Covid-19 rehberi güncellendi

Sağlık Bakanlığı'nın COVID-19 Rehberi Çocuk Hasta Yönetimi ve Tedavisi Rehberi'nde yaptığı değişiklikle birlikte çocuklar için uygulanan koronavirüs tedavisinde yeni bir yol izlenecek.

20 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan rehberde tedavi şeması güncellenerek çocuk hastalarda hidroksiklorokin ve lopinavir/ ritonavir kullanımı kaldırıldı. Favipiravir kullanımını ise 12 – 15 yaş arasında da (onam alınmak koşulu ile) onayladı. Rehberin bir önceki versiyonunda Favipiravirin 15 yaş ve üzerinde kullanılabileceği belirtiliyordu. Bu değişiklikle birlikte hekimin uygun görmesi ve aileden onam alındığı takdirde 12 – 15 yaş arası çocuklar 2 x 1600 mg yükleme dozu, 2 x 600 mg idame dozu olmak üzere 5 gün süresince Favipiravir kullanabilecek.

Rehberdeki bir diğer değişiklik ise risk faktörü olan çocuklar kısmında oldu. Buna göre bir önceki versiyonda risk faktörleri olarak belirtilen, altta yatan immün yetmezlik olması veya immünsüpresif ilaç alım öyküsü, kronik hastalıklar ifadesi; ‘’Çocukluk çağında; serebral palsi, nörolojik gelişim sorunları, obezite, genetik sendromlar (trizomi 21), kardiopulmoner hastalık ve immünkompromize çocuklar ve ergenler hastalığın semptomatik veya daha ağır seyri açısından daha yüksek risk taşımaktadır. ‘’ şeklinde değiştirildi.

 

HABER: Ecz. Asım Emre BİÇER

 

KAYNAK:

  1. https://covid19.saglik.gov.tr/Eklenti/40739/0/covid19rehbericocukhastayonetimivetedavipdf.pdf