Covid-19’dan farklı bir virüsün mutasyon geçirdiği ve 10 kat daha hızlı yayıldığı iddiası

İDDİA: Çin Covid-19’dan farklı olan yeni tür bir virüsün Covid-19’dan 10 kat daha hızlı yayıldığını açıkladı. Pekin'deki Xinfadi pazarından çıkan bu virüse şu anda "Yeni Pekin Koronavirüsü (D614G)" ismi veriliyor.

Çin’in başkenti Pekin’de Xinfadi pazarında yeni bir virüs ortaya çıktığı ve bu virüse “Yeni Pekin Koronavirüsü (D614G)” adı verildiği iddia edildi. Paylaşımlarda Çinli uzmanların bu virüsün Covid-19’dan daha bulaşıcı olduğunu söylediği de yer almıştı.

YENİ BİR TÜR VİRÜS TESPİT EDİLMEDİ

Ancak yeni bir tür virüs tespit edilmedi. “Yeni Pekin Koronavirüsü-D614G” şeklinde bir tanım yok. D614G, Scripps Research’te Covid-19’la ilgili yapılan bir deney çalışmasındaki mutasyonun adı olarak geçiyor.

MUTASYONUN ENFEKSİYON GÜCÜNÜ ARTIRABİLECEĞİ SÖYLENİYOR

12 Haziran 2020 tarihinde ABD’de Scripps Research tarafından yapılan bir çalışmada mutasyona uğramış koronavirüsün insanları enfekte etmede önemli bir artış göstereceği söylenmiş. Araştırmacılar, virüs üzerindeki fonksiyonel sivri uçların sayısının veya yoğunluğunun mutasyon nedeniyle dört veya beş kat daha fazla olduğunu söylüyor. Bu sivri uçlar koronavirüsün görsellerinde sürekli gördüğümüz çıkıntılar. Mutasyonla virüsün 10 kat daha bulaşıcı hale gelebileceği de düşünülüyor. Yani mutasyona uğramış olan bu virüsün aramızda dolaştığını söylemek doğru değil.

Konuyla ilgili Evrim Ağacı‘nda yer alan yazıda da araştırma bulgularının gerçek hayatta olanı yansıtıp yansıtmadığının kesin olmadığı belirtilmiş.

Çalışma bioRxiv‘de yer alıyor ancak, henüz hakem değerlendirmesinden geçmiş değil. Yani önce  alandaki diğer uzmanlar tarafından da bulguların doğrulanması gerekiyor. Çalışmanın herhangi bir kısmında ise bu mutasyonun adının “Yeni Pekin Koronavirüsü” olduğu ifadesi yok. Ayrıca çalışmada 10 kat bulaşıcı olan bir başka virüsten bahsedilmiyor. Covid-19’un mutasyona uğramış halinin 10 kat bulaşıcılığı olabileceği düşünülüyor.

Covid-19’un genom yapısı ve uğradığı mutasyonlar Nextstrain’den izlenebiliyor. Sitede salgının başladığı Aralık ayından bu yana Covid-19’a dair genomik yapısını izlemek mümkün. Virüsün temel davranışlarını değiştirecek ölçüde majör bir mutasyon geçirdiğini gösteren bir kanıt ise yok. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü doktorlarından Dr. Soumya Swaminathan Covid-19 dahil tüm virüslerin mutasyona uğrayabileceğini söylemiş ve bu riske işaret etmişti. Ancak bu halen bir risk, gerçekleşmiş majör bir mutasyon tespit edilmiş değil.

Sonuç olarak Yeni Pekin Koronavirüsü diye bir virüs yok. Pekin’de Covid-19 yeniden yayılmaya başladı. D614G olarak adlandırılan şey çalışmadaki olası mutasyona verilen bir isim.

 

 

KAYNAK: teyit.org

 

Etiketler
covid-19