Meme kanserinde androjenin yeni rolü

Androjenler, doğumdan önce ve ergenlik döneminde normal erkek cinsel gelişimi için önemli olan testosteron gibi hormonlardır. Androjen reseptörleri, vücudun bu hormonlara uygun şekilde yanıt vermesini sağlar. Normal meme gelişiminde, östrojen ergenlik çağında ve yetişkin yaşamı boyunca büyümeyi uyarır, androjen ise durdurur. Anormal östrojen aktivitesi, meme kanserlerinin çoğundan sorumludur, ancak bu hastalıkta androjen aktivitesinin rolü halen tartışmalıdır. Bununla birlikte, Adelaide Üniversitesi araştırmacıları, östrojen reseptörüne bağlı metastatik hastalığı olan kadınlar için meme kanseri tedavisinde androjenlerin olumlu rolü hakkında yeni kanıtlar buldu.

Araştırma bulguları Nature Medicine'de "Androjen reseptörü östrojen reseptörü pozitif meme kanserinde bir tümör baskılayıcıdır" başlığıyla yayımlandı. Androjenlerin normalde meme epitelyal proliferasyonunu ve meme büyümesini engellediğini öne süren çalışmalar vardır. Androjenlerin meme kanserinde oynadığı rol tartışmalı bir konudur.

Araştırmacılar, klinik olarak ilişkili çeşitli hücre hatları ve hastadan türetilmiş hücre hatları panelleri kullanarak, Androjen reseptörlerinin aktivasyonunun güçlü antitümör aktivitesi gösterdiğin’i belirttiler. Özellikle, androjen reseptörü bileşikleri standart ajanlarla birlikte terapötik yanıtları artırdı.

DİRENÇLİ KANSERLER İÇİN DE ÇARE OLABİLİR

Androjenler geçmişte göğüs kanserini tedavi etmek için kullanılıyordu ancak tedavinin etkinliğindeki hormon reseptörleri hakkındaki bilgiler yanlış anlaşılmıştı. Yan etkiler ve anti-östrojenik endokrin tedavilerin artması nedeniyle androjen tedavisi kesildi.

Endokrin tedavisi, östrojen reseptörü pozitif meme kanseri için standart tedavi iken, bu ilaçlara direnç, meme kanseri ölümlerinin başlıca nedenidir. Araştırmacılar, direncin üstesinden gelmek için alternatif bir tedaviye ihtiyaç olduğunu gördüler ve dikkatlerini androjen tedavisine odakladılar. Adelaide Üniversitesi araştırmacılarından Doktor Theresa Hickey, bu araştırmanın, mevcut endokrin tedavi formlarına dirençli olanlar da dahil olmak üzere, metastatik östrojen reseptörü pozitif meme kanseri olan kadınlar için acil çıkarımları olduğuna dikkat çekti. 

KLİNİK ARAŞTIRMAYA  DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Garvan Enstitüsü Meme onkolojisi uzmanı ve Connie Johnson Meme Kanseri Araştırma Laboratuvarı başkanı Doç. Dr. Elgene Lim, bu çalışmadan elde edilen yeni bulguların, östrojen reseptörünün neden olduğu meme kanserinde androjen reseptörünün rolü konusundaki yaygın kafa karışıklığını netleştirmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Lim ayrıca bu bulguları meme kanseri için yeni bir endokrin tedavi sınıfı olarak klinik araştırmalara dönüştürmeyi umduklarını belirtti.

Özgün içerik: https://www.nature.com/articles/s41591-020-01168-7

 

AYDINLIK/ ŞEHİME G. TEMEL

Etiketler
meme kanseri
androjen