İstanbul'da Ispanak Zehirlenmeleri

İSTANBUL'da ıspanaktan zehirlenme şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısı artıyor. İlk olarak Esenyurt'ta ortaya çıkan ve İstanbul'un birçok noktasında görülen zehirlenme vakalarının sayısı İl Sağlık Müdürlüğü'nün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada 44 olarak açıklanmıştı. Ancak zehirlenme şikayeti ile hastanelere baş vuranların sayısı artmaya devam ediyor.

İki gündür İstanbulluların gündemini meşgul eden ve merak edilen ıspanak zehirlenmesi vakaları ile haberler gelmeye devam ediyor. İstanbul'un birçok bölgesinde hastanelere benzer belirtiler gösteren hastalar başvuruyor. Uzmanlar ise Tek başına ıspanaktan zehirlenmek söz konusu olamaz. Ispanaklarda zirai ilaç yani pestisit kalıntıları varsa bu bir zehirlenmeye yol açabilir. Belirlenen limitlerin üzerinde kullanılan zirai ilaçlar veya yasal olmayan, yasaklı ilaçlar kullanılıyorsa bu gibi zehirlenmeler söz konusu olabilir. Çünkü pestisit kalıntıları evlerimizde yaptığımız yıkamayla kolaylıkla arındırılamayabilir. şeklinde açıklama yaptılar

İl Tarım Müdürlüğünden Açıklama

İstanbul İl Tarım Müdürlüğü'nden ıspanak zehirlenmeleriyle ilgili açıklama yapıldı. Ispanaktan zehirlenmelere bir yabancı otun sebep olduğu bildirildi. Tarım bakanlığı açıklamasında şöyle denildi:

"İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir. 

-Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir"

Vaka Tekirdağ'a Sıçradı

İstanbul'da 44 kişinin ıspanak yedikten sonra hastanelik olmasının yankıları sürürken Tekirdağ ve ilçelerinde, dün akşam ıspanak yedikten sonra mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma şikayetiyle 22 kişi çeşitli hastanelere başvurdu.

Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikada gece vardiyasında çıkan ıspanak yemeğinden yiyen 20 kişi mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma şikayetiyle Çerkezköy Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ardından da Süleymanpaşa ilçesinde 2 kişi aynı şikayetlerle Tekirdağ Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hastaneye kaldırılanlardan birinin Süleymanpaşa Sağlık Hak-Sen İlçe Başkanı Selim Kafadar olduğu öğrenildi. Kafadar'ın geçici hafıza kaybı yaşadığı ve tedavisinin sürdüğü bildirildi.

Nedir Bu Atropin

Atropin, Atropa belladonna (Güzelavrat Otu) adlı bitkiden elde edilen bir alkaloiddir. Antikolinerjik yapıdadır. Tıpta çok değişik kullanım alanları vardır. Örneğin, göz dibinin muayenesinde, göz bebeğinin genişletilmesi için, ayrıca anesteziden önce üst solunum yollarında salgıların azaltılması için kullanılır.

Ispanak Nasıl Temizlenmeli

Ispanak gibi yeşillikler ve sebzeler alındığı zaman bol suyla, iki veya üç kez yıkanmalıdır. Bir kap dolusu suyla yapraklar tek tek yıkanırsa, yıkanırken elle sıvazla yöntemi kullanılırsa yeşillik üzerindeki çamur veya toprak temizlenirse doğru temizleme gerçekleşebilir. Bu yıkama iki ya da üç kez tekrarlanmalıdır. Aynı şekilde yeşil yapraklı sebzeler ve normal sebzeler sirkeli suda bekletilmelidir. Sirkeli su imkanı yoksa karbonatlı suda sebzeler bekletilmelidir. Sebze yemekleri ayrıca çelik ve cam kaplarda iki gün buzdolabında muhafaza edilerek tüketilmelidir.

ISI DEĞİŞİKLİKLERİ MİKROBİYAL YÜKÜ ARTIRIR

Sebzeler tek kişi tarafından yenecekse tek kişiye yetecek kadarı daha ufak bir tencereye alınıp ısıtılarak tüketilmelidir. Tüm yemeğin tamamen ısıtılıp sonra tekrar buzdolabına girmemesi gerekmektedir. Isı değişiklikleri yemek içindeki mikrobiyal yükünü artırarak bozulmalara ve eğer fark edilmezse zehirlenmelere neden olabilir. Bu nedenle ikinci gün tüketeceğiniz yemeklerin kokusuna ve tadına bakarak bozulup bozulmadığını tespit etmek; zehirlenmeleri önlemek açısından önemlidir.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.