Çin’de yeni koronavirüs salgınında ölü sayısı 41, enfekte sayısı bin 287’ye çıktı

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüsü (2019-nVoC) salgınından bin 287 kişi etkilendi, 41 kişi hayatını kaybetti.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüsü (2019-nVoC) salgınından bin 287 kişi etkilendi, 41 kişi hayatını kaybetti.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, virüsten etkilenenlerin sayısı, 237’sinin durumu ağır olmak üzere bin 287’ye yükseldi, ölü sayısı 41’e çıktı.

Tibet Özerk Bölgesi dışında ülke genelinde az veya çok sayıda görülen salgında hayatını kaybedenlerin 39’u Hubey eyaletinden, diğer ikisi de Hıbey ve Heylongciang eyaletlerinden oldu.

Bununla birlikte virüsten etkilenme durumu şüpheli kategorideki kişilerin sayısı ise bin 965’e çıkarken, bugüne kadar salgından iyileşen 38 kişi taburcu edildi.

Virüsten etkilenen kişilere temas eden 13 bin 967 kişi de müşahede altına alındı.

Salgından etkilenen kişi ve can kaybında başı çeken Hubey eyaletinde virüsten etkilenen kişi sayısı 729 oldu. Bu kişilerden 572’si ise eyaletin başkenti ve virüsün ortaya çıktığı Vuhan’da saptandı.

Çin ana karası dışında ise Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 5, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 2, Tayvan’da 3, Tayland’da 4, Japonya’da 2, Güney Kore’de 2, ABD’de 2, Singapur’da 3, Nepal’de 1, Fransa’da 2 enfekte vaka tespit edildi. Ayrıca Japonya’dakilerden 1, Tayland’daki vakalardan 2'si iyileşti.

Vuhan’a 450 askeri sağlık personeli takviyesi

Çin basınındaki haberlere göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’ndan 450 askeri sağlık personeli yeni koronavirüs salgını altındaki Vuhan’a gönderildi.

Kentteki salgın nedeniyle ihtiyaca binaen gönderilen askeri sağlık personellerinin, enfeksiyon kontrol, yoğun bakım, enfeksiyon hastalıkları, solunum yolları alanlarında uzman oldukları belirtildi.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Kısa süre içinde virüsün Hubey eyaletindeki Vuhan kentinden sıçrayan virüs nedeniyle diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle Vuhan kenti başta olmak üzere irili ufaklı 13 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

Bu kapsamda Vuhan, Huanggang, Icou, Şienning kentleriyle ilçe büyüklüğündeki Çıbi, Şientao, Cıciang, Çienciang, Cingmın, Huangşı, Dangyang, Inşı, Şiaogan kentlerinde metro, otobüs ve feribot seferleri geçici olarak durdurulmuştu.

Vuhan’a girişler yasaklanmış çıkışlarda çok özel gerekçelere bağlanmıştı. Söz konusu kentler Çin basınında “mühürlenen şehirler” olarak ifade ediliyor. Bu şehirlerde yaşayan toplam nüfus 30 milyonu geçiyor.

Turistik alanlar ve tapınaklar ziyarete kapatıldı

Virüsün ülke geneline hızla yayılması sonrası başkent Pekin’de Çin Seddi'nin turistik ziyaretlerin yoğun yapıldığı Badaling, Minshisanling, Cüyongguan kısımlarına bugünden itibaren ziyaretçi kabul etmeyeceği açıklanmıştı.

Başkentin en önemli turistik destinasyonlardan Yasak Saray ile Ulusal Kütüphane, Çin Ulusal Sanat Müzesi'nin de salgınla mücadele önlemleri çerçevesinde kapalı olması kararı alınmıştı.

Pekin Belediyesi ayrıca kentte Bahar Bayramı çerçevesinde yapılacak tapınak ziyaretleri dahil büyük çaplı etkinliklerin iptal edildiğini belirtmişti.

Virüsün belirtileri

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, perşembe günü Wuhan'daki corona virüsü salgınını ulusal bir acil durum olarak açıkladı.
Şu anda sadece Çin için bir acil durum olduğunu ve başka ülkelere de yayılmadan ellerinden gelen en kısa sürede durduracaklarını belirttiler.Biz de bütün dünyayı ayağa kaldıran bu virüsün ne olduğu ve bizleri etkileyip etkilemediği ile ilgili sizleri bilgilendirmek istedik...

Öncelikle nasıl patlak verdiğine bakalım...

Öncelikle nasıl patlak verdiğine bakalım...
Çin hükumeti şimdiye kadar neredeyse 600 kişinin hastalandığını ve bunlardan 17 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İlk kayıp ise 31 Aralık'ta yaşandı. Salgın ilk olarak ortaya Çin'in Wuhan şehrinde çıktı ve Güney KoreJaponya, Tayvan, Tayland, Suudi Arabistan, Vietnam gibi ülkelerde de görüldü.

Peki bu Corona virüsü nedir?

Peki bu Corona virüsü nedir?
Corona, solunum sistemini etkilen bir virüs. Corona virüsü akciğerlerde görülen ve genellikle hayvan familyasında bulunan bir virüs türüdür. Aslında bilinen 7 çeşidi var, bunların arasında bugünlerde duyduğumuz 2019-nCov. ve SARS da yer alıyor. Bu bahsettiğimiz iki virüs 2002 ve 2003 yıllarında ölümcül bir salgına yol açıp, 8098 kişinin hastalanmasına ve 774 kişinin ölümüne neden olmuştu. Fakat Wuhan'daki corona virüsü daha önce hiçbir insanda görülmemişti.

Bu hastalık ne kadar ölümcül?

Bu hastalık ne kadar ölümcül?
Aslında henüz yetkililer de bilmiyor. Virüs bulaşan insan sayısı yaklaşık 600 (ki bu sayı artmış da olabilir), ölen insan sayısı da 17, bu rakamlar aslında hastalığın ne kadar ölümcül olduğunu tahmin etmek için kullanılabilir. Şu anda vaka ölüm oranı %3. Bu da corona virüsü bulaşan insanların sadece %3'ünün öldüğü anlamına geliyor. Fakat tam olarak kaç kişi hastalandı ya da bu sayı artacak mı bilinemediği için kesin bir sonuç elde edilemiyor. Bilinen tek bir şey var, hastalar daha önce 2019-CoV gibi bir hastalık geçirmişlerse bu virüse yakalandıkları zaman ölüm oranları artıyor.

Salgın nasıl başladı?

Salgın nasıl başladı?
Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC)'ne göre virüs Wuhan'da bulunan Hua Nan Seafood Market ile yayılmış olabilir. Tahminlerine göre, markette bulunan bir hayvandan insana geçmiş olabilir. Virüs genellikle corona taşıyan bir hayvan ve insan temasa geçtiği zaman yayılıyor. Mesela Ebola insanlara yarasalardan, MERS develerden ve SARS da misk kedilerinden bulaşmıştı.



Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.