ABD’ de Covid-19 aşısı olan hemşire, aşı nedeniyle bayılmadı! Hayatını kaybettiği yönündeki iddialar ise yalanlandı

Tiffany Dover, ABD’deki CHI Memorial isimli hastanede 17 Aralık 2020’de Pfizer-BioNTech’in Covid-19 aşısını olan sağlık görevlileri arasında yer alanlardan biri. Aşı yapılan beş sağlık görevlisi arasında yer alan Dover, aşının ardından başının döndüğünü söyleyerek yardım istedi. Kısa bir baygınlıktan sonra tekrar kamera karşısına geçen Dover, baygınlığın şahsi bir rahatsızlıktan kaynaklandığını, vücudunun bazı acılara böyle tepki verdiğini ifade etti.

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne (CDC) göre, aşılardan sonra benzer reaksiyonlar normal ve zararsız. Senkop olarak nitelenen olay, ağrı ya da gerginlik yüzünden beyne giden kanın geçici olarak azalması olarak tanımlanıyor. Aşının yapıldığı CHI Memorial isimli hastanedeki doktorlar da, bayılmanın aşının içeriğiyle ilgisi olmadığını belirtmiş.

Olayın ardından 19 Aralık 2020’de Twitter hesabından açıklama yapan hastane, Dover’in evde ve iyi olduğunu da belirtti. Açıklamanın şüphelerin önüne geçmemesi üzerine, hastane 21 Aralık’ta Dover’ın göründüğü yeni bir video paylaştı. Videoda hastane ve diğer hemşirelerin Dover’a destek verdiği anlaşılıyor.

HEMŞİRE HAYATINI KAYBETMEDİ

Sosyal medyada yayılan ve Yeni Akit tarafından kullanılan bir görselin, Dover’ın hayatını kaybettiğini gösterdiği de öne sürüldü. Paylaşımlara göre Dover’ın akrabalarının da olduğu görsel, bir “ölüm kayıt listesi.”

Ancak Search Quarry isimli siteden alınan görsel, ABD’de yaşayan “Tiffany Dover” adlı kişilerin adres, yaş gibi bazı bilgilerini gösteriyor. Listedekilerden herhangi birinin yaşamını yitirdiğini anlatan bir işaret yok ve olsa da bu resmi bir kayıt değil. Yine Reddit’te aynı siteden alınan benzer bir ölüm raporu paylaşılsa da bu belge de Dover’ın adres bilgilerinden öteye geçmiyor.

Aşının yapılmasından sonra Facebook hesabını kapatan Dover’ın akrabalarıyla birlikte çekilen 20 Aralık 2020 tarihli fotoğraflarına ulaşmak mümkün. Fotoğraflarda da Dover sağlıklı ve “hayatta” görünüyor.

Hemşirenin Covid-19 aşısından dolayı bayıldığı iddiası farklı ülkelerde de gündeme geldi. AP, Reuters ve Snopes gibi platformlarda da bayılmanın aşıyla ilgili olmadığı ifade edildi. 

 

 

 

 

TEYİT.ORG

Etiketler
ABD
hemşire
Covid-19 aşısı