Kamu dışı aile sağlığı çalışanları haklarını aramaya devam ediyor

Kamu dışı aile sağlığı çalışanları kamu kurumlarında çalışan sağlık görevlileriyle eşit iş ve sorumlulukta görev yapmalarına rağmen pek çok haktan mahrum kalıyorlar. Haklarını arayan kamu dışı aile sağlığı çalışanları seslerini duyurmaya çalışıyor.

Kamu dışı aile sağlığı çalışanları yaşadıkları şu şekilde dile getirdi:

“Ülkemizde sağlık çalışanları yaklaşık 1 yılı aşkın süredir Covid-19 ile mücadelede canla başla hizmet vermeye devam ediyor. Multidisipliner bir yaklaşım ve  hızla, insanüstü performanslarıyla sağlık çalışanları vatandaşlarımızı Covid- 19’dan korumak için aşılamaya devam etmektedir. Aşılamalar hastanede ve yoğunluklu olarak Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılmaktadır. Ancak Aile Sağlığı Merkezlerinde vatandaşı aşılama ile hastalıktan korumaya çalışan kamu dışı aile sağlığı çalışanı olan ebe, hemşire, ATT ve sağlık memurlarının devlet tarafından  korunmaya ihtiyacı var. 11 yıldır kamuda çalışıp sistem içinde unutulan meslektaşlarıyla eşit iş, sorumluluk ve görevleri yapmalarına rağmen sağlık çalışanları ne yazık ki eşit haklara sahip değil. Pek çok haktan yoksun bırakıldılar.

  • Hastalık İzin Hakkı
  • Askerlik Süresince Ücretsiz İzin
  • Doğum sonrası ücretsiz izin
  • Yer Değiştirme
  • Eş durumu tayin
  • Emeklilik Tazminat hakkı

Bulunmayan sayıları yaklaşık 4434 olan kamu dışı aile sağlığı çalışanları unvanlarındaki gibi dışlanmaya bir son verilmesini istiyor.

Görüldüğü gibi kamu personeli olmayan aile sağlığı çalışanlarının en büyük problemi iş güvencesidir. Geleceğe güvenle bakamamakla birlikte, aile bütünlüğü olmadan eşler, çocuklar farklı illerde çalışmaya devam etmektedir. Doğum sonu ücretsiz izin hakları olmadığından bebeklerini yeterince anne sütü ile besleyememektedirler. Vatandaşa anne sütü eğitimlerinde ilk 6 ay sadece anne sütü derken, bebeklerini bu haktan mahrum bırakmaktadırlar.”

Etiketler
Kamu dışı aile sağlığı çalışanları
sağlık çalışanları
sağlık çalışanlarının hakları