Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız: Sağlık çalışanları yorgun planlama yapılmalı

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, sağlık çalışanlarının yorgun olduğunu ve planlama yapılmasının şart olduğunu bildirdi. Bacaksız, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sahaya inmesini istedi.

Sonbaharda daha da artması beklenen iş yüküne karşı, Sağlık Bakanlığı’nın tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık çalışanlarına yönelik planlama yapması gerektiğini belirten Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız önerilerini şöyle sıraladı:

  • Personel açığının giderilerek, yoğunluğun fazla olduğu birimlere yönelik personel planlaması ivedilikle yapılmalıdır.
  • Yorgunluk ve uykusuzluğun bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkisi düşünüldüğünde personel yetersizliği nedeniyle uzun ve kesintisiz çalışma saatlerine maruz kalan sağlık çalışanları dinlendirilmelidir.
  • Sağlık çalışanlarına yeterli kişisel koruyucu ekipman sağlanmaması hem sağlık personelinin kişisel sağlığını hem de toplum sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Covid-19’un semptomsuz seyrettiği de göz önünde bulundurularak her türlü hasta ile doğrudan temasta olan (Aile Sağlığı Merkezleri dâhil) bütün sağlık çalışanları için yeterli miktarda kişisel koruyucu ekipman sağlanmalıdır.
  • Sağlık çalışanlarına düzenli aralıklarla RCR testi yapılmalıdır.
  • Sonbaharda sağlık çalışanlarının konaklama ihtiyacının artacağı düşünülerek, sağlık çalışanlarının konaklama sorunu acilen organize edilmelidir.
  • Okulların online eğitime devam edeceği gerçeğinden hareketle sağlık çalışanlarının çocukları için kreş sorunu çözülmelidir. Yaşanan acı tecrübeler kreş sorunun ne kadar hayati bir mesele olduğunu gözler önüne sermiştir.  
  • “Döner sermaye tavandan ödenecek” safsatası bırakılıp, sağlık çalışanlarının ekonomik sorunlarına son verecek gerçekçi düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Tüm sağlık çalışanlarının temel ücretleri ivedi olarak iyileştirilmeli, insan onuruna yaraşır ücret düzeyi sağlanmalıdır.

 

 

 

 

 

 

AYDINLIK

Etiketler
sağlık çalışanları
yorgun
Pandemi
covid-19