Hastanelerin görev dağılımında karmaşa

İstanbul’da biner yataklı iki pandemi hastanesinde yaklaşık 300’er Covid-19 hastası tedavi görüyor. Pandemi hastaneleri boşken üniversite ve eğitim araştırma hastaneleri, bu hastaları tedaviye devam ediyor. Yeni yapılan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ise koronavirüs hastası kabul etmiyor.

İstanbul’da salgın hastanelerinin personel yetersizliği nedeniyle kapasitesinin altında hizmet verdiği öne sürülüyor. Hekimler, İstanbul’da hastanelerin görev dağılımında bir karmaşa yaşandığını söylüyor. Üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve pandemi hastaneleri Covid-19 hastası kabul ediyor. Covid-19 hastaları ile birlikte başka hastaların da kabul edilmesi enfeksiyon riskini artırıyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, üniversite hastanelerinin asli görevine geri dönmesi gerektiğini söyledi.

İKİ SALGIN HASTANESİNDE 300 HASTA VAR

Salgınla mücadeleye hizmet amacıyla İstanbul’un iki yakasına yapılan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ve Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi bin 8’er yatak kapasitesine sahip. Ancak hastanelerin personel yetersizliği nedeniyle tam kapasite hizmet veremediği belirtiliyor. Her iki hastanede de yaklaşık 300 Covid-19 hastası tedavi görüyor. İstanbul ve çevre illerle birlikte sağlık turizmine de hizmet edeceği söylenen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ise Covid-19 hastası kabul etmiyor. Hastane günlük 19 bin hasta garantisi ile kamu özel ortaklığında yapıldı. Hekimler, verilen bu garanti nedeniyle Covid-19 hastalarının hastaneye kabul edilmediğini söylüyor. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip. Hastanedeki personel açığı yeni atamaların yanı sıra diğer hastanelerden tayinlerle de kapatılmaya çalışılıyor.

AKADEMİK UĞRAŞLAR FELÇ

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, gelinen aşamada üniversitelerinin Covid-19 hastalarıyla yoğun şekilde ilgilenmesinin doğru olmadığını söyledi. Eraksoy şöyle konuştu:

“Salgının yoğun olduğu dönemde hem bilgi biriktirmek hem de başka hastanelere birikimi yansıtmak için üniversite hastaneleri de bu işe soyundu. Artık hastalığın nasıl tedavi edileceğine ilişkin rehberlerimiz var. Bu aşamada, Covid-19 hastalarına bakmak, üniversite fonksiyonlarını, felç ediyor, akademik uğraşları engelliyor. Bu hastalar yeni açılan hastanelerde tedavi görmeli. Bu hastaların adı konan hastanelerde tedavi görmesi, diğer hastanelere hastalığın bulaşmamasını da sağlar.”  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AYDINLIK

Etiketler
hastane
covid-19
görev dağılımı
sağlık çalışanı
Çam ve Sakura Şehir Hastanesi