Eczacılar mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

İlaç firmaları, yaklaşık 90 kadar ilaçta, uygulaması gereken kamu kurum iskontosunu eczacılara yansıtmamakta ya da daha düşük oranda yansıtmaktadır. Eczacılar bu sorunun bir türlü çözüme ulaşmamasından şikayetçi olarak, sosyal medyada #EliniHastanınCebindenÇek etiketiyle ilaç firmalarını protesto ettiler.

Sağlık Uygulama Tebliği(SUT)'nin "4.4.1 Uygulanacak İndirim Oranları" maddesi ile ilaç firmalarının Sosyal Güvenlik Kurumu'na uygulayacakları kamu kurum iskonto oranları belirlenmekte ve firmalar bu iskonto oranlarını eczanelere yansıtmaktadır. Ancak yaklaşık 90 kadar ilaçta ilaç firmaları uygulaması gereken kamu kurum iskontosunu eczacılara yansıtmamakta ya da daha düşük oranda yansıtmaktadır.

Sorunun bir türlü çözüme ulaştırılamamasından şikayetçi olan eczacılar, Twitter'da #EliniHastanınCebindenÇek etkileşimini başlatarak, gerekli iskonto oranını uygulamayan firmaları protesto ettiler ve seslerini yetkililere duyurmaya çalıştılar.

Kamu Kurum İskontosu(KKİ)'nun eczacılara yansıtılmaması sonucu bu ilaçlar, Medula Provizyon sisteminde KKİ uygulanmış kamu alış fiyatları üzerinden işlem görmesine rağmen, eczacılara yasa gereği hak tanınmış kâr oranı altında kalacak şekilde ve birçok ilaçta da zarar edecek koşullarda faturalandırılmaktadır. Bu durum da eczacıların ve hastaların mağduriyetine sebep olmaktadır.

Kamu kurum iskontosu uygulanması gereken ilaçlar:

.

..

 

Etiketler
eczacılar kamu kurum iskontosu