Maske takma zorunluluğu, "Anayasa'da yok" iddiası

Kamuya açık alanda maskesini indiren şahıs, ihbar sonucu aracı durduran polisin de görevine mani oldu. İstanbul Maltepe'de gerçekleşen olayda maske takma zorunluluğuna karşı çıkan şahıs, önce toplu taşımada yolcularla, sonra denetim noktasında polislerle tartıştı. Polise "genelgeler kanun değildir, Anayasa'da maske kanununu gösterin" diyen kadın polis memurlarına zor anlar yaşattı.

İstanbul'un Maltepe semtinde bir toplu taşıma aracında maskesini indiren şahıs, araç içindeki diğer yolcularla tartışmaya başladı. Tartışma sırasında minibüs denetim noktasına girdi.

Araca giren polis, olaya yerinde müdahale etmek isterken maskesini takmamakta ısrar eden şahsın araçtan inmesini istedi. Bahaneler göstererek inmekte diren şahıs araç dışında maskesini tamamen çıkarıp "Bana anayasada maske kanunu gösterin, genelgeler kanun değildir" diyerek polisin işini yapmasına mani oldu.

Polis memuru, maske takma zorunluluğuna ilişkin kararı kendi telefonundan açıp şahsa gösterdi. Şahıs kanunu okumak yerine maske takma zorunluluğunun yasal olmadığını öne sürmeye devam etti.

Şahsa ceza yazmakta olan polis memuru, şahıstan imzasını istediğindeyse mukavemetle karşı karşıya kaldı. Polisin önündeki tutanağı zorla alıp yırtan şahsa dijital ortamda ceza yazıldı.

 

Avukat Seval Duygu Akyıldız, konuyu değerlendirdi:

"Kanunlarda her döneme, her olaya uygun düzenleme bulunmasının imkansız olması sebebiyle 1593 sayılı kanun gerekli tedbirlerin alınmasını öngörmüş ve kanunun ilgili maddesine dayanarak pandemi sürecinde maske takma önlemi uygun görülmüştür.

Anayasa’ya göre temel hak ve özgürlükleri ancak kanunla sınırlanabilir. Maske takma zorunluluğu halk sağlığını, herkesi korumak adına alınmış bir tedbir olup, burada bir özgürlükle kamu yararının çatışması ya da kanunda buna dair düzenleme olmadığı tartışması yersizdir.

Her ne kadar basına para cezalarının iptaline ilişkin kararlar yansımışsa da son durumda 1593 sayılı kanunun 282. maddesi gereği maske takma zorunluluğuna aykırı davranışta “usulüne uygun” olmak şartıyla para cezası kesilmesi mümkündür."