Alkol yok kolonya bitti

Koronavirüs salgınında kolonya tavsiyesi üzerine, kolonya satışları 10 katına çıktı. Dahası, aşırı talep üzerine başgösteren kolonya sıkıntısı başka bir gerçeği de ortaya çıkarttı. Ülkemizde ve dünyada alkol sıkıntısı doğdu! Kolonyanın ve dezenfektan malzemelerin ana maddesi alkol, borsaya düştü.

Krizi, Kocaeli’de 73 yıldır üretim yapan Hikmet Kolonyaları işletmecisi Vedat Olguntürk, Aydınlık’a anlattı.

TEKEL MİLAT GİBİ

Türkiye’de kolonya üretiminde kullanılan alkol, özelleştirme uğruna kapatılıncaya kadar TEKEL’den alınıyordu. Ne zamanki 140 yıllık güzelim TEKEL’imizin kapısına özelleştirme uğruna kilit asıldı, üreticiler, alkolü yurtdışından ithal etmeye başladı. Kocaeli’nin tek kolonya üreticisi olarak bilinen Hikmet Kolonyaları işletmecisi Vedat Olguntürk, Aydınlık’a konuştu.

“Kolonya üretip satıyoruz. Hikmet kolonyaları, Kocaeli’nin bilinen bir markası. Bu yıl 73. yıldönümü. Butik olarak çalışıyoruz, 3 işçiyle üretim yapıyorduk. Günde 30-50 litre kolonya satarken, 5-600 litreye çıktı. Yani 10 katına çıktı.”

İLK GÜN 50 METRELİK KUYRUK

Vedat Bey, talebin ilk günden arttığını söyledi: “Koronavirüsün ülkemizde görüldüğünü öğrendiğimiz zaman, işler artabilir düşüncesiyle erken geldim ki, önünde 50 metrelik kuyruk vardı.” Peki, şimdiki üretim seviyesi nerelerde? Yeterince hammadde var mı, diye sorduğumuzda başka bir çarpıcı gerçekle karşılaştık:

“Virüs nedeniyle Çin, dünyadaki alkolün çoğunu kendi ülkesine almış. Dünya ölçeğinde sıkıntı var. Fiyatları da artırdılar. TEKEL kapandığından beri bizde üretilmiyor. Geçen sene, Şeker Fabrikaları, şeker kamışından elde ederek alkol üretimine başlayacak şeklinde haber okumuştum. Bize Pakistan’dan geliyordu, TEKEL kapatılıncaya kadar oradan alıyorduk. Sonrasında İstanbul’da ithalatçıları var, onlardan alıyorduk. Koronadan sonra Pakistan’ın elindeki alkolü Çin almış, İtalya’da salgın yayıldıktan sonra, o da Bulgaristan’ın alkolünü alıyor. Biz de en son Gürcistan üzerinden alkol bulduk. Ama bu arada fiyatlar da arttı. Acil isteyenlere fahiş fiyatlar verildiğini duyuyoruz.”

KOLONYA BİTTİ KUYRUK KALKTI

Neyse ki, 50 yıldır aynı yerden alkol aldıkları için Hikmet Kolonyaları’na bu fahiş fiyat şimdilik yansımamış. Vedat Bey, “Olaydan 15 gün önce sipariş vermiştik, ancak dün akşam geldi” dedi ve şu ilginç gelişmeyi aktardı: “Hatta dün akşam cama ‘Kolonya bitti’ diye yazı yazdık, kuyruk falan kalmadı. Akşam alkol gelince, hemen üretime geçtik. Çok uzun bir prosedürü yok. Alkolün derecesi 80 dereceye düşürülüyor. Dinlendirilmesi lazım, ama şu durumda ona zaman yok. Biz kolonya ve parfüm üzerine çalışıyoruz. Zaten parfüm talebi de pek yok. Bu sabah satış başladı, onunla birlikte kuyruk da başladı...”

Füsun İkikardeş

Aydınlık


Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.