Bakan Koca: İller bazında açıklanan vaka sayılarına göre, kısıtlamalar yeniden gözden geçirilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısından sonra yaptığı basın açıklamasında, Pazartesi günü itibarıyla iller bazında vaka sayılarının açıklanacağını duyurdu. Kısıtlamalarla ilgili olarak ise vaka sayılarına bakılarak, iller bazında ilave tedbirler veya gevşeme şeklinde yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceğini bildirdi.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonra kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Pazartesi itibarıyla vaka sayılarının yerel olarak açıklanacağını duyurdu ve bölgesel olarak kısıtlamaların seyrine, bölgesel vaka tablosunun yön vereceğini bildirdi.

MUTASYONLU VİRÜS VAKA ARTIŞINDA ETKİLİ OLMADI 

Sağlık Bakanı Koca, yeni tedbir alınmasıyla ilgili olarak Bilim Kurulu’nun bir tavsiyesinin olmadığının altını çizdi ve var olan tedbirler doğrultusunda devam edileceğini belirtti. “Mutasyonların, özellikle Avrupa’da, salgının seyrinde etkisinin fazla olduğunu biliyoruz; ama ülkemizde mutasyonların, bölgesel bir farklılığa yol açmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.” diyen Bakan Koca, mutasyonun var olan vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin şu an için olmadığını söyledi. 

Türkiye genelinde son iki haftadır vaka artışı yaşandığını bildiren Koca, şöyle söyledi: 

“Mutasyonun bulunduğu bölgede, daha yoğun bir artış şeklinde gözlemimiz şu an yok. Bizim tedbirler noktasında daha hassas davranmamız gerektiğini söylüyorum.” 

"3758 ÖRNEKTEN 416'SININ TÜM GENOM SEKANSI İNCELENDİ"

Koca, "3758 örnekten 416'sının tüm genom sekansı incelendi. 263 İngiltere, 23 Güney Afrika varyantı, 106 kökeni belli olmayan varyant tespit edildi." dedi.

"BİZE, AŞI VEREBİLECEK HER FİRMADAN ALMA ÇABASI İÇİNDE OLDUĞUMUZU VATANDAŞIMIZ BİLMİŞ OLSUN"

Koca, "Bize, Mart veya Nisan ayına kadar aşıyı verebilecek her firmadan alma çabası içinde olduğumuzu vatandaşımız bilmiş olsun." dedi.

Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarında 1 hafta-10 gün içinde en az 3 aşının Faz-1 çalışmasına başlanacağını bildirdi.

Koca, "(Covid-19 tedbirleri) Bilim Kurulu'nun belirleyeceği esas doğrultusunda gerektiğinde il, ilçe bazında birtakım kararlar almak mümkün olacak." diye belirtti.

“YÜZ YÜZE EĞİTİM RİSK TEŞKİL EDİYOR”

Yükseköğretim Kurulunun, üniversitelerde bahar döneminde yüz yüze eğitime geçiş konusunda tavsiye istediğinin hatırlatılması üzerine Bakan Koca, şunları kaydetti: 

“Salgının geldiği seyir, vakaların artışı yönünde ilerliyor. Özellikle yüz yüze eğitimin, uygulamalı eğitimler dışında bu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini söyleyebilirim. Bu konuyla ilgili Bilim Kurulu’muz yanıtını bu hafta içerisinde verecektir.”

ÖĞRETMENLER AY SONUNA DOĞRU AŞILANACAK

15 Şubat tarihinde köy okullarında başlaması planlanan yüz yüze eğitim dahilinde öğretmenlerin aşılanmasına yönelik takvim hakkında konuşan Bakan Koca, şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Yüz yüze eğitime geçecek özellikle ilköğretim okulları için Milli Eğitim Bakanlığından listeleri aldık. Şubat ayının sonuna doğru, öğretmenlerimizin aşılama takvimine başlanmış olacak.

"2 MİLYON 800 BİNİ AŞKIN VATANDAŞIMIZIN İLK DOZ AŞILAMASI TAMAMLANDI"

Salgının daha fazla yıpratmasına izin verilmeyeceğini ifade eden Koca, esnafın, öğretmenlerin, sağlık çalışanlarının önünü görebileceği, karamsarlıktan uzak bir geleceğe adım adım ilerlendiğini belirtti. Koca, "Ancak bu süreçte çok dikkatli ve birlikte hareket etmemiz gereken bir konu var. Tedbirlere uymak." uyarısında bulundu.

Bakan Koca, şunları kaydetti:

"Tedbirlere bazılarımız uyarak başarımızı sürdürmemiz mümkün değil. Ülkemizin salgın yönetimindeki en büyük gücü vatandaşlarımızın uyumudur. Sizler sabrederek, gösterilen yoldan ilerleyerek bu başarının mimarı oldunuz. Hep birlikte mücadeleye devam edecek ve aydınlık geleceğimize en kısa sürede kavuşacağız.

28 gün önce Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı aşı programımızda, bugün itibarıyla 2 milyon 800 bini aşkın vatandaşımızın ilk doz aşılaması tamamlandı. Yarından itibaren ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılarına başlıyoruz. Amacımız hedef nüfusumuzun en az yüzde 60'ının aşılanmasını sağlamaktır. Bu hedefe ulaşabilmek için bütün alternatifleri zorladığımızdan emin olun.

Nüfusumuzun yüzde 3,5'ini aşılamış olmamız bir çoğunuza az bir oran gibi gelebilir. Ancak birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi aşı üreticisi ülkelerden biri olan Almanya'da bu oranın yüzde 3,7 olduğunu göz önünde bulundurursak, aşı konusunda ülkemizin başarısı daha iyi anlaşılacaktır. Elbette çok yakın bir gelecekte hem aşının üretimi hem de temini, bu oranı hedeflediğimiz seviyeye ulaştıracaktır."

"YARINDAN İTİBAREN 70 YAŞ ÜZERİ VATANDAŞLAR AŞI OLMAK İÇİN SİSTEME TANIMLANACAK"

Küresel basından da takip edilebileceği üzere aşı tedarikinde tüm ülkelerin zorluk yaşadığına dikkati çeken Koca, "Buna ürettiği aşılar kullanıma giren ülkeler de dahil." dedi.

Koca, salgın yönetimi boyunca her konuda eleştirildiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Yaptıklarımız eksik ya da fazla bulundu. Her bir eleştiriyi yönetimi daha iyi nasıl yapabiliriz fikri ile sahiplendik ve rövanş almak için değil, birlikte daha iyisini başarmak için kullandık. Vicdan sahibi gönüller, verdiğimiz mücadelede ne büyük başarılara imza atıldığını kabul edecektir. Bizim milletimizin sağlığı ve huzurundan başka hiçbir gayemiz de gayretimiz de yoktur.

Yarından itibaren 70 yaş üzeri ve cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşlar aşı olmak için sisteme tanımlanacak. Bilim Kurulumuzun da önerileri doğrultusunda kritik kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürülebilmesini sağlamak ve toplumsal mobilizasyonu teşvik etmek amacıyla, hafta sonundan itibaren başta kabine üyelerimiz olmak üzere devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum. Vali, il emniyet müdürü, kaymakam ve belediye başkanlarımızın kendi bölgelerindeki sağlık tesislerimizde aşılarını yaptırarak vatandaşlarımıza önderlik etmesini bekliyorum."

"ŞU AN 17 AŞI ADAYIMIZ VAR"

Bakan Koca, farklı ülkelerin ürettiği Covid-19 aşıları arasında tercihlerini özellikle inaktif aşıdan yana kullandıklarına işaret etti.

Bu aşının, düşük riskli ve daha etkili olduğu yönünde 24 Aralık'ta yapılan basın toplantısında açıklama yaptığını hatırlatan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tercihimiz birçok kesimden eleştiriler almıştı, ancak süreç bir kere daha haklı olduğumuzu gösterdi. Şu anda başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok ülke, inaktif aşıya yönelmiş durumda.

Elimizdeki verilere göre aşı, koronavirüs mücadelesinde en etkili çıkış yolu olarak görünüyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, toplam nüfusu 2,5 milyara ulaşan yaklaşık 130 ülkenin Covid-19 aşısı temin edemediğini duyurdu. Ülkemiz ise yaklaşık 15 milyon doz aşıyı temin etti ve toplamda 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmalarını tamamladı.

Bununla da kalmadık. Yerli aşı projelerimizi gün ve gün takip ederek hayata geçmesi için gayret sarf ettik. Şu an 17 aşı adayımız var. Bugün en önde giden aşı adayımız için Faz 2 insan deneylerinin gönüllüleri aşılanmaya başlandı."

Yerli aşı çalışmalarının başarıya ulaşmasının Türkiye açısından önemli olduğu kadar umudunu bu topraklara bağlamış ülkeler için de son derece değerli olduğunun altını çizen Koca, "Tüm dünyada aşıların devreye girişi Covid-19 mücadelesinde yeni bir umut doğmasına yol açtı. Ancak ardı sıra gelen mutasyon haberleri yeni sorular ve yeni sorunlar ortaya çıkarmaktadır." dedi.

"KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN ÇOK SAYIDA MUTASYON ÜLKEMİZDE DE GÖRÜLMEKTEDİR"

Bakan Koca, dünyanın üç ülkesinde görülen önemli mutasyonları ve etkilerini yakından takip ettiklerini dile getirerek, "Bunların dışında klinik seyir bakımından farklılık göstermediğini düşündüğümüz kaynağı belli olmayan çok sayıda mutasyon, dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmektedir." diye konuştu.

Bugüne kadar mutasyon tespit edilerek halk sağlığı laboratuvarına gönderilen 3 bin 758 örnekten 416'sının tüm genom sekansının incelendiğini anlatan Koca, "263 İngiltere (B.1.1.7), 23 Güney Afrika (B.1.351) varyantı, 106 kökeni belli olmayan varyant tespit edildi. İngiltere'de başlayan mutasyonun, hastalığın seyrinde bir değişiklik yapmamakla birlikte bulaşıcılığını artırdığına yönelik önemli bulgular vardır. Güney Afrika ve Brezilya mutasyonları ise henüz bilinmezliğini koruyor." dedi.

Koca, mutasyonlu virüse ilişkin şu bilgileri verdi:

"Mutasyonların varlığı, kısıtlamalarla ilgili takvimimizi de etkiliyor. Bilim Kurulumuzun tavsiyesi, kısıtlamaların hafifletilmesinde acele etmeden vaka seyrinin takip edilmesi yönünde. Virüs mutasyona uğramış olsa da virüs aynı virüs, tedbirler aynı, korunma yolları da aynı. Bulaştırıcılığın artmasından dolayı aynı tedbirlere daha dikkatli bir şekilde uymalıyız.

İstediğimiz düşüşü yakalarsak kısıtlamaların, yine elbette tedbirler eşliğinde, hafifletilmesi en önemli gündemimiz. Sizlerden artık sabretmenizi değil, sadece kurallara daha sıkı sarılmanızı talep ediyorum. Çok yakında daha normal şartlarda yaşayacağız. Önümüzdeki sınırlı günleri, maske, mesafe ve temizlik kurallarının yanı sıra genel tedbirlere ve kısıtlamalara sıkı sıkıya riayet ederek atlatmalıyız. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. Mücadeleyi kazanmak için birlikte davranmak zorundayız."

BAKAN KOCA, BİLİM KURULU ÜYELERİYLE BİRLİKTE İKİNCİ DOZ AŞILARINI YAPTIRDI

Bakan Koca, bir başka soru üzerine bugün Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte toplantıdan önce Şehir Hastanesinde ikinci doz aşılarını birlikte yaptırdıklarını bildirdi.

Son partide gelen aşıların 14 günlük analizlerinin tamamlandığını, bu nedenle 70 ve cuma günü 65 yaş üzerine olmak üzere aşı takvimini genişletmiş olduklarını aktaran Koca, "Onun için bundan sonraki dönemde 65 yaşa kadar vatandaşımızı sağlık kuruluşlarımızda aşılamaya davet ediyorum. Önümüzdeki süreçte giderek aşılama tedariki ile birlikte takvimi de genişleteceğimizi zaten biliyorsunuz. Bu dönemde daha önce 50 milyon doz aşı için bir sözleşme yapılmıştı. 50+50 milyon talebimiz şeklindeydi. 100 milyon doz aşının sözleşmesinin imzaladığını söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

"HEDEF, NÜFUSUMUZUN EN AZ YÜZDE 60'ININ AŞILANMASINI SAĞLAMAK"

Bakan Koca, "Yarından itibaren ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılarına başlıyoruz. Hedef, nüfusumuzun en az yüzde 60'ının aşılanmasını sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

Koca, "Hafta sonundan itibaren başta kabine üyelerimiz olmak üzere devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum." diye konuştu.

Sağlık Bakanı Koca, Yarından itibaren 70 yaş üzeri ve cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşların aşı olmak için sisteme tanımlanacağını bildirdi.

Koca, yerli aşıya ilişkin, "Bugün en önde giden aşı adayımız için Faz 2 insan deneylerinin gönüllüleri aşılanmaya başlandı." dedi.

 

Etiketler
covid-19
önlemler
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca