıktı. Birkaç dakika sonra da hiçbir şey olmamış gibi yerlerine döndüler.

Kimi hekimler ise ağır hastaların ameliyat sırasında deprem olur korkusuyla ameliyatlarını ertelediklerini söylüyor: ‘‘Nöbet tutuyoruz. Yerin kaç kat altındayız. Deprem olduğunda hastaları nasıl tahliye edeceğiz? Doğrusu endişeliyiz. ’’

Yemekhane tahliye edildi

Aynı hastanenin öğrenci yemekhanesinde daha önceki senelerden oluşan hasarlar onarılmadı, yıkım işlemleri hızlandı. Yemekhane tahliye edildi, öğrencilere geçici olarak bahçede yemek dağıtımı yapılacak.

Hastane binalarının belki taşıyıcı sistemlerinde bir hasar yok. Ama çalışanları ve hastaları en çok huzursuz eden, cerrahi monobloklar gibi bazı binaların dokuz kat olması, patoloji gibi hergün yüzlerce hastanın giriş çıkış yaptığı birimlerin en alt katta olması.

Çapa'daki yapıların acilen yenilenmeye ihtiyacı var.

ÖĞRENCİ VE HASTALARIN TALEPLERİ

Binaların bilirkişilerce araştırılıp içerisinde hasta bakılabileceğine dair resmi olarak güvence verilmesi.

Çapa'nın yerinde yapılanmasına ilişkin harekete geçilmesi.

Deprem toplanma alanlarının otopark olarak kullanılmaması

Liste uzayıp gidiyor. Eski rektör Yunus Söylet döneminde hazırlanan "Yeni Çapa-Cerrahpaşa" projesi akıllara geliyor.
Talepler ortada, şimdi yetkili kişilerin ne yapacağı merakla bekleniyor.