Dövme Elektrotlar Sayesinde Doğru ve Uzun Süreli EEG Ölçümleri Yapılabilecek

Avusturya Graz Teknoloji Enstitüsü’nden mühendisler dövme elektrotlar kullanarak, EEG(elektroensefalografi) beyin aktivesini kaydetmeyi başardı. Mürekkep püskürtmeli yazıcı kullanarak, ucuz dövme elektrotları üretilebiliyor. Ayrıca bu yeni elektrotlar, geleneksel elektrotlarla aynı doğrulukta EEG ölçümleri yapabiliyor. Teknoloji geliştirilmeden 2 yıl öncesinde 2015 yılında, teknolojinin etkili bir şekilde  elektrokardiografi(ECG) ve elektromiyografi (EMG) verisi kaydedebileceği gösterilmişti.

İlaveten yapılan iyileştirmelerle, artık dövme tipi elektrotlar da EEG sinyallerini yakalayabiliyor. İletken polimerler kullanılarak üretilen dövme elektrotları standart mürekkepli yazıcıyla basılabiliyor. Yapılan klinik testler sonucunda yeni teknolojinin, normalde kullanılan EEG elektrotları kadar etkili olduğu bulundu. Geleneksel elektrotların çok iyi eğitimli personel tarafından uygulanması gerekiyor. Ayrıca, eski elektrotlar ıslak iletken jel gerektirdiğinden, birkaç saat içinde kuruduklarından stabilitelerini kaybedebiliyor.

Fakat bu yeni elektrotlar uzun süreli temaslarda bile doğru ve stabil şekilde EEG ölçümlerini aktarabiliyor. Graz Teknoloji Enstitüsü’nden elektrotların mucitlerinden Francesco Greco, bu yeni inovasyonun geleneksel ıslak elektrotlardan çok daha ucuz ve konforlu olduğunu belirtiyor.“Mevcut mürekkepli yazıcı teknolojisi ve piyasada mevcut substratlardan dolayı, dövme elektrotlar, mevcut EEG elektrotlara göre çok daha ucuz ve konforlu. Böylece uzun süreli ölçümlere de imkan tanıyor,” diyor Greco.

Ayrıca araştırmacılar yeni optimize elektrotların manyeto elektroensefalografi (MEG) ölçümlerinde de etkili olabileceğini gösteriyor. MEG verisi, EEG ölçümlerini sıklıkla tamamlayabilir ve çok noktasal beyin aktivitesini ölçebilir. “Metodumuz sayesinde, maliyet ve üretim süresini düşürerek muhteşem MEG uyumlu elektrotlar üretebiliriz,” diye ekliyor Greco Yeni araştırma npj Flexible Electronics dergisinde yayınlandı.

Kaynak : TU Graz