İstanbul ve Ankara’da Tabip Odası seçimlerine katılım yüzde 10'un altında kaldı

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Tabip Odası seçimlerine katılım oranı İstanbul'da yüzde 11, Ankara'da yüzde 3, İzmir'de ise yüzde 26 oldu. Üç büyük ilde Merkez Konseyi ekiplerinin kazandığı seçime katılımın düşük olması tepki çekti. Denizli'de ise yüzde 64 katılımla seçimi TTB muhalif ekip kazandı.

İstanbul Tabip Odası'nın iki yılda bir gerçekleştirdiği yönetim kurulu seçimleri için üye hekimler, Çapa Fen Lisesi ve Selçuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde sandık başına gitti. Türk Tabipleri Birliği içinde en yüksek seçmen sayısına sahip İstanbul Tabip Odası seçimlerinde mevcut yönetimde olan Demokratik Katılım Grubu ve Türk Hekimleri Birliği olarak iki grup yarıştı.

Sabah saat 09.00'da başlayan oy kullanma işlemi, saat 17.00'da sona erdi. Resmi olmayan sonuçlara göre, seçimde 3 bin 450 civarında üye oy kullandı. Oyların yüzde 87'sini Demokratik Katılım Grubu alırken, yüzde 13'ünü ise Türk Hekimleri Birliği aldı. Bu sonuçla birlikte Demokratik Katılım Grubu İstanbul Tabip Odası'nın yönetimini iki yıl daha sürdürecek.

KATILIM NEDEN AZ

Hekim camiasında şuan seçimin meşruiyeti tartışılıyor. Üye hekimlerin %10 kadarının oyuyla seçilen grup, tüm hekimler adına söz söylebilecek. Hekimlerin bazıları TTB yerine artık hekim sendikalarına ilgi gösterdiklerini söylerken bazıları da 6023 sayılı kanunun kaldırılıp her grubun yönetimde temsil edileceği nispi seçim sistemine geçilmesini öneriyor.

Önceki seçime grup olarak katılan ancak bu seçimde liste çıkarmayan Hekim Hakları Platformu şu açıklamada bulundu:

“İTO seçimleri bir kez daha göstermiştir ki hekimlerin meslek kuruluşundan beklentisi ve umutları kalmamıştır. 34 bin hekimin olduğu meslek odamızdan seçime katılan sayısı 3400(%10) olmuştur. Bu oranda bir katılım hekimlerin yoğun sorunlarının olduğu bu ortamda normal mi?

Hekimlerin sorunlarını TTB çözmezse, sorunlara sahip çıkmazsa kim çıkacak? TTB’ye hekimler neden güvenmiyor ve desteklemiyor, Tabip odalarının boşluğu nasıl dolduralacak?

Hekimleri odası ile kucaklaştıracak yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır. 6023 sayılı kanunun kaldırılıp, meslek odalarında çoğulculuğu, demokrasiyi ve çok sesliliği sağlayacak yeni bir düzenleme derhal kanun koyucuların ve TTB’nin gündemine alınmalıdır.”

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.