Aile hekimleri vekaletsiz izin hakkı talep ediyor

Aile Hekimler Federasyonu İkinci Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazgan Ulusal Kanal’da Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

Salgında son durumu değerlendiren Eryazgan, "Son 4-5 günlük iyileşen hasta sayısı ve vakalar arasındaki fark normaldir. Vaka sayısı azaldığı için yatan hasta sayısında da azalış görülüyor. Vaka sayısında 100’ün altına düşmediğimiz için henüz salgından kurtulduk diyemeyiz. Önümüzdeki 15 günlük dönem çok kritik. Salgın konusunda başarımızın iki temel nedeni bulunuyor. Birincisi fililasyon çalışmalarındaki başarı. İkincisi ise sokağa çıkma yasaklarıyla izalasyonu sağlayabilmemiz" dedi.

Eryazgan, "Bayramda sokağa çıkma yasağı ile birlikte bunu engellemiş olduk. Yoksa bayram çok büyük bir bulaş alanı olacaktı. Bayramda dikkat etmemiz gereken noktalar var. Öncelikle kronik hastalarımızın ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Sokağa çıktıkları saatlerde mutlaka gölgelik alanlarda sosyal mesafeyi koruyarak dinlenmeleri gerekiyor. Ayrıca ev ortamında da karantina koşullarının uygulanması gerekiyor" sözleri ile salgında yeni bir atağın gelme olasılığını da değerlendirdi. 

Zorunlu maske uygulamasına da değinen Eryazgan, "Maskelerimizi 2-3 saatte bir değiştirmemiz lazım. Sıcak havaların etkisiyle maskelerimiz terleme yapabilir. Yanımızda kendimize ait temiz bir mendil bulunduralım ve yüzümüzü sık sık kurulayalım" önerisinde bulundu.

Havaların ısınmasının bulaşa etkilerinden de bahseden Eryazgan, "Bu konu ile ilgili çalışmalarda havalar her 2-3 derece arttığında bulaş riskinin düştüğü gözlemleniyor. Ancak bu bizi yanıltmamalıdır. Önlemleri uyguladığımız ve sosyal mesafeyi koruduğumuz sürece risk altında olmayız. Bu tedbirlere mutlaka uymamız gereklidir" diyerek uyardı.

Vatandaşların rutin kontroller için ne zaman hastanelere gidebileceğinden de bahseden Eryazgan, "Sağlık Bakanlığı'mız 1 Haziran’dan itibaren hastanelerde de çeşitli gevşetmelerin uygulanacağını açıkladı. Ancak yeni normalleşmede en büyük sorumlu vatandaşlarımızdır. Kendilerinin ve diğer insanların sağlıklarını düşünmeliler. Hastanelere ve aile hekimliklerine zorunlu haller dışında gitmemelilerdir" dedi.

Salgın sürecinde aile hekimlerinin yaşadığı zorluklara da dikkat çeken Eryazgan, "Bu süreçte 7428 meslektaşımız salgına yakalandı. Normalde iş kanununun arkadaşlarımızı koruması gerekiyor. Ancak SGK salgına yakalanmayı iş kazası statüsüne almayacağını açıkladı. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Salgına yakalanan meslektaşlarımızın iş kazası kapsamında değerlendirilmesi gereklidir. İkinci olarak da Aile hekimleri olarak biz de yeni normale dönmek istiyoruz. Vekaletsiz izin hakkımızın verilmesini talep ediyoruz.Bunun dışında vatandaşlarımızın da sağlık konusunda sorumlu davranmalarını istiyoruz" çağrısında bulundu.