Prof. Dr. Ceyhan: Vaka yakalandığında eğitim durmalı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan “Çocukların yüzde 90’ı Covid-19’u belirtisiz geçiriyor. Okullarla ilgili önlemler içinde belirtisizlere yönelik politika eksik.” dedi.

Sağlık Bakanlığı okullarda Covid-19 pozitif vaka çıkması durumunda yapılması gereken uygulamaları, salgın yönetimi ve çalışma rehberine ekledi. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, rehberde belirtisizlerin dikkate alınmadığını söyledi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı da olan Ceyhan, “Çocukların yüzde 90’ı Covid-19’u belirtisiz geçiriyor. Okullarla ilgili önlemler içinde belirtisizlere yönelik politika eksik” dedi. 

Sağlık Bakanlığının hazırladığı rehbere göre, sınıfta pozitif vaka çıkarsa, öğrenci ve öğretmenlerin kurallara uygun maske kullandığı hallerde öğrenmen ve öğrenciler temaslı kabul edilecek. Bu durumda, maske takılacak ve sınıf yüz yüze eğitime devam edecek. Öğrencilerin maskeyi kurallara uygun kullanılmadığı hallerde öğrenciler yakın temaslı sayılacak. Bu durumda yakın temaslı olmanın gereği olan 14 gün karantina kuralı işleyecek. Aynı sınıfta ya da temaslı olan öğretmenlerde ikinci pozitif vakanın görülmesi halinde o sınıfta yüz yüze eğitime ara verilecek. 

YÜZDE 90 BELİRTİSİZ

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, rehberdeki yaklaşımın hatalı olduğunu söyledi. Ceyhan, şöyle konuştu: 

“Rehberde, çocuk ancak hastaysa, bulaştırır, belirti göstermeden bulaştırmaz gibi bir varsayım var. Halbuki yapılan son çalışmalara göre belirti göstermeyen çocuklar da yetişkinler kadar bulaştırıyor. Çocukların yüzde 5-10’u belirti gösteriyor. Yüzde 90’ı belirti göstermiyor. Bulaştırma olasılıkları üzerinde çalışılırken yüzde 10 dikkate alınmış, yüzde 90 risk değil gibi düşünülmüş. Çocuk virüsü okulda alacak farkına varmayacağız, çevresine bulaştırmaya devam edecek. Onun bulaştırdığı diğer çocuklar da ailesine ve çevresine taşıyacak. Biz ancak risk grubundan birisi hastalandığı zaman durumu fark edeceğiz. Okullarda tarama testi yapılmadığı sürece tehlike olacak. Yeni yapılan bir bilimsel yayın var. ABD’de 13 yaşındaki bir kız çocuğu tarama testine rağmen negatif çıkarak çevresine bulaştırıyor. 5’nci gün negatif, 6’ncı gün pozitif oluyor. Bur sırada bir aile yemeğinde 11 kişi virüsü kapıyor. Test bile garanti edemiyor. Test yapamıyorsanız rehberi buna uygun hazırlamanız gerekir. ABD New York’ta tarama testi yapılıyor. Pozitif yakalanırsa sınıf değil okul eğitime ara veriyor. Biz test yapmıyoruz, kuralları da gevşek tutuyoruz. Sınıf bazlı düşünüyoruz. Bir okulda virüs çıkarsa yayılmasının önüne geçemezsiniz. Bir çocuk bile bulunsa eğitimin 14 gün durması gerekiyor.”

ÖĞRETMENE SORMAK YANLIŞ

Ceyhan “Maske kurallara uygun takılıyor mu?” sorusuna öğretmenlerin doğru yanıt veremeyebileceğini söyledi. “Bu soruyu öğretmene soracaklar. Öğretmen ‘kurallara uygun takılmıyordu’ dese ‘niye tedbir almadın’ diye suçlanacak. Bundan çekinebilir.”

YERLİ AŞIYI ÜRETECEK TESİSİ GEZDİ

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de alt yapı eksikliği nedeniyle aşı üretiminin zaman alacağı değerlendirmesinin ardından yerli aşıyı üretecek firma tarafından Çerkezköy’deki tesislere davet edildi. Dünyada başka tesisleri de gezme imkanı bulduğunu söyleyen Ceyhan “Çerkezköy’de Türkiye’ye yetebilecek miktarda iki farklı aşıyı aynı anda üretebilecek tesisler yapılmış, ciddi yatırımlar olmuş. Gözlerime inanamadım.” dedi. Ceyhan tesislerle ilgili bilgi verdi: “Batı’da adını bildiğimiz aşı üreten firmaların tesislerinde ne varsa bizde de o var. Sadece eğitimli işgücüne ihtiyaç var. Bunun için de başvurular olmuş. Bu sorun da çözülürse çalışılan Covid-19 aşılarının yanı sıra, kuduz, verem, hepatit B, suçiçeği gibi hastalıkların aşıları üretilebilecek. Bu tamamen yerli bir firma. Çok mutluluk verici bir gelişme. Bu tesisler, Covid-19 aşılarının faz çalışmaları için ihtiyaç olan miktarı üretebilecek kapasiteye sahip. Daha fazlası için eğitimli insana ihtiyaç var.” 

 

 

 

 

 

 

 

 

AYDINLIK

Etiketler
okullar açıldı
covid-19
vaka artışı
öğrenciler
veliler