Küba Büyükelçisi: İlacı birlikte üretelim

Covid-19 çalışmalarına ilişkin bilgi veren Büyükelçi Nunez, 2018’de Türk Sağlık Bakanlığı ile anlaşma imzaladıklarını hatırlattı “İlk amacımız ürettiğimiz ilaçları Türkiye’nin onaylaması ve Türkiye’de de üretilmesi.” dedi.

Küba Büyükelçisi Luis Alberto Amaros Nunez, Aydınlık’tan İsmet Özçelik’in sorunlarını yanıtladı.

COVİD-19 SALGINI

“Küba’da Covid-19 salgını ne durumda?” sorusunu yanıtlayan Küba Büyükelçisi Luis Alberto Amaros Nunez şunları söyledi:

“Küba Covid-19’a karşı önlemlerini zamanında aldı. Şu anda da çok iyi bir noktada. Toplam 7 bin civarında vaka var. Salı günü itibarıyla toplamda 131 ölüm yaşandı. Vakaların ve ölümlerin düşük olmasının sebebi ilaç sanayimizin ürettiği ilaçlar. Bu ilaçlardan özellikle bir tanesi çok etkili oldu. Şu anda Amerika’da, Hindistan’da, Çin’de kullanılıyor. Ürettiğimiz ilaçları geliştirmeye devam ediyoruz. Covid-19 çalışmalarında 40 ülke ile işbirliği içindeyiz. Sağlık alanında çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalar nedeniyle Küba önümüzdeki yıl için Nobel ödülüne aday gösterildi.”

TÜRKİYE İLE SAĞLIK ALANINDA İŞBİRLİĞİ

Küba Büyükelçisi, Türkiye ile sağlık alanında işbirliği yaptıklarını vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu:

“2018 yılında Türkiye Sağlık Bakanlığı ile anlaşma imzaladık. İlaç konusunda işbirliği yapma kararı aldık. İlk amacımız ürettiğimiz ilaçları Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın onaylaması, Türkiye’de kullanılması ve Türkiye’de de üretilmesi. Aynısı Küba için de geçerli. Türkiye’de üretilen ve Küba’da olmayan ilaçların da Küba’da kullanılması. İki ülke de bu konuda yoğun çalışma sürdürüyor. Olumlu yönde ilerliyoruz. Bu arada Türkiye geçtiğimiz hafta Küba’ya solunum cihazı yardımı yaptı. Bunun için çok teşekkür ederiz.”

'NÜFUSUN ÖNEMLİ KISMINI AŞILAYACAĞIZ'

Büyükelçi “Covid-19 aşısı ve tedavisi konusunda Küba’daki çalışmalar hangi noktada?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Küba’nın test aşamasında 4 aşı bulunmaktadır. Önümüzdeki yılın ilk yarısında sonuç alacağımızı ve Küba nüfusunun önemli bir kısmını aşılamayı planlıyoruz. Küba 700’den fazla gönüllünün katıldığı klinik araştırmaların I. ve II. aşamalarında yer alan SOBERANA 01 aşısını Ağustos 2020’de tescil ettirdi ve bugüne kadar herhangi bir olumsuz etki göstermedi. Kasım ayının başında, Küba, Covid-19’a ilişkin SOBERANA 02 aşısının (test aşamasında) klinik denemelerinin birinci aşamasına başladı. Bu aşılara SOBERANA 1, SOBERANA 2 adlarını verdik. Küba’nın milli aşıları olacak. (Türkçede “egemenlik” anlamına geliyor)”

 

 

Etiketler
Küba Büyükelçisi
Luis Alberto Amaros Nunez
sağlık
türkiye
aşı çalışmaları
salgin
covid-19