Covıd-19 ve gribe karşı tek doz aşı

Covid-19 aşılarının geliştirilmesine büyük yatırım yapan ecza şirketi Novavax geçtiğimiz gün birleşik Covid-19 ve grip aşısının test çalışmalarına başlandığını duyurdu.

Novavax Araştırma ve Geliştirme Başkanı Dr Gregory Glenn yaptığı açıklamada "Bu iki aşının kombinasyonu, sağlık sistemi için daha fazla verimlilik sağlayabilir ve tek bir hamle ile COVID-19 ve influenzaya karşı yüksek düzeyde koruma sağlayabilir." dedi. Birleşik aşının ilk denemeleri Avustralya'da yapılacak.

Araştırmacılar, çalışmadan en az sekiz hafta önce koronavirüs bulaşmış ya da onay almış COVID-19 aşısı olmuş 50 ila 70 yaşları arasında 640 kişiye şirketin COVID-19 ve grip aşısının güçlendirici bir kombinasyonunu uygulayacak. Novavax, Mayıs ayında mevsimsel birleşik grip ve COVID-19 aşılarının ortaya çıkan virüs varyantlarıyla mücadelede kritik olmasını beklediğini açıklamıştı. Yapılan çalışmalarda şirketin grip aşısı 'NanoFlu/NVX-CoV2373' hem influenza A hem de influenza B'ye karşı güçlü tepkiler ortaya çıkardı ve koronavirüse karşı da koruma sağladı.

Novavax’ın açıklamasından bir gün sonra yaptığı açıklamayla Moderna da, Corona virüsü ve gribe karşı takviye aşıları içeren tek dozluk bir karma aşı geliştirdiğini bildirdi. Şirketin CEO'su Stephane Bancel, "Firma olarak bir numaralı önceliğimiz, her zaman özel olarak geliştirip güncelleyebileceğimiz, solunum hastalıkları için kapsayıcı yıllık takviye aşıyı piyasaya sürmek" dedi.

Klinik denemelerin ne zaman başlayacağı ve aşının ne zaman kullanıma sunulacağıyla ilgili detaylar henüz paylaşılmazken, ''mRNA-1073'' adı verilen yeni aşının, şirketin Covid bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olan dozuyla grip aşısının bir araya getirilmesiyle oluşturulacağı belirtildi. Bancel açıklamasına, bu gelişmenin enformasyon bazlı ilaçlarda yeni bir çağ başlattığına inandıklarını belirterek, ‘‘mRNA teknolojimizin milyonlarca insanı tehdit eden hastalıklardan çok nadir görülen hastalıklara kadar dünyadaki en büyük sağlık sorunlarını çözeceğine inanıyoruz.’’ şeklinde devam etti.

 

 

 

ECZ. ASIM EMRE BİÇER

KAYNAKLAR

http://www.pharmatimes.com/news/novavax_begins_covid-19,_flu_combination_vaccine_trial_1376450

https://www.forbes.com/sites/graisondangor/2021/09/09/moderna-is-developing-a-one-dose-covid-and-flu-booster-shot/?sh=2f04b383a2a