Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık emekçilerinin tavan ek ödemeleri unutuldu mu?

Son 2 yıldır işlevini yitiren döner sermaye uygulamasından dolayı 0 lira ek ödeme alan sağlık emekçileri için Bakanlık tarafından pandemi dönemindeki kahramanca mücadelelerinden ötürü ek ödemelerini hak ettikleri tutar üzerinden ödeme kararı alınmıştı. Bunun için Bakanlığa bağlı hastanelerde görevli sağlık emekçileri için ek ödeme dağıtım oranlarında 3 aylık iki dönemle sınırlı olmak üzere düzenleme yapılmasına rağmen, üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık emekçileri bu düzenlemeden mahrum bırakıldı.

Bilindiği üzere, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan personele yönelik 01 Ağustos 2020 tarihinden itibaren 3 ay ek ödeme yapılmasına ilişkin karar 06 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Ancak, bu karar sadece Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan personeli ilgilendirmekte olup, üniversite hastanelerinde çalışan sağlık emekçilerini kapsamamaktadır.

Ağustos ayından itibaren 3 aylık olarak verilmesi planlanan ek ödemede, bir kaç gün sonra ekim ayını bitirmiş olacağız. Buna rağmen, yönetmelik değişikliği dahi hayata geçmemiştir.

Eylül ayı başında, YÖK'ün bu konuda bir çalışma yaptığı bilgisi kamuoyuna yansımıştı. Bu bilginin üzerinden de 1,5 ay geçmiştir.

Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık emekçileri, YÖK'ün gerekli mevzuat değişikliğini bir an önce yürürlüğe koymasını bekliyor.

Öte yandan devlet hastanelerindeki sağlık emekçilerine ödendiği gündeme getirilen tavan ek ödemelerin normal servislerde görev yapan personellere 209 TL yattığı öğrenildi. Değişen ekonomik şartlarda her yıl belli oranda artması gereken performans ödemesi 2-3 yıl öncesine kıyasla adeta dipleri görmüş, sağlık emekçilerinin kanayan yarası haline gelmiştir.

Tavan ek ödeme uygulamasıyla sağlık emekçilerine yüzde 66 olarak belirlenen döner sermayenin bordroya yansıyan kısmı 209 lira olmuştur. Normal servisler tıka basa hasta dolu iken, çoğu servisin pandemi servisi olduğu bilinmesine rağmen, diğer hastalar normal servise yatırılarak sağlık emekçilerinin iş yükünü artırmıştır.

 

 

 

 

 

SAGLİKPERSONELİHABER.NET

Etiketler
sağlık çalışanı
sağlık emekçileri
üniversite hastaneleri
ek ödeme
tavandan ödeme