Lancet dergisi geri adım attı

Tıp alanında yayın yapan The Lancet'in Türkiye ve Azerbaycan'ı hedef alan makalesini eleştiren Azerbaycan'ın Londra Büyükelçisi Mahir Taghizade, mesleklerinin merkezinde yer alan tıp bilimine dayanmak yerine, davalarını desteklemek için çarpıtılmış tarihe sapmalarına anlam veremediğini söyledi.

The Lancet’te yayınlanan Airazat M Kazaryan imzalı “Covid-19 döneminde savaş; Ermenistan ve Nagorno-Karabağ’da insanlık felaketi” başlıklı makalede Karabağ, ayrı yönetime sahip bir bölge olarak gösterildi. Makalede, Azerbaycan ve Türkiye, hastaneler, kiliseler, anaokulları ve okulları vurmakla, çok sayıda sivili katletmekle suçlandı. Makalede aynı zamanda “Düzenli bombardımanlarla Karabağ'ın büyük şehirlerinde yaşayanları kapalı alanlardaki bodrum ve sığınaklarda büyük gruplarla sığınmaya zorladığı, virüsün daha da yayılma şansı bulduğu” iddiasıyla salgının yayılmasından iki ülke sorumlu tutuldu.

Azerbaycan'ın Londra Büyükelçisi, ünlü tıp dergisindeki bu uydurmalara yanıt verdi. Yanıt, Lancet'te yayınlandı. Büyükelçi Tahir Taghizade, yazısına şöyle başladı:

“Üç Güney Kafkas ülkesi arasında, Covid-19 salgınının en ciddi şekilde vurduğu ülke Ermenistan'dır. Yorumun imzacılarının bu anlamda endişelerini anlıyorum. Anlamadığım şey, mesleklerinin merkezinde yer alan tıp bilimine ve The Lancet grubunun ilkelerine dayanmak yerine, davalarını desteklemek için siyaset bilimine ve çarpıtılmış tarihe sapmalarıdır. Yine de, böyle bir yorumun The Lancet Global Health'de yayınlanmasını düşünüldüğünde, derginin okuyucularının bölgenin gerçek siyasi durumunu ve tarihini bilmek hakkına sahip olduğuna inanıyorum.”

'SORUMLULUK ERMENİSTAN'IN'

Azerbaycan Büyükelçisi Taghizade, yazısının devamında Ermenistan'ın tek taraflı eylemlerini ve BM kararlarına göre Dağlık Karabağ ve Azerbaycan'ın 7 bölgesinde işgalci durumunda olduğunu kanıtlarıyla sıraladı.

Azerbaycan ve Rusya Cumhurbaşkanları ile Ermenistan Başbakanı tarafından 10 Kasım 2020'deki ateşkes anlaşmasıyla çatışmaların durduğunu ve bu anlaşmanın başarıyla uygulandığını hatırlatan Azerbaycan Büyükelçisi yazısını şöyle bitirdi: “Dolayısıyla, 27 Kasım'da yayınlanan yorumda, 10 Kasım'da sona eren Dağlık Karabağ'daki savaşa karşı bir çağrıya yer verilmesi en azından profesyonel değil. Uzun zamandır arzu edilen bu ateşkesin şimdi nasıl baltalandığını görmek de hayal kırıklığı yaratıyor. Savaş, Ermenistan'da halihazırda şiddetli olan Covid-19 durumunu daha da kötüleştiren bir faktör olabilir, ancak savaşın patlak vermesi ve sonuçlarının sorumluluğu doğrudan Ermenistan'ın mevcut liderliğine aittir.”

“Bunlar ve önceki ateşkeslerin sadece Ermenistan'ın ihlalleri nedeniyle kısa ömürlü olduğu gerçeği göz önüne alındığında, Yorum'un imzacılarına naçizane tavsiyemiz, Ermeni hükümetine kendi nüfusunun ve bölgenin refahı için, iç ve dış taahhütlerini yerine getirmesi çağrısında bulunmalarıdır.”

 

Azerbaycan'ın Londra Büyükelçisi Mahir Taghizade'nin yanıtını okumak için tıklayınız.

 

 

 

 

AYDINLIK

Etiketler
the lancet
Azerbaycan
Londra Büyükelçisi Mahir Taghizade