Sigara kullanımının gebeliğe ve bebeğe zararları nelerdir? Ne zaman bırakılmalıdır?

“Sigara kullanımının gebeliğe ve bebeğe zararları nelerdir? Ne zaman bırakmam gerekir?” sorusunu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Odabaşı yanıtladı.

SORU: Merhaba, gebe kalmayı planlayan yeni evli bir kadınım. 10 yıldır günde bir paket sigara içiyorum, eşim bu konuda beni çok uyarıyor. Sigara kullanımının gebeliğe ve bebeğe zararları nelerdir? Ne zaman bırakmam gerekir?

“Hamilelik sırasında sigara içmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için zararlıdır. Hamilelikte sigara içilirse, bebek birçok kimyasal maddeye maruz kalır. Sigaradaki nikotin, anneden bebeğine geçebilen 4.000 kimyasal maddeden biridir ve bebeğin beyni ve akciğerlerine kalıcı bir hasar verir. Ayrıca nikotin kan damarlarının daralmasına neden olarak bebeğin daha az oksijen ve daha az besin almasına neden olur. 

Hamilelikte sigara içmenin bebekte yaratacağı olumsuz etkiler şöyle sıralanabilir:

1. Gebeliğin düşükle sonuçlanması,

2. Bebeğin erken doğması, 

3. Bebeğin doğum ağırlığının az olması,

4. Bebekte yarık dudak gibi doğum kusurlarının olması,

5. Anne karnında ani bebek ölümü

6. Bebeklik çağında şiddetli karın (barsak) ağrıları (kolik), uzun süren ağlama ve huzursuzluk krizleri, 

7. Çocukluk çağı astımı başta olmak üzere çeşitli akciğer hastalıkları (bronşit, zatürre vb.) veya hırıltılı solunum, kulak iltihabı,

8. Aşırı şişmanlık.

Bebeğin özellikle 32. gebelik haftasından önce veya 1.500 gramın altında doğması sonucu oluşabilecek en ciddi sorunlardan biri olan "serebral palsi", "beyin felci" olarak da adlandırılabilir. Erken doğan bebeğin beyin gelişimi yeterli olmayacaktır. Bu durumda, kaslarını kontrol etme yeteneği kazanamayan bu bebekler yürüyemez, vücutlarını düzgün bir şekilde tutamaz ve dengelerini sağlayamazlar. Bu durum ne yazık ki kalıcıdır. 

En önemlisi bu bebeklerde, zihinsel engellilik yanı sıra kasılma-titreme nöbetleri, görme, işitme veya konuşma sorunları, zincir kemiğinde öne veya yana doğru aşırı eğrilme (kamburluk) ve eklemlerin donuklaşarak işlevlerini yitirmesi gibi sorunlar da görülür.

HAMİLELİKTEN ÖNCE BIRAKIN

Sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından en uygun olanı, sigarayı hamilelikten olabildiğince önce bırakmak hatta hiç içmemektir. Bunu yapamamışsanız, hiç değilse hamile olduğunuzu öğrendiğinizde sigarayı bırakmalısınız. Bulunduğunuz ortamda sigara içilmemesine de özen göstermelisiniz.”

 

 

 

 

PROF. DR. ALİ RIZA ODABAŞI/ AYDINLIK

Etiketler
gebelik
sigara
sigara kullanımı
hamile