WhatsApp hasta-hekim ilişkisi gizliliğini ihlal ediyor

Dünya genelinde çok sayıda kullanıcısı olan WhatsApp'ın, gizlilik sözleşmesi üzerinde yaptığı değişiklik, son zamanlarda en çok tartışılan konular arasında. Bu kapsamda tartışma yaratan bir diğer konu ise bu sözleşmenin hasta-hekim ilişkisi gizliliğini ihlal edeceği yönünde.

WhatsApp'ın 8 Şubat 2021 itibarıyla yürürlüğe gireceğini duyurduğu  sözleşmenin maddeleri, kullanıcılar ile paylaşıldı. Facebook'un sahibi olduğu WhatsApp, Türkiye'deki kullanıcılarına güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini 8 Şubat'a kadar onaylamayanların uygulamayı kullanamayacağını bildiren sözleşme gönderdi.

AB ülkelerindeki kullanıcıları etkilemeyen WhatsApp güncelleme bildirisinde, "Hesabınızı silmeyi tercih ediyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız Yardım Merkezi'ni de ziyaret edebilirsiniz." ifadelerine yer verildi. 

WhatsApp'ın, gizlilik sözleşmesi üzerinde yaptığı değişiklik, son zamanlarda en çok tartışılan konular arasında. Bunun üzerine WhatsApp’ın hasta-hekim ilişkisi gizliliğini de ihlal ettiği tartışmalar arasında yer aldı ve birçok hekim bu duruma tepki gösterdi.

Hastanelerin en çok WhatsApp uygulamasını kullandığını göz önünde bulundurursak, WhatsApp’ın hasta-hekim ilişkisi gizliliğini de ihlal ettiği birçok hekimin tepkisine neden oldu.

“HASTA HEKİM İLİŞKİLERİ ÖZELDİR”

“Hasta-hekim ilişkisinin WhatsApp mecrası üzerinden herhangi bir şekilde kurulması yasal ve etik açıdan sorunludur ve kanaatimce hiçbir şart altında kullanılmamalıdır.” sözlerine vurgu yapan Cumhuriyetçi Hekimler 2. Başkanı Hikmet Çevik şu sözlerle tepki gösterdi:

“Hasta hekim ilişkileri özeldir.  Hem yasalarla hem de deontoloji kuralları gereği titizlikle korunan bir ilişkidir. Hastanın izni olmadan bu özel ilişkiden elde edilen bilgiler 3. kişilerle paylaşılmaz. Bu kuralın ihlali hem yasal hem de etik sonuçlara yol açar. Buradan yola çıkarak WhatsApp'ın bilgileri 3. kişilerle paylaşabileceğini ilan etmesi yukarıda tarif edilen hasta-hekim ilişkisinin gizliliği kuralının istenmeden de olsa ihlal edilebileceği ihtimalini ortaya çıkarmaktadır. Bu itibarlı hasta-hekim ilişkisinin WhatsApp mecrası üzerinden herhangi bir şekilde kurulması yasal ve etik açıdan sorunludur ve kanaatimce hiçbir şart altında kullanılmamalıdır.”

“KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KANUNU UYARINCA HİÇBİR HASTANIN SONUCU WHATSAPP İLE DEĞERLENDİRİLEMEYECEK”

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ ise tepkisini şu şekilde ortaya koydu:

“WhatsApp sözleşmesini imzalayan bir sağlık görevlisi, hasta ile yaptığı görüşmelerin paylaşımına da izin vermiş olacak. Bu durumda, Kişisel Verileri Koruma Kanunu uyarınca hiçbir hastanın sonucu WhatsApp ile değerlendirilemeyecek.”

SBÜ'DEN KURUMSAL KARAR: WHATSAPP'TAN BİP'E GEÇİYORUZ

WhatsApp'ın 8 Şubat 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik ilkelerini açıkladığını hatırlatan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl "Kurumsal olarak bir karar aldık. Dünden itibaren artık WhatsApp'ı kullanmıyoruz, terk ediyoruz, göç ediyoruz. Yerli ve milli bir yazılım olan BİP'e bilgilerimizi aktarıyoruz." diyerek şu açıklamalarda bulundu:

"Bu toplum olarak aslında bizleri rencide eden bir durum oluşturdu. Özellikle sadece Avrupa Birliği ülkelerinin dışındaki ülkeleri bu kapsama alması bizleri adeta toplum olarak öteleyen, rencide eden bir davranış haline getirdi. Yoksa biz kişisel olarak veya üniversitemizin kurumsal olarak gizlilik içeren herhangi bir faaliyetimiz zaten yok. Ancak WhatsApp'ın güncellenen gizlilik İlkesine bir tepki olarak hem kişisel hem de kurumsal olarak biz verilerimizi WhatsApp'tan alıp, BİP ve isteyen arkadaşlarımız Telegram üzerine aktarmaya başladık. Bununla ilgili kurumsal olarak bir karar aldık. Dünden itibaren artık WhatsApp'ı kullanmıyoruz, terk ediyoruz, göç ediyoruz. Yerli ve milli bir yazılım olan BİP'e bilgilerimizi aktarıyoruz. Bu belki de yerli ve milli yazılımların teşvik edilmesi, orada birleşilmesi, orada buluşulması bakımından da çok arzu edilen ama başarılamayan bir şeyi WhatsApp tarafından adeta yapmaya bir noktada teşvik edildik. Bu bakımdan da bu şerden bir hayır çıkacağını ümit ediyorum. Memleketimiz, milletimiz, üniversitemiz için bu kararımızın hayırlı olmasını diliyorum."

 

MEDİKRİTİK.COM/ DİDEM DÜZ

Etiketler
hekim
hasta
whatsapp
gizlilik ihlali