Yazarın Yazıları
Dünya kuduz gününün hemen akabinde ülkemizde 10 yaşında bir çocuğun kuduz virüsüyle enfekte olup hayatını kaybetmesi hepimizi derinden üzmüş ve bu korkutucu hastalığa dikkatlerimizi bir kez daha yöneltmiştir.
Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü geçen haftalarda yaptığı açıklamada Batı Nil virüsü sebebiyle ülke genelinde 123 vakanın tespit edildiğini ve 11 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Yaz geldi, geçiyor handiyse.
İnanlar ikiye ayrılır:
Yazdan keyif alanlar,
almayanlar.
Almayanlardanım.
Ah vız vız sivrisinekler.
Yaz akşamları,
Turizm ülkeler için kayda değer bir gelir kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Sağlık turizmi de turizm gelirleri içinde önemli bir paya sahiptir. Bu pay son yıllarda hızlı artış göstermektedir. Uzak olmayan bir zamana kadar turizmi, yeni yerler görmek, doğal güzellikleri keşfetmek, yüzmek vb. faaliyetler olarak değerlendirilmekteydi.
Her geçen gün tırmanan ve kabaran şiddet sağlığın önde gelen sorunlarından birisiyse diğeri de günden güne artan iş yüküdür. Yurttaş için sağlık hizmetine erişim zorluğu anlamına gelen bu durum başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanları için bıkkınlık, dağları aşan iş çokluğuna yetişememe ve tükenmişlik anlamına da gelmektedir.
Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, organik bir nedene bağlı olan veya olmayan insanın geçmişteki tüm deneyimlerini kapsayan, hoş olmayan bir duyumdur.
Algoloji, 3 ay ya da daha uzun süren ağrıların tanı, tedavi ve takibinin yapıldığı tıp alanıdır. Algoloji biliminin amacı, kronik ağrı nedeni ile kişinin kaybettiği yaşam kalitesini geri kazandırmaktır.
Kanaat önderleri,
bilim insanları,
sağlık otoriteleri
aşı önerirken güvenmeyip
kime güveniyorlar aşı olmayanlar?
Gençliklerine ,
güçlülüklerine,
Kovid, dalga dalga yayılıyor.
Omikron 5. Dalga virüsü.
Delta yerine aday.
Toplumun en fazla tahsil yapan kesimi olan ve daha genceciklerken tedavi olmak üzere kendilerine emanet edilen Mukaddes canlara Allah (C. C.)’ın izni ile hayat veren Hekimler’den , ülkenin yol haritasına ve sağlık politikalarına katkı sunmalarını istememek , katkı beklememek , ülkenin gelişmesine istemeden de olsa engel olmaktır, ülkeyi böylesine güçlü bir ortak akıldan mahrum bırakmaktır.
Neredeyse iki yıldır Koronavirüs Kabusu yaşıyoruz.
Güz, kış ayı derken koronavirüsle boğuştuk hep.
Şimdi bir de grip virüsü çıktı karşımıza.
Solunum yolu ile bulaşan hastalıklar mevsimi başladı.
En baştan söyleyelim:
Zafer “Zafer benimdir” diyenindir.
Tam 99 yıl önce
Afyon Kocatepe’den Akdeniz’e doğru,
Mustafa Kemal ve askerleri
Emperyalist saldırgan ve işgalcilere karşı
COVID-19 pandemi sürecinde İtalya’da Messina Belediye Başkanının yasağa rağmen sokağa çıkan vatandaşları drone ile ikaz ettiği görüntüler sosyal kısıtlamalar çerçevesinde ilginç bir temas izleme stratejisi olarak zihinlerimizde yer etmişti.
*Evet, bir yılı aşan pandemi süresince gecelerini gündüzlerine katarak çalışan sağlıkçılarla ilgili o kadar güzel, o kadar insani, hatta insanüstü çabaların öykülerini dinledik ki...
Pandemi tüm dünyada teletıp hizmetlerinin artmasına neden oldu. Özellikle sağlığı yapay zeka çözümleriyle buluşturan teknolojilere yatırımlar artarken, Türkiye’den de önemli girişimlerin çıktığına şahit olduk. Ancak bu alanda devletin yaklaşık bir yıldır üzerinde yoğunlaştığı büyük bir proje var.
Türkiye’de karantina ilk değil.
Son da olmayacak belli.
Orta çağda Kara Vebalı yıllar.
Osmanlı Ülkesinde Karantinalı günler yaşamış.
Türkiye’den bir aşı adayı… Son günlerde adı rektör ataması ile sıkça duyulan Boğaziçi Üniversitesi’nden. Prof. Dr. Nesrin Özören ve grubundan…
DOĞAL HÜCRE İÇİ BOMBA!
Korona sürecinde oturmadık... Eve/gazeteye kapanıp kalmadık.
Ben, Yücel Tanyeri
Duydum ki merak ediyormuşsunuz,
Hususi hayatımı,
Anlatayım:
Evvela hekimim, yani
Büyücü falan değilim.
Burnum var, kulağım var,
Pek biçimli olmamakla beraber.
Lojmanda otururum,
Üniversitede çalışırım.
Ne başımda bulut gezdiririm,
Mesleğimizin üstünde on yıllar boyunca asılı duran Demokles’in kılıcı giderek daha da emanet görünüyor gözümüze, ha düştü ha düşecek. Sürekli arkamızdan birileri konuşuyormuşçasına camiamızın kulakları çınlıyor, karanlık köşelere yuvalanmış karanlık lobilerin fısıldaşmaları artık ayyuka çıkmaya başladı.
"Kara Kutu" palavralarıyla toplumu yanıltan Soner Yalçın bugün (19 Ocak 2021) Sözcü gazetesi ve ODA TV de yayınlanan "Cumhurbaşkanı denek oldu" başlıklı yazısında aşı ve faz çalışmaları konusunda ne kadar cahil olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
Hemşirelik, toplumun sağlık gereksinimlerini karşılamak için sürekli gelişen ve kendini yenileyen meslek olarak tanımlanmaktadır. Hemşireliğin tarihsel gelişimini incelediğimizde; kiliselerde başlayan mesleki serüven sonrasında hekimlere tabi tutulmuş olup ilerleyen zamanlarda özerk meslek haline gelmiştir.
Sağlık hizmetleri doğası gereği farklı meslek gruplarının bir arada çalışmasını gerektirir. Bu meslek grupları içerisinde de en büyük payı hekimler ve hemşireler oluşturmaktadır. Sağlık profesyonelleri arasında hekim ve hemşireler görevleri gereği, diğer sağlık çalışanlarına nazaran hasta ile daha uzun süreli ve yoğun ilişkiler içerisindedir.
Yeni bir yıla başladığımız bugünlerde ne kadar heyecan yapmıştık; ne kadar çok soru işaretleri ile yaklaşmıştık... Diğer taraftan da olumlu sonuç olacağımıza inanarak; ‘vuslat’ kelimesini kullanmıştık.
Covid-19 salgını boyunca tüm dikkatler salgının yayılma hızını azaltmaya verildiği için Covid-19 krizinin psikiyatrik sonuçları kısmen göz ardı edildi. Sher ise gözden geçirmesinde (2020a) salgın sırasında ya da sonrasında psikiyatrik bozukluk ve özkıyım oranlarının artacağını öngörmektedir.
Artık herkesin ağzında olan “Çin aşısı” Sinovac Türkiye’ye 30 Aralık 2020 tarihinde vardı. Pekin’den havayolu ile gelen aşılar Türkiye’de salgının durdurulması ve risk gruplarının Kovid-19 hastalığına yakalanmaması için büyük bir umut.
Hayatta her şeyin bir başlangıcı, bir de sonu olur… Başlangıç zordur; cesaret eder çünkü ne zaman biteceği, nasıl biteceği bilinmez… Başladıktan sonra da emek lazım; mücadele lazım; azim lazım; yorulmamak lazım; kararlılık lazım… Çünkü şunu çok iyi biliriz ki; kararlı olmak; keskin bir bıçağa benzer, keskin ve düz keser.
Meslek örgütlerinin yapısını değiştirmeye y
Beşeri ilaçların fiyatlandırılmasına Dair Kararname 06.02.2004 tarih ve 2204/6781 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe girmiştir.
Dünyanın varoluşundan bugüne kadar teknolojinin gelişmesi ve kentleşmenin artmasıyla birlikte afetlerin etkilerini arttığı görülmektedir. Dünya nüfusunun artması ve uygunsuz kentleşme biçimleri, afetlerin sonucunda yaralanmaya ve can kaybına neden olmaktadır.
Devletin tıpta uzmanlık sistemiyle ilgili acil düzenleme yapması gerekiyor. Bakın en yakıcı örnek: Bir üniversitemizin çocuk hastalıkları bölümü uzun süredir asistan sıkıntısı çekiyordu. Mevcut asistanlar ağır iş yükü altında bunalıyor, bazıları istifa edip ayrılıyordu.
Prof. Dr. Yankı Yazgan, sunucu İsmail Küçükkaya’ya Almanya’da yaşayan Türeci ve Şahin çiftinin bulduğu Covid-19 aşısını anlatırken “Biliyorsunuz çiçek aşısını da bulan Türk köylüsüdür. Çiçek hastalığına karşı insanlara ve ineklere yapılırken, 1771’de İstanbul’a gelen İngiliz Büyükelçisinin eşi Lady Montagu tanık olur.
Türk Tabipleri Birliği’nin değerli adı, eğer bu haber gerçekse, bu şekilde eylemlerle asla yan yana anılmamalıdır. Aksi takdirde gelinecek noktada 67 yıllık koskoca Türk Tabipleri Birliği’nin hiçbir saygınlığı kalmayacaktır.
Sayrılıklar insan soyunu tehdit eden özellikleriyle insanlığın gelişinin yazgısını değiştirmiş önemli etkenlerden biridir. Günümüzde insanlık özellikle virüs salgınlarının etkisi ile sürekli bir salgın hali yaşamaktadır. Sağlıksız kentleşme, sığınma kampları, gezginlik, iklim değişiklikleri, doğal yıkımlar, anamalcı aşırı yıkıcı gelir düşüncesi bizleri yeni b
Birini aşı olmaya ikna etme amacım yok. Çünkü birinin beni aşı olmamaya ikna etmesini istemiyorum. Kendim için istemediğim bir şeyi neden başkası için isteyeyim? Aşı olup olmama kişisel bir karardır. Bu kararın yol açacağı sonuç o kararı alan kişinin sorumluluğundadır. Ne o beni ne de ben onu ilgilendirir.
Yıllardır "TUS'ta cerrahi branşlar seçilmiyor, kimse cerrah olmak istemiyor, yakında cerrah bulunamayacak” sözlerini duyarız. Sahaya hâkim olan herkes de bu gerçeği görüp gelecekte olabileceklerle ilgili muhtemel senaryoları kolaylıkla zihninde canlandırabilmekteydi.
Bir düşünelim, etrafımızda ve dünyada milyonlarca faaliyet yapıla gelmekte; bir tarafta uçaklar, gemiler, arabalar yol almakta, bir tarafta fabrikalar devasa boyutlarda üretim yapmakta, bir tarafta tarlada işçiler durmaksızın ekip biçmekte, bir tarafta oteller, hastaneler, okullar çalışmakta...
Tıp alanının tanınmış dergilerinden bir olan the Lancet dergisinde, "Kovid-19 günlerinde savaş, insanlık dramı" başlıklı bir yazı yayınlamıştır.
Son günlerde dünya genelinde koronavirüs vaka sayılarındaki hızlı artış can kayıplarının artması ve gıda tedarik zincirinde aksamalar yaşanması konularındaki endişeleri artırmakta.
Türk hekimleri bu oyunu bozacaktır.
Tıp alanının tanınmış dergilerinden biri olan The Lancet Dergisi’nde “Covid 19 Günlerinde Savaş İnsanlık Dramı” başlıklı bir yazı yayınlamıştır.
The Lancet.
Tıp dünyasının itibarlı dergisi. O kadar ki itibarda ve ilme, bilime verdiği katkıda ikinci sırada sayılıyor.
Canı yanıyor Türkiye’nin…
Korona belası yüzünden…
Oysa…
Sağlık çalışanları açısından Covid-19’un neden meslek hastalığı olarak tanımlanması neden önemlidir, meslek hastalığı ise bu şekilde ele alınmasındaki engel nedir?
Kraniyal deformasyon bebek anne karnında iken veya doğum sonrasında erken dönemde mekanik etkenlere bağlı gelişen kafatası şekil bozukluğudur. İnfantil dönemde sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Türk Tabipleri Birliği‘nin çağrısıyla birçok İl Tabip Odası şehir merkezlerindeki billboardlara, pankart kiralıyıcılara, binlerce lira para ödeyerek afişler astılar. Bu afişler toplumu pandemiden koruyan uyaran afişler de değil üstelik.
Yeni tip koronavirüs olarak bilinen Covid-19 Çin’in Vuhan kentinde cereyan etmiş ve bütün dünyaya yayılmıştır. Bu virüs bilindiği üzere solum sisteminde tutulum göstermekle beraber üst solunum yolu hastalıkları ve gribal enfeksiyonlarla benzer semptomlar göstermektedir.
Dünya çapında geliştirilmekte olan yüzlerce Covid-19 aşısı adayı var. Bunların karşılaştıkları zorluklardan bazıları, büyük dozlar gerektirmeleri, karmaşık üretim ve soğuk zincir nakliye ve depolamanın gereklilikleridir.
Kırmızı Oda ile Türkiye farklı konseptte bir dizi ile tanıştı. Dizi kısa zamanda büyük bir seyirci kitlesine sahip oldu. Ben de bu yazıyı yazarken dizi hakkında fikir sahibi olmak için dizinin bir bölümünü izledim. İzlediğim bölüm akıp gitti ve dizi beni de içine aldı. Ama acaba neden bu dizi bu kadar ilgi çekti? İyi bir senaryo mu? İyi oyuncular mı?
2017 Ocaktan bugüne, karınca hızıyla da olsa ilerleyen yönetmelik tasarı önerimize, temmuz ayında olumsuz cevap almıştık. Aynı gün itiraz ederek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yönlendirmesiyle başlayan çalışma hakkında, sizleri bilgilendireceğim.
Yıl 1934 ya da 1935 olmalı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 4. Sınıf öğrencilerinin Fizyopatoloji pratik imtihanı yapılacaktı. İç Hastalıkları Profesörü Doktor Erich Frank, Nazi Almanya’sından kaçıp 1933 Üniversite Reformu öncesinde Türkiye Cumhuriyeti’ne sığınmış değerli Alman bilim insanlarından birisiydi. Sınavda tek bir soru sorulacaktı.
Soğuk savaşın tüm şartları hayata geçiyor.
Hem de ondan çok daha acımasız bir halde sürdüğünü söyleyebilirim.
Tüm sağlık çalışanları ve hekimlerimizin, toplumumuzu koronavirüs tehlikesinden arındırabilmek için fedakarca verdikleri gayretli çalışma, maalesef birçok sağlık çalışanımız ve hekimimizin de hayatını yitirmesine neden olmuştur. Buna rağmen, biz hekimlerin görevi bırakmak şöyle dursun, sorumluluğumuzu daha çok artırmış, görev aşkımızı daha da körüklemiştir.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Türkiye’deki hekimlerin Birliğini temsil etmek amacıyla kurulmuştur.
Yazmak için bekledim,
Tam bir hastamı muayene edecektim ki,
Kardeşimden görüntülü arama geldi,
1990 yılında başlayıp 2003 yılında tamamlanan, amacı insan genomunun haritalanması olan İnsan Genom Projesi’nin (Human Genom Project) en önemli bulgularından bir tanesi dünya üzerindeki insanların genom dizilimlerinin %99.9 oranında birbirleriyle aynı olduğuydu. Yanı dünya üzerindeki tüm insanların farklılığı genetik olarak baktığımızda sadece % 0.1.
Oyuncu, yönetmen, yazar ve doktor Ercan Kesal 2004 yılı yerel seçimleri öncesinde Beyoğlu Belediye Başkanlığı için CHP’den aday adayı olmuş, ancak partiden yeterli teveccühü görememiş, “ön elemeyi” geçemeyerek adını adaylık listesine yazdıramamıştı.
Bulgular, ağız sağlığının genel sağlığınız için bir pencere ve gösterge olduğu fikrini güçlendiriyor. Ağız sağlığı ile genel sağlık arasında diyabet, kardiyovasküler hastalık ve artritin yanı sıra birçok bağlantı vardır.
Yetişkin kardiyak yaşam desteği ile ilgili akılda kalması gereken 10 mesaj
Ortez-Protez Teknikeri B. Doğukan Yertürk
Zaten tabip odalarına karşı niyeti bozuk olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Fincancı’nın kişiliğini kullanarak hekimlere ‘çoklu tabip odası’ dayatmasında bulunarak hekimleri bölmesinden de korkuluyor.
Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede dünyada milyonlarca kişiyi etkisi altına alan ve DSÖ’nün 19 Ekim 2020 verilerine göre yaklaşık 1 milyon 112 bin kişinin ölümüne neden olan (1) yeni tip korona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını birçok insanın dağarcığına pandemi, karantina, filyasyon, izolasyon gibi yeni terimler kazandırmıştır.
Sınırda (borderline) kişilik bozukluğu, “duygusal olarak değişken” kişilik bozukluğu olarak da anılır. Bu kişiler, birkaç saat ya da birkaç gün süreyle, çok yoğun birtakım duygular yaşayabilirler ve bu duyguları çok çabuk ya da birden değişebilir.
Hayatta tutmak ve hayatta kalmak adına, her şeyini ortaya koyanlar adına CNN TÜRK yöneticilerine:
Farklı yazılarla, farklı konularda sizleri bilgilendirmeye çalışıyorum. Yeni bir konuyu sizlerle paylaşacağım.
Geçtiğimiz günlerde gazetelerin önemli bir haberini engelli dostlarımın da uyarmaları üzerine geç de olsa bu hafta ele alacağım. Haber birçok defa değindiğimiz ama hâlâ çözüme kavuşmamış bir sorunu dile getiriyordu, engelli vatandaşların sağlık raporlarına dair sorunu...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alınmayacak deyince, ben de Bakırköy istasyonundan eve gitmek üzere trene bindim. Üç durak geçtik. Her şey yolundaydı.
New York merkezli Regeneron şirketi tarafından SARS-CoV-2'yi hedeflemek üzere tasarlanan Monoklonal antikorlar şu anda dünyada en çok konuşulan antikorlar. Sadece Covid-19’u hedefleyen ilaç adayı oldukları için değil, aynı zamanda Başkan Trump'ın Covid-19 teşhisini aldıktan sonra aldığı ilk tedavi olduğu için.
Peter Pan sendromu, kişinin, kişilerarası ilişkilerinde, işiyle olan ilişkisinde ve sorumluluk almasıyla ilgili genel tutumunda yeterince büyümediğini ve olgunlaşmadığını gösteren bir sendromdur.
İlkokul yıllarında başladım ağır çalışmaya. Yanlış anlamayın dolu dolu bir pazar poşeti bile taşımadım. Babam gece gündüz direksiyon sallar, rızkını eve getirirdi. Hiç kötü alışkanlığını duymadım.
Takıntı-zorlantı bozukluğunda (TZB) (obsesif-kompulsif bozukluk, OKB), takıntılı düşünceler ve zorlantılı davranışlar, insanın günlük yaşam işlevselliğini büyük ölçüde bozar. TZB, denetim altına alınamayan, istenmedik düşünceler ve yapmak zorunda kalınan, törensel, yineleyici davranışlarla belirli bir rahatsızlıktır.
Mitomani ya da düşlemsel yalan söyleme (pseudologia fantastica) olarak da bilinen “yalan söyleme hastalığı”, zorlantılı bir biçimde ya da alışkanlık haline gelmiş, süreğen yalan söyleme tutumudur.
“Takıntılı sevgi hastalığı”, kişinin sevdiğini düşündüğü kişiye ileri derecede takıntılı olması durumu olarak tanımlanır. Kişi, sevdiğini düşündüğü kişiyi, takıntılı bir biçimde, sürekli koruma, hatta onu sahiplenmiş gibi, onu sürekli denetimi altında tutma gereksinmesi içinde olur.
Köşemizde Crispr/Cas9 tekniğini ve bununla ilgili yapılan birçok güncel araştırmayı siz sevgili okurlarımızla paylaşmamızın tabii ki önemli bir nedeni vardı. Bundan sonrasını hep birlikte izleyip göreceğiz. Bizimle olmaya devam edin.
Esrar kullanma etkisi altında olduğunun görünür birtakım bulguları vardır (etkisi dakikalar içinde başlar, 20-30 dakika içinde doruğa ulaşır ve 2-3 saat sürer):
Ürküten haber…
Hafta sonu İngiltere’den geldi…
Koronavirüs ile mücadele kapsamında…
5 Ekim 2020 günü grup toplantınızda bu ifadeyi kullandınız “Parti başkanları, öğretim üyeleri daha pek çok insan yalan söyleyebilir, söylediğini inkar edebilir, söylendi dendiğinde duymazdan gelebilir.” Ancak şizofreni hastası bunların hiçbirini yapmaz.
Mutlu olmadan yapılan bir işe nasıl değer katamazsınız, sadece teknisyenliğini yaparsınız. Saatlerce vida sıkmaktan ibaret bir görevi yerine getiren bir işçi, yaptığı işe nasıl yabancılaştırılmışsa, siz de bir hekim olarak hekimliğe yabancılaşırsınız.
Covid-19 salgını birçok ülkede ve Türkiye’de yeniden atağa geçti. Virüse yakalanan ve bu nedenle yaşamını kaybeden insan sayısı giderek artıyor. İnsanların yüz yüze gelmesi salgını azdırıyor; ancak diğer taraftan üretimin ve hizmet sunumunun devam etmesi de gerekli.
Miyotonik distrofi tip I (DM1), bulguların yetişkin başlangıçlı olduğu musküler distrofinin en yaygın görülen tipidir. DM1, DMPK genindeki hastalık yapıcı mutasyonlardan kaynaklanır. Normal bir DMPK geninde CTG dizileri 3 ila 37 tekrarda bulunurken, DM1'de ise bu diziler normalden saparak yüzlerce ila binlerce tekrarda olur.
Biozentrum, Basel Üniversitesi araştırmacıları, belirli bir gendeki mutasyonların otizm spektrum bozukluğu (OSD) ile ilişkilendirilebilecek sosyal zorluklarla nasıl bağlantılı olduğunu gösterdi.
Rett sendromu, konuşmanın gerilemesi, nöbetlerin ortaya çıkması ve solunum bozuklukları gibi ciddi bulgular gösteren yaşam boyu süren genetik nedenli bir nörolojik bozukluktur. Hastalığın ayırt edici özelliği sabit, tekrarlayan el hareketleridir.
Apolipoproteinler, lipitleri bağlayarak taşıyan proteinlerdir. Ayrıca enzim ko-faktörleri ve hücre-yüzeyi reseptör ligandları olarak da işlev görebilirler. Vücuttaki apolipoproteinlerin düzenli fonksiyonu olmazsa, çeşitli bozukluklar ortaya çıkabilir. Örneğin, ApoE geç başlangıçlı Alzheimer hastalığı (AH) için riskinizi etkileyebilir.
Obezite dünya çapında milyonları etkiliyor ve kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıklara neden oluyor. Baton Rouge, Pennington Biyomedikal Araştırma Merkezi araştırmacıları, obezite ve ilgili hastalıklar için potansiyel bir tedavi olarak kullanılabilecek bir protein olan BAM15'i buldular.