Başarı için güvenilirlik, istikrar ve sunumda süreklilik elzemdir. Tek cümlede özetlediğimiz başarı anahtarının koşullarını yerine getirmeliyiz.
Aşı süreci başlamadığı dönemde de sendika olarak aşı kabullenirliği çalışması yaptık. O süreçte, aşılanırım diyenlerin oranı yüzde ellilerin üzerinde idi. Aşılama çalışmalarına başladıktan sonra spekülasyonların yerini realite alması ile birlikte aşılama sayıları ve oranları artmaya başladı. Bakanlık rakamları ile oran % 80’ler seviyesine ulaştı. Ancak yaşanılan MHRS sistem problemleri, Aşıla programındaki eksiklikler ve yetersizlikler, MHRS ve aşılama programındaki çökmeler, aşı tedarikindeki aksamalar, randevulu olsa dahi aşı yok diye aşı yaptıramadan geri dönenler, lojistik sorunlar kaynaklı aşı yapılamaması gibi; özetle güvenilirlik, istikrar ve sunumda sağlanamayan süreklilik ile birlikte aşılama oranları % 60’lar seviyesine inmiştir. Toplumsal bağışıklık için en az yüzde yetmişler seviyesinde aşılama ve mümkün olan en kısa sürede de aşılama yapılmalıdır. Şu anki aşılama sürelerimiz ve aşılama oranımız yeter seviyede de değildir. Aşağıdaki önermelerimiz hayata geçilirse istediğimiz sonuçları alabileceğimiz muhakkaktır.
- Sayın Bakan aşılama ile ilgili her beyanatında aşılama sürecimize tedarik şerhi koymaktadır. Yaş grupları arasındaki geçişlerde belli bir süre randevu sayılarında düşmeler yaşanmaktadır. Bu durum elde aşı olmadığı kanısı uyandırmakta ve belirsizlik oluşturmaktadır. Aşı tedarik ve stok durumumuz aleni olarak, belli periyotlarla paylaşılmalı, tereddütler ortadan kaldırılmalıdır.
- İçinde bulunduğumuz hafta içerisinde MHRS sitemi çalışmamakta ve aşı için randevu alınamamaktadır. Eğer sebep aşı yokluğu değil ise MHRS sistemi güçlendirilmeli, Alo 184 hattı da sadece aşı randevusu için kullanılmalı, Aşıla programı kullanılmaya devam edilecek ise alt yapısı güçlendirilmelidir.
- Aşıların büyük bölümünü yapan ASM’lerin personel ihtiyacı giderilmeli, gereksiz rapor taleplerinin önüne geçilmesi için bakanlıkça resmi yazı ile tüm kurumlara yazı yazılmalı ve aksi uygulamalar kesin bir dil ile ret edilmelidir.
- Hızlı aşılama süreci ve randevu alamayanlar için pazar yerlerine, meydanlara, okullara, spor salonlarına, parklara, kültür merkezlerine, çarşı meydanlarına aşı çadırları kurularak yaşı uygun vatandaşların randevusuz aşılanması sağlanmalıdır
- Aşı lojistiğinde günlük dağıtım uygulanması sonlandırılmalıdır. ASM’lere en az iki günlük aşı dağıtımı yapılmalı ve sayı belirlenirken fire ve stok seviyeleri de dikkate alınmalıdır.
Bu pandemi ne ilk ne de son olacaktır. Tüm olumsuzluklara rağmen pandemi sağlıklı toplum ve sağlıklı birey için altın kuralın “korunma” olduğunu hatırlatmıştır. Hastalıklardan korunma birinci basamak sağlık hizmetleri ile yapılabilmektedir. Bulaşıcı hastalıklar ve kronik hastalıklardan korunma güçlü bir Aile hekimliği uygulaması ile olabilecektir. Bu bağlamda Aile hekimliği birimlerindeki Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanı eksikliği bir an önce giderilmeli, angaryalardan uzak, yeterli fiziki mekanlarda sağlık sunacak alt yapı oluşturulmalıdır.