TATD: Acil servisler Covid-19 alanıdır! Ek ödeme dağıtımı buna göre değerlendirilmelidir

Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) ek ödemelerle ilgili görüşünü resmi sosyal medya hesaplarından açıkladı. TATD: Ek ödeme dağıtımında acil serviste geçirilen sürelerin tamamını COVID-19 alanında geçirilen süre olarak değerlendirmeleri hakkaniyetli bir yaklaşım olacaktır.

Türkiye Acil Tıp Derneği resmi sosyal medya hesaplarından ek ödemeler ile ilgili görüşlerini şu şekilde duyurdu:

 “Dünyada ve ülkemizde sürmekte olan COVID-19 pandemisi ile mücadelede fedakarca çaba sarf eden sağlık çalışanlarının hakları ödenemez ve bu çaba ve emeğe maddi bir değer biçmek hiçbir şekilde mümkün değildir.

Bütün bu emekler ve çabalar, insanlığa ve milletimize hizmet gayesi ile sarf edilmektedir. Bununla birlikte, kamuoyunun malumu olduğu üzere, bu mücadelede görev alan sağlık çalışanlarının maddi kayba uğramaması için bakanlığımızca bazı önlemler alınmakta ve çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır.

 Bu vesile ile ek ödemelerin düzenlenmesi ile ilgili yeni yayınlanan genelgede yoruma açık olan ve temsil ettiğimiz acil tıp uzmanları, asistanları, acil servis hekimleri ve çalışanlarının ek ödemeden yaralanırken hatalı yorumlanmadan kaynaklanabilecek mağduriyetler yaşamaması açısından, bu dernek görüşü kaleme alınmıştır.

 Acil servisler doğaları gereği kaçınılmaz olarak tüm alanları ile COVID-19 alanlarıdır. Pandemi sürecinde acil servis kapısından giren her hasta potansiyel olarak COVID-19 şüphesi olan hastadır ve buna uygun şekilde değerlendirilir ve tetkik edilir. Acil servisler içinde yapılan "kirli-temiz", "gri-beyaz" veya "covidli hasta-temiz hasta" gibi ayrımlar ve oluşturulan alanlar COVID-19 şüpheli hastalar ile COVID-19 şüphesi daha düşük olan hastaları başvuru anında birbirinden ayırmak için yapılan uygulamalardır. Sonuçta temiz alan olarak düşünülen acil alanlarında tetkik edilen, müdahale edilen, resusite edilen hastaların önemli bir bölümünde daha sonra COVID-19 olduğu anlaşılmakta ve başlangıçta COVID-19 olduğu düşünülen bazı hastalarda ise yapılan değerlendirmede COVID-19 tanısından uzaklaşılmaktadır. Bu geçişler hiçbir yerde olmadığı kadar acil servislerde yaşanmakta olup acil servislerin tüm alanları bu bakış açısı ile COVID-19 alanı olarak değerlendirilmelidir.

Hastane yönetimlerinin emeğin, alın terinin ve alınan riskin hakkını vermek açısından acil servisleri yukarıda belirttiğimiz bakış açısı ile değerlendirmeleri ve ek ödeme dağıtımında acil serviste geçirilen sürelerin tamamını COVID-19 alanında geçirilen süre olarak değerlendirmeleri hakkaniyetli bir yaklaşım olacaktır. Saygılarımızla kamuoyunun bilgilerine arz olunur.”

 

Etiketler
sağlık çalışanları
ek ödeme
sağlık bakanlığı
acil servis
hastane
acil servis çalışanları